Τραπεζικά νέα

Παρέμβαση Fairfax και Ross: Θα στηρίξουμε την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank - Θετική έκπληξη από το AQR

Παρέμβαση Fairfax και Ross: Θα στηρίξουμε την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank - Θετική έκπληξη από το AQR
Ψήφο εμπιστοσύνης στην Eurobank και στην διοίκηση της τράπεζας από τους δύο βασικούς μετόχους Fairfax και Ross...
Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Eurobank και στην Ελλάδα δίνουν το Fairfax και ο Wilbur Ross οι δύο βασικοί μέτοχοι της τράπεζας καθώς δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Ο P. Watsa του Καναδικού Fairfax την Τετάρτη το βράδυ 30/9 σε δείπνο που παρέθεσε και μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν πέραν της διοίκησης της Eurobank Καραμούζης και Καραβίας και ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ...δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Ταυτόχρονα ο έτερος μεγάλος ξένος επενδυτής της Eurobank ο Wilbur Ross ανέφερε ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Θεωρεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας θα είναι διαχειρίσιμες και τόνισε ότι θεωρεί ότι τα περισσότερα κεφάλαια θα χρειαστούν Πειραιώς και Alpha bank.
Ο Ross στις δηλώσεις του αναφέρει ότι η Eurobank θα αποτελέσει ισχυρό πόλο ανάπτυξης στο μέλλον.

Θετική έκπληξη από το AQR της Eurobank

Με βάση πολύ έγκυρη πηγή το AQR της Eurobank θα περιέχει θετικές εκπλήξεις καθώς οι ζημίες που προκύπτουν είναι πολύ χαμηλότερες από τις αρχικά εκτιμώμενες.

Το Fairfax αποτίμησε τις μετοχές της Eurobank στην τρέχουσα αξία;

Ως γνωστό το Fairfax που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Eurobank (το ΤΧΣ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 35% περίπου) κατέχει 12,94% της Eurobank.
Το 12,94% αντιστοιχεί σε 1,9 δισεκ. μετοχές Eurobank.
Το 8,77% των μετοχών ή 1,28 δισεκ. μετοχές το απέκτησε στην τιμή των 0,31 ευρώ στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2014, επενδύοντας τότε 400 εκατ ευρώ.
Εν συνεχεία απέκτησε μετοχές μέσω του χρηματιστηρίου, αγοράζοντας ότι πουλούσε το Capital Group που αποδείχθηκε προφητικό όταν αποχώρησε πλήρως από την Eurobank.
Απέκτησε το Fairfax 4,29% επιπλέον μετοχές – δεν περιλαμβάνονται τα warrants – με μέση τιμή τα 0,09 ευρώ με 0,10 ευρώ ή 630 εκατ μετοχές με κόστος περίπου 63 εκατ ευρώ.
Συνολικά επένδυσε 463 εκατ ευρώ στην Eurobank με την τρέχουσα αξία της επένδυσης περίπου 43 εκατ ευρώ.
Εκ του καταστατικού τους όλα τα διεθνή funds δεν ακολουθούν την παλιά ελληνική μεθοδολογία, κοινώς να διατηρούν στις τιμές κτήσης τις επενδύσεις τους παραμορφώνοντας λογιστικά τους ισολογισμούς.
Το καναδικό Fairfax απομείωσε την επένδυση στην Eurobank εγγράφοντας την μεγάλη συμμετοχή στις τρέχουσες τιμές.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενέγραψε ζημία 390 εκατ ευρώ.
Η κίνηση αυτή του Fairfax είχε διττό στόχο ένα προφανή και ένα ιδιαίτερο.
Ο προφανής στόχος ήταν ότι το Fairfax ακολούθησε τα διεθνή πρότυπα απομείωσε την επένδυση στην Eurobank εγγράφοντας την ζημία και ποντάροντας στην ανάκαμψη.
Θυμίζουμε ότι η τρέχουσα τιμή της Eurobank (02/10/2015) είναι 0,02 ευρώ.
Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος είναι ότι εκ του καταστατικού του το Fairfax είχε ένα πρόβλημα.
Έχοντας έκθεση περίπου 13% εκ του καταστατικού του δεν μπορούσε να επενδύσει περισσότερα κεφάλαια στην Eurobank.
Η επένδυση δεν υπολογίζεται επί των μετοχών αλλά επί του κεφαλαίου που έχει επενδυθεί.
Η δραματική πτώση της μετοχής της Eurobank προκάλεσε τεράστια ζημία στο Fairfax το οποίο επένδυσε 463 εκατ και η αξία της επένδυσης στην Eurobank είναι 43 εκατ.
Όμως με τα 43 εκατ αποκτά πάλι την δυνατότητα – λόγω καταστατικού – να επενδύσει εκ νέου στην Eurobank και στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης