Τελευταία Νέα
Πολιτική

Irish Times: Η ελάφρυνση του χρέους η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Irish Times: Η ελάφρυνση του χρέους η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Με αξιοσημείωτες προκλήσεις παραμένει αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση
Η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνει δημοσίευμα των «Irish Times», στο οποίο γίνεται αναφορά και στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης για πρώτη φορά μετά τις γενικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, στη συνεδρίαση του οποίου αναμένεται να υπάρξει αναφορά στην πορεία του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Πλέον, σημειώνεται, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στρέφονται στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αρχικώς είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, όμως πλέον εκτιμά ότι θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο.
Τους τελευταίους λίγους μήνες, επισημαίνουν οι «Irish Times», μπορεί το θέμα της ελληνικής κρίσης να έχει φύγει από το επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, η οποία πλέον έχει στραφεί στην προσφυγική κρίση, ωστόσο αναμένεται να επανέλθει.

Νέα εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά τις εκλογές, σημειώνει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να αντικατοπτρίζει μια ακόμη πιο βαθιά λαϊκή απογοήτευση προς τα δύο παραδοσιακά κόμματα της χώρας, παράλληλα όμως αποτελεί ένα αξιοσημείωτο προσωπικό κατόρθωμα για τον Τσίπρα, δεδομένου ότι έχει υπογράψει μια βαριά συμφωνία για τη διάσωση της χώρας, που προηγουμένως ορκιζόταν να απορρίψει.
Παρ' όλα αυτά, παραμένουν αξιοσημείωτες προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ξεκινάει τη νέα θητεία της και ετοιμάζεται για μια τριετή εποπτεία από το ΔΝΤ, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Βραχυπρόθεσμα, στο επίκεντρο θα τεθεί η εφαρμογή των όρων της συμφωνίας του προγράμματος διάσωσης.
Ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών, είναι η εφαρμογή του νέου καθεστώτος ΦΠΑ σε έξι ελληνικά νησιά, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα το 2016 και το 2017.
Περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις θα είναι ακόμη δυσκολότερο να εφαρμοστούν, αν και μπορεί να υπάρξουν περιθώρια συμβιβασμού με την κυβέρνηση, η οποία δέχεται επίσης πιέσεις να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι επίσης πηγή ανησυχιών.
Με τα capital controls να παραμένουν εν ισχύι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει σε δύσκολη θέση, με τις καταθέσεις να έχουν μειωθεί κατά 25% από την αρχή του έτους, ενώ και η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλυτέρων τραπεζών είναι 70% χαμηλότερη από τον Ιανουάριο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει μια αξιολόγηση της κατάστασης, προχωρώντας σε stress tests, όμως εκφράζονται φόβοι ότι η έλλειψη κεφαλαίων ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη από αυτή που εκτιμάται.

Αξιολόγηση του προγράμματος

Με περίπου 25 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας να προορίζονται για τις τράπεζες, η υγεία του κλάδου είναι συνδεδεμένη με την αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης.
Αν και οι νέοι κανόνες σχετικά με το bail-in (κούρεμα), που συμφωνήθηκαν στην απαρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, απαιτούν από τους μετόχους και τους καταθέτες των τραπεζών να μοιραστούν το βάρος μιας διάσωσης, οι κανόνες αυτοί δεν θα τεθούν σε ισχύ μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Αντιθέτως, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανόν να γίνει με την εισφορά 10 δισ. ευρώ από το ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μαζί με επιπλέον 15 δισ. από τα δάνεια διάσωσης.
Αν κα τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανόν ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο πριν από την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, το επόμενο θέμα που θα τεθεί στην ατζέντα θα είναι η ελάφρυνση του χρέους.
Μάλιστα, σημειώνουν οι «Irish Times», ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέχρι τα τέλη του έτους.
Πάντως, το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι πιθανό, ενώ υπάρχει σημαντική υποστήριξη για μια διαγραφή του και από την κεντρο-αριστερή Σοσιαλιστική και Δημοκρατική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.
Η μορφή μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι πιθανότατα η επόμενη μεγάλη πολιτική μάχη της ελληνικής κρίσης.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης