Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Stress tests: 14-16 δισ. για τις τράπεζες – Βασικό σενάριο 9-9,8 δισ. και 5-6 δισ. το δυσμενές – Αναζητώνται 5,5-6 δισ από ιδιώτες

Stress tests: 14-16 δισ. για τις τράπεζες – Βασικό σενάριο 9-9,8 δισ. και 5-6 δισ. το δυσμενές – Αναζητώνται 5,5-6 δισ από ιδιώτες
Αναζητώνται 5,5 με 6 δισεκ. τα οποία θα πρέπει να επενδύσουν οι ιδιώτες μέτοχοι.....
Μπορεί να απέχουμε από την ημερομηνία ανακοίνωσης των stress tests στις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο ορισμένες αξιόπιστες πηγές συγκεκριμενοποιούν περισσότερο την διάρθρωση των νέων κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση αρκετά αξιόπιστη πηγή τα stress tests θα καταλήξουν σε ένα εύρος μεταξύ 14-16 δισεκ. ευρώ με το χειρότερο σενάριο να φθάνουν οι κεφαλαιακές ανάγκες στα 17 δισεκ.
Η βασική πρόβλεψη πάντως είναι ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν στα 14-16 δισεκ. ευρώ.
Πως κατανέμονται τα 14-16 δισεκ. ευρώ;
Άπαξ και το AQR το asset quality review δηλαδή η αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού φαίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τις τράπεζες (περιλαμβάνει haircut στα ακίνητα έως 40% ειδικά στα επαγγελματικά) το βασικό σενάριο baseline scenario θα διαμορφωθεί μεταξύ 9 με 9,8 δισεκ. ευρώ και το adverse scenario θα ανέλθει στα 5 με 6 δισεκ. ευρώ.
Το άθροισμα των δύο σεναρίων διαμορφώνει τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες στα 14-16 δισεκ. ευρώ.
Το δυσμενές σενάριο που αφορά ανάγκες σε κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών που προκύπτουν με βάση ακραίες παραδοχές θα καλυφθεί με μετατρέψιμα ομόλογα Cocos που θα φέρουν επιτόκιο μεταξύ 7% με 9,3%.
Με βάση τραπεζική πηγή τα cocos θα έχουν επιτόκιο 9% για να μην θεωρηθεί από την DGCom ότι παρέχεται ευνοϊκή μεταχείριση στις ελληνικές τράπεζες με χαμηλότερο επιτόκιο.
Η ιδιαιτερότητα αυτών των stress tests σε σχέση με τα stress tests του παρελθόντος είναι ότι στο παρελθόν όλοι επικεντρώνονταν στο δυσμενές σενάριο.
Στα νέα stress tests που θα ανακοινωθούν στις 25 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή το βασικό σενάριο είναι ζωτικής σημασίας.
Στο βασικό σενάριο το οποίο θα διαμορφωθεί μεταξύ 9 και 9,8 δισεκ. περιλαμβάνει τις κεφαλαιακές ανάγκες από το AQR και βεβαίως τις ανάγκες σε κεφάλαια από τις παραδοχές των stress tests του βασικού σεναρίου.
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, πολύ κοντά στην εκτιμώμενη πραγματικότητα.
Αν είναι 9 με 9,8 δισεκ. το βασικό σενάριο των stress tests σε αυτό έχουν συμπεριληφθεί
1)Οι παραδοχές του βασικού σεναρίου π.χ. ΑΕΠ, haircut στα ακίνητα κ.α.
2)Τα AQR θυμίζουμε ότι στα stress tests του Οκτωβρίου του 2014 οι κεφαλαιακές ανάγκες των AQR διαμορφώθηκαν στα 7,34 δισεκ. ευρώ.
Όμως στα 9 με 9,8 δισεκ. του βασικού σεναρίου πρέπει υποχρεωτικά να καλυφθούν από τους ιδιώτες επενδυτές, ειδάλλως αν δεν καλυφθούν θα υπάρξει υποχρεωτικά resolution δηλαδή εξυγίανση, όπου όλοι οι μέτοχοι ιδιώτες και ΤΧΣ χάνουν στην κυριολεξία όλες τις μετοχές τους.
Σε αυτά τα 9 με 9,8 δισεκ. θα πρέπει

Α)Να αφαιρεθεί ο αναβαλλόμενος φόρος περίπου 2 με 2,3 δισεκ. για το 2015 λόγω ζημιών.
Ο αναβαλλόμενος φόρος θα γίνει αποδεκτός και το 2015.

 Β)Υποχρεωτικά θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in για τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης.
Αν οι τράπεζες διαθέτουν θετική καθαρή θέση τα μειωμένης εξασφάλισης θα μετατραπούν σε μετοχές.
Αν υπάρξει τράπεζα με αρνητική καθαρή θέση – σενάριο όχι βασικό – τότε τα ομολογιακά θα κουρευτούν και ο κάτοχος των ομολόγων είναι ακόμη περισσότερο ζημιωμένος.
Στον πυρήνα των ομολογιακών των τραπεζών που θα ενταχθούν στην διαδικασία του bail in περιλαμβάνονται τα εξής ομολογιακά.
Της Εθνική 882 εκατ tier 1 και tier II, της Alpha 210 εκατ, της Eurobank 220 εκατ και της Πειραιώς 229 εκατ ευρώ.
Τα μειωμένης εξασφάλισης tier 1 και tier 2 θα συμμετάσχουν στην διαδικασία του bail in ενώ τα κοινά ομολογιακά θα συμμετάσχουν αν κριθεί αναγκαίο.
Οι τράπεζες κατέχουν senior χρέος 1,44 δισεκ. στην Alpha bank, 780 εκατ στην Εθνική, 517 εκατ στην Eurobank και 592 εκατ στην Πειραιώς.
Άρα συνολικά 1,5 δισεκ. ευρώ ομολογιακών μειωμένης εξασφάλισης tier 1 και tier 2 θα ενταχθούν στο bail in.

Με βάση αυτά τα δύο σενάρια τα 9 με 9,8 δισεκ. καταλήγουν σε 5,5 με 6 δισεκ. ευρώ καθώς έχουν αφαιρεθεί αναβαλλόμενος φόρος και bail in ομολογιούχων.
Θεωρητικά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και μέρος των κοινών ομολογιακών στην διαδικασία του bail in αλλά θα προκύψουν τεράστιας κλίμακας νομικά ζητήματα.

Άρα αναζητώνται 5,5 με 6 δισεκ. τα οποία θα πρέπει να επενδύσουν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Σε αυτά τα 5,5 με 6 δισεκ. θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η Finansbank καθώς η Εθνική τράπεζα υποχρεωτικά θα πουλήσει μέρος της θυγατρικής της στην Τουρκία.
Αν υποθέσουμε ότι η κατανομή είναι στο εξής εύρος
Εθνική 3,7 δισεκ. με 4 δισεκ
Πειραιώς 4,9 δισεκ. με 5,5 δισεκ.
Eurobank 2,8 δισεκ. με 3,4 δισεκ.
Alpha bank 2,6 δισεκ. με 3 δισεκ.
Δηλαδή μεταξύ 14 και 16 δισεκ. ευρώ στο βασικό σενάριο οι τράπεζες πρέπει να βρουν από ιδιώτες μετόχους – επενδυτές 5,5 με 6 δισεκ. ευρώ.

Κατά μια προσέγγιση

Τα νέα κεφάλαια ιδιωτών που θα χρειαστεί η Εθνική εκτιμώνται σε 1,6 δισεκ.
Τα νέα κεφάλαια ιδιωτών που θα χρειαστεί η Πειραιώς εκτιμώνται σε 2,2 δισεκ.
Τα νέα κεφάλαια ιδιωτών που θα χρειαστεί η Eurobank εκτιμώνται σε 1,4-1,3 δισεκ.
Τα νέα  κεφάλαια ιδιωτών που θα χρειαστεί η Alpha εκτιμώνται σε 800 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης