Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μειώνει τις προσδοκίες της Ελλάδας ο Regling (ΕSM) - Μην περιμένετε μεγάλη ελάφρυνση του χρέους

Μειώνει τις προσδοκίες της Ελλάδας ο Regling (ΕSM) - Μην περιμένετε μεγάλη ελάφρυνση του χρέους
Oι όροι που συνοδεύουν τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα είναι οι πλέον ευνοϊκοί στην παγκόσμια ιστορία...
Να μειώσει τις προσδοκίες της Ελλάδας και δη της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα ελάφρυνσης του χρέους, επιχειρεί ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM, Κlaus Regling.
"H Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναμένει μια μεγάλη ελάφρυνση του χρέους της", διαμηνύει ο Regling, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στους Financial Times.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Regling, η Ελλάδα δρέπει ήδη τα οφέλη από τα δάνεια τα οποία έχει λάβει με "γενναιόδωρους" όρους, οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν οι πλέον ευνοϊκοί στην παγκόσμια ιστορία.
Όπως προσθέτει ο γενικός διευθυντής του ESM, μετά την επανεκλογή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διαπιστώνει πλέον μεγάλη σύγκλιση θέσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης. 
"Η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον πως δεν θα υπάρξει haircut στην ονομαστική αξία του χρέους και αυτό θα γίνει για καλούς λόγους.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να 'πουλήσει' στους ψηφοφόρους της και μάλιστα με τρόπο θετικό τα όσα έχουν ήδη κερδηθεί", σχολιάζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού.
Ο Regling επιμένει να τάσσεται κατά της διαγραφής μιας μεγάλης κλίμακας χρέους και εκτιμά πως το ελληνικό χρέος πρέπει να αποτιμηθεί βάσει του τι πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα σε ετήσια βάση και όχι στο σύνολό του.
Ο Regling απορρίπτει και τις πιέσεις του ΔΝΤ για σημαντική παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας, με μεγάλες περιόδους χάριτος, όπως για παράδειγμα τα 30 χρόνια.
"Μια τέτοια πρόταση μου φαίνεται πολύ μακροπρόθεσμη.
Μια τόσο μακροπρόθεσμη λύση μου μοιάζει μη απαραίτητη", σχολιάζει ο επικεφαλής του ESM, για να προσθέσει πως "πολλές είναι οι μεταβλητές και οι παραδοχές που αλλάζουν συνεχώς, όπως οι προβλέψεις για την ανάπτυξη".

Τι λέει ο Regling για Τσίπρα και Βαρουφάκη
Ερωτηθείς να σχολιάσει τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού ο Regling αναλύει ως εξής:
"Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πάντα ο Αλέξης Τσίπρας, όμως κατά την πρώτη εκλογή του, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, δεν είχε αποστολή να εφαρμόσει τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις.
Τότε είχε την αντίθετη αποστολή και για αυτόν τον λόγο είχαν ανακύψει τα προβλήματα που είχαν ανακύψει.
Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει καθαρή εντολή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί".
Κληθείς να εξηγήσει τη στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο Regling τόνισε:
"Είχε πάρα πολλές παράξενες ιδέες, αλλά δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι πολύ διαφορετικός από τον Γ. Βαρουφάκη γιατί υπέγραψε τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, τον περασμένο Ιούλιο και πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία με βασική δέσμευση να εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ρητορική έναντι της προηγούμενης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης