Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προειδοποιεί με υποβάθμιση την Κύπρο η Standard & Poor's, θέτοντάς σε Credit Watch Negative την αξιολόγηση BBB+... - Τι λέει για τις τράπεζες

Προειδοποιεί με υποβάθμιση την Κύπρο η Standard & Poor's, θέτοντάς σε Credit Watch Negative την αξιολόγηση BBB+... - Τι λέει για τις τράπεζες
Με υποβάθμιση απειλεί την αξιολόγηση της Κύπρου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, δύο μόλις ημέρες μετά την υποβάθμισή της από τον οίκο Fitch.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε έκθεσή της η S&P, θέτει σε CreditWatch Negative (καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές) την αξιολόγηση ΒΒΒ+ για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, καθώς και την αξιολόγηση Α-2 για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Σύμφωνα με τον οίκο, η δημοσιονομική θέση της κυπριακής κυβέρνησης δεν θεωρείται πλέον βιώσιμη, αφού μετά την αποχώρηση του ΔΗΚΟ, εντοπίζεται αυξημένη αδυναμία ψήφισης από τη Βουλή των απαραίτητων μέτρων για την εξυγίανση του κυπριακού προϋλογισμού.
Η S&P εκφράζει έντονες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, διατυπώνοντας μεγάλες επιφυλάξεις σχετικά με το αν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Κύπρου στο 2,5% του ΑΕΠ το ερχόμενο έτος.
"Η ικανότητα των κυπριακών τραπεζών να απορροφήσουν τα πιθανά σοκ που πηγάζουν από τυχόν επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας δεν είναι απεριόριστη", σχολιάζει ο οίκος.
H S&P κάνει ειδική αναφορά στην έντονη αβεβαιότητα που εξακολουθεί να επικρατεί αναφορικά με το χρόνο και τη συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στο σχέδιο ανταλλαγής του ελληνικού χρέους, γεγονός το οποίο καθιστά, σύμφωνα με τον οίκο, δύσκολο να εκτιμηθεί η προοπτική για τυχόν πρόσθετες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των κυπριακών τραπεζών.
"Εάν η κυπριακή κυβέρνηση δεν παρουσιάσει έγκαιρα ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ή εάν οι ζημιές των κυπριακών τραπεζών από τη συμμετοχή τους στο σχέδιο ανταλλαγής του ελληνικού χρέους αποδειχθούν μεγαλύτερες των εκτιμήσεών μας, τότε η αξιολόγηση της Κύπρου θα υποβαθμιστεί", προειδοποιεί η S&P.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης