Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Πτώση όμως της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΙΟΒΕ: Αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Πτώση όμως της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Ο δείκτης ανήλθε στις 83,1 μονάδες, που όμως αποτελεί τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2012
Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο έναντι του προηγούμενου διμήνου, διαμορφούμενος στις 83,1 μονάδες (από 81,3 τον Ιούλιο και 75,2 τον Αύγουστο), μια επίδοση ωστόσο που είναι η δεύτερη χαμηλότερη από τον Νοέμβριο του 2012, όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ.
Όμως, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η έντονη διαταραχή που προκάλεσαν στην οικονομία η ακραία αβεβαιότητα και η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων οδήγησε σε σφοδρή επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Στη μέτρηση του Σεπτεμβρίου, όμως, οι επιχειρηματικές προσδοκίες φαίνεται να διορθώνουν σχετικά την τάση τους.
Αντίθετα, ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί εκ νέου, στη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας τριετίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί, επισημαίνει το ΙΟΒΕ, ότι η συλλογή του μεγαλύτερου μέρους του δείγματος για την έρευνα τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών έγινε πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, οπότε η πορεία του δείκτη σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την προεκλογική περίοδο, που χαρακτηρίζεται γενικά ως περίοδος αναμονής, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα που περιέχονται στο νέο μνημόνιο και πλήττουν τη μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών, ενισχύουν την απαισιοδοξία τους, τόσο για τα προσωπικά οικονομικά τους όσο και την οικονομία της χώρας. Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες που βελτιώνονται αισθητά, το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένει σχεδόν στα ίδια, υψηλά για την εποχή επίπεδα και οι ήδη έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνονται ελαφρά.
- στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βελτιώνονται, ενώ διορθώνονται σχετικά και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, τάση που αντισταθμίζεται από τη βελτίωση στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, αλλά και την αποκλιμάκωση στα αποθέματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης