Τελευταία Νέα
Διεθνή

euObserver: Νέος προϋπολογισμός και νέες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα - Τον Οκτώβριο η αξιολόγηση του προγράμματος

euObserver: Νέος προϋπολογισμός και νέες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα - Τον Οκτώβριο η αξιολόγηση του προγράμματος
Με δύο προς εφαρμογή σετ μεταρρυθμίσεων μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα θα παρουσιαστεί στο Eurogroup ο έλληνας υπ. Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος
Στο σημερινό Eurogroup, το πρώτο μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, όπου θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, αλλά και στην παρουσίαση την ίδια ημέρα του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2016 στο ελληνικό κοινοβούλιο αναφέρεται δημοσίευμα του «euObserver».
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο euObserver, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου είχαν ως συνέπεια να καθυστερήσουν ορισμένα μέτρα.
Η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι η πρώτη μετά την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα και με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να παρουσιάζει στους ομολόγους του της Ευρωζώνης δύο σετ μεταρρυθμίσεων, ένα εκ των οποίων θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου ώστε να απελευθερωθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων θα πρέπει να εφαρμοστεί πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να απελευθερωθούν επιπλέον κεφάλαια 1 δισ. ευρώ.
Αυτή η διπλή λίστα μεταρρυθμίσεων «είναι εντυπωσιακή. Είναι μια πολύ μακρά λίστα που περιέχει πολλά σαρωτικά μέτρα που είχαν ξεμείνει από το καλοκαίρι», σημειώνει ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Σε αυτές τις δύο λίστες μεταρρυθμίσεων δεν θα περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται «να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όμως δεν θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο», σημειώνει ο αξιωματούχος.

Τράπεζες

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα ώστε να λάβει τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Συνολικά 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης προορίζονται για τις τράπεζες.
«Είναι ένα δίχτυ ασφαλείας, όχι ό,τι χρειάζεται», τονίζει ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Για να αξιολογήσει τη θέση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος αποδυναμώθηκε από την κρίση και τα capital controls, η ΕΚΤ διενεργεί stress tests, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης