Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tagesspiegel: Εγκλωβισμένος στην ιδεολογία του ο Τσίπρας - Δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο μεταρρυθμιστικό ζήλο

Tagesspiegel: Εγκλωβισμένος στην ιδεολογία του ο Τσίπρας - Δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο μεταρρυθμιστικό ζήλο
«Ο πρώην κομμουνιστής φαίνεται να παραμένει εγκλωβισμένος στην ιδεολογία του περί ελεγχόμενης κρατικής οικονομίας», γράφει η γερμανική εφημερίδα για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας
Για «έλλειμμα» μεταρρυθμιστικού ζήλου κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel».
Ειδικότερα, σε εκτενές δημοσίευμά της, θέτει στο επίκεντρο τη μεταρρυθμιστική βούληση της νέας κυβέρνησης, σχολιάζοντας πως «ο πρώην κομμουνιστής φαίνεται να παραμένει εγκλωβισμένος στην ιδεολογία του περί ελεγχόμενης κρατικής οικονομίας».
Συγκεκριμένα, σημειώνει πως «στις φορολογικές αυξήσεις ο Τσίπρας επιδεικνύει θέρμη.
Από τον Οκτώβριο, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν μαζικά.
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς τα ταμεία είναι άδεια».
Στη συνέχεια, ωστόσο, διερωτάται: «τι νόημα έχουν όμως οι υψηλότεροι φόροι, όταν οι εφορίες δεν μπορούν να τους συγκεντρώσουν;
Πού είναι η πολλάκις προαναγγελθείσα μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης;».
Παράλληλα, τονίζει πως «ο Τσίπρας πιέζει για άμεση ελάφρυνση του χρέους για τη χώρα του, εντούτοις, προκειμένου να αποδώσουν οι ελαφρύνσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα στη ρίζα του και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις».
Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί η Tagesspiegel, η Ελλάδα θα πέσει και πάλι στην παγίδα του χρέους.
«Ο Τσίπρας γνωρίζει πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί αυτό: πριν από έναν χρόνο η ΕΕ υπολόγιζε ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ.
Μετά από επτά μήνες κακοδιαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 86 δις ευρώ.
Το κλειδί για την επίλυση της χρόνιας οικονομικής κρίσης είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα καταστήσουν την οικονομία της Ελλάδας πιο ανταγωνιστική και θα επαναφέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια υπογραμμίζει, όμως, πως «μέχρι στιγμής όμως ο Τσίπρας δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο μεταρρυθμιστικό ζήλο», καθώς «ο πρώην κομμουνιστής φαίνεται να παραμένει εγκλωβισμένος στην ιδεολογία του περί ελεγχόμενης κρατικής οικονομίας».
Όπως εκτιμά η εφημερίδα, η σύνθεση της κυβέρνησης Τσίπρα απηχεί αυτή την πραγματικότητα.
Ως παράδειγμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι υπουργός Ενέργειας έγινε ο «έμπιστός του Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδιωτικοποίηση στην αγορά ενέργειας και ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει από τη χώρα τον μεγαλύτερη ιδιώτη επενδυτή, μια καναδική εταιρία εξόρυξη χρυσού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης