Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Μετά τις εντάσεις για το πρόγραμμα διάσωσης, η προσφυγική κρίση απειλεί εκ νέου τις σχέσεις Ελλάδας – E.E.

Bloomberg: Μετά τις εντάσεις για το πρόγραμμα διάσωσης, η προσφυγική κρίση απειλεί εκ νέου τις σχέσεις Ελλάδας – E.E.
«Είναι προς το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό και σταθερό κράτος, όχι μόνο σε οικονομικούς όρους, αλλά και σε όρους ασύλου», σημειώνεται
Αφού επλήγη από το χρέος, τώρα η Ελλάδα συγκλονίζεται από την προσφυγική κρίση, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις της με την Ευρωζώνη, όπως επισημαίνεται σε άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
Με τις πληγές μόλις να επουλώνονται μετά τη συμφωνία διάσωσής της, η ανικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν στις ακτές της απειλεί να τις ξανανοίξει.
Η υπομονή των Ευρωπαίων είναι ήδη στα όριά της μετά τους μήνες χαοτικών διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης, οπότε δεν χρειάζεται να κοιτάξουν μακριά για να βρουν έναν… αποδιοπομπαίο τράγο για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει διαμορφωθεί.
Ο κίνδυνος είναι ότι επικρίνοντας τις ελληνικές αρχές, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη πολιτική διευθέτηση που έχει υπάρξει και που είναι η βάση για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και τη συνέχιση της παρουσίας της στο ευρώ.
«Υπάρχουν πολύ χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης», σημειώνει ο Mark Leonard, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις στο Λονδίνο.
«Είναι αναπόφευκτο ότι όταν έχεις τόσες πολλές σημαντικές κρίσεις να τρέχουν την ίδια ώρα, με το ίδιο καστ πρωταγωνιστών, θα πρέπει να περνάς από τη μια κρίση στην άλλη», σημειώνει.
Με όλα τα βλέμματα να είναι προσηλωμένα στις προσπάθειες τις νεοεκλεγείσας κυβέρνησης να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση έρχεται να προσθέσει επιπλέον αβεβαιότητα.
Η ανικανότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή προσφύγων, «το μόνο που θα κάνει είναι να προσφέρει επιπλέον τροφή στους επικριτές της, όπως και να αυξήσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις ή να… πεθάνει», σημειώνει ο Δημήτρη Τριανταφύλλου, πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη.
«Η εικόνα της Ελλάδας ως ενός λειτουργούντος κράτους έχει ήδη χτυπήσει πάτο», προσθέτει.
Μετά τη διάσωση της Ελλάδας, ορισμένοι στην Ευρώπη αρχίζουν να δείχνουν εκ νέου τον Τσίπρα με αφορμή την προσφυγική κρίση, με τον ούγγρο πρωθυπουργό, Viktor Orban, μάλιστα να σημειώνει ότι «αν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να υπερασπιστούν τα σύνορά τους, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ευγενικά, διότι η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος, να αφήσει άλλες χώρες της Ε.Ε. να τα υπερασπιστούν».
Μέχρι τώρα, η Ευρώπη δεν ρίχνει ολοκληρωτικά την ευθύνη για την κρίση στην Ελλάδα, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, να σημειώνει το Σάββατο ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί περισσότερο με χώρες όπως η Τουρκία ώστε να μπει ένα φρένο στον ερχομό προσφύγων στην Ελλάδα αρχικά.
Η Τουρκία, η οποία συνορεύει με Συρία και Ιράκ, είναι επίσης χώρα υποδοχής προσφύγων, αλλά και μεταφοράς τους στην Ευρώπη.
Η απόφαση της Ε.Ε. τον περασμένο μήνα, ώστε όλες οι χώρες της να μοιραστούν το βάρος της μετεγκατάστασης 50.400 προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα, ίσως να σηματοδοτεί την αναγνώριση ότι η Ελλάδα ενήργησε σωστά ενώπιον μιας άνευ προηγουμένου πίεσης.
«Είναι προς το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό και σταθερό κράτος, όχι μόνο σε οικονομικούς όρους, αλλά και σε όρους ασύλου», σημειώνει ο Alexander Betts, διευθυντής στο Κέντρο Μεταναστευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης