Διεθνή

Προς πολιτική κρίση η Πορτογαλία; - Στις κάλπες την Κυριακή (4/10), αβέβαιη η επόμενη ημέρα

Προς πολιτική κρίση η Πορτογαλία; - Στις κάλπες την Κυριακή (4/10), αβέβαιη η επόμενη ημέρα
Μπροστά αλλά χωρίς αυτοδυναμία ο απερχόμενος δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του Coelho
Στις κάλπες προσέρχονται οι Πορτογάλοι την προσεχή Κυριακή 4 Οκτωβρίου προκειμένου να εκλέξουν την κυβέρνηση, η οποία θα διαχειριστεί τις τύχες της χώρας στη «μετά – μνημόνιο» εποχή.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στο δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Pedro Passos Coelho έναντι των Σοσιαλιστών.
Ωστόσο, οι μετρήσεις δείχνουν ότι δεξιός συνασπισμός δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία – που απολάμβανε μέχρι πρότινος – στη Βουλή, γεγονός που με τη σειρά του εκτοξεύει στα ύψη την πολιτική αβεβαιότητα με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για διαφαινόμενη πολιτική κρίση σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Καθολικού Πανεπιστημίου, η κυβερνητική συμμαχία υπό τον πρωθυπουργό Coelho λαμβάνει ποσοστό 38% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 32% που εξασφαλίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του πρώην δημάρχου της Λισαβόνας Antonio Costa.
Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, ο δεξιός συνασπισμός θα εξασφαλίσει 99 με 114 έδρες στο κοινοβούλιο (απαιτούνται 116 βουλευτές επί συνόλου 230 για απόλυτη πλειοψηφία) με τους Σοσιαλιστές να λαμβάνουν 78 με 95 έδρες.
Η δεύτερη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Eurosondagem δείχνει ότι ο δεξιός συνασπισμός λαμβάνει ποσοστό 37,7% στην πρόθεση ψήφου (102 ως 108 έδρες), έναντι 32,7% που παίρνουν οι Σοσιαλιστές (89 ως 95 βουλευτές).
Προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία δίνει και η τρίτη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Intercampus, η οποία δίνει στον απερχόμενο δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό το 37,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 32,9% που λαμβάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
«Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, οδεύουμε προς μια πολιτική κρίση.
Θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, η οποία θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το 2016.
Οι επόμενοι μήνες πρόκειται να είναι εξαιρετικά περίπλοκοι» επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Nuno Garoupa από το think tank Francisco Manuel dos Santos Foundation.
Ακριβώς σε αυτήν την πολιτική αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας φέρεται να ποντάρει και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Pedro Passos Coelho, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη των Πορτογάλων προκειμένου να αποφευχθεί ένας ακόμα γύρος πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.
«Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις.
Χωρίς σταθερότητα για το μέλλον, δεν θα είναι δυνατό να επιτύχουμε τους στόχους μας» τόνισε σε προεκλογική του συγκέντρωση ο Coelho, ο οποίος αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2011, εφάρμοσε μια σειρά από μέτρα λιτότητας (αύξηση φορολογίας, μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, κα) στο πλαίσιο υλοποίησης του μνημονίου.
Αν και πριν έναν χρόνο ο Coelho υπολειπόταν περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες του Σοσιαλιστή αντιπάλου του Antonio Costa, πλέον έχει καταφέρει να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.
Είναι χαρακτηριστικό πως δημοσκόπηση που είχε γίνει στις αρχές του Ιουλίου έδινε στους Σοσιαλιστές το προβάδισμα με 37,6% των ψήφων, έναντι 32,7% που λάμβανε ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης