Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας στη Wall Street Journal: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της

Τσίπρας στη Wall Street Journal: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της
Η μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε να ζημιώσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να ανακάμψει η οικονομία της, τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός
Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων σύντομα, αν επιτύγχανε τους προσεχείς μήνες μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της με τους πιστωτές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του στην Wall Street Journal, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η προσφυγική κρίση απειλεί τις προσπάθειες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
«Στόχος είναι να επιστρέψουμε στις αγορές», σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «αν υπάρξει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους».
Οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος, σημειώνει η εφημερίδα, μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης.
Παράλληλα, αναφερόμενη στις πρόσφατες εκλογές, η Wall Street Journal σημειώνει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στον Αλέξη Τσίπρα την εντολή να εφαρμόσει τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που αρχικώς είχε εκλεγεί για να ταχθεί εναντίον τους.
Την Τρίτη, επισημαίνεται, δεσμεύθηκε ότι θα παραμείνει προσκολλημένος στους όρους του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι μερικοί εξ αυτών, όπως οι αυξήσεις φόρων, «δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα».
Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη στην ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ότι η συμφωνία ήταν απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφική έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και ότι ορισμένα σημεία της είναι βελτιωμένα έναντι των προηγούμενων προγραμμάτων.
«Η συμφωνία για πρώτη φορά έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση, η προσαρμογή είναι πιο ήπια», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο ήμισυ του 2016, όμως προειδοποίησε ότι η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να ζημιώσει την εύθραυστη οικονομία της χώρας και κυρίως την ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα τουριστική βιομηχανία.
«Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους (ευρωπαίους) εταίρους ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα χρήματα που θα δαπανήσει η Ελλάδα θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό για το έλλειμμα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στους στόχους του ελλείμματος που συμφωνήθηκαν υπό το νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Ο έλληνας πρωθυπουργός προέτρεψε την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να επιδείξει αλληλεγγύη απαντώντας στην κρίση, επισημαίνοντας ότι η Ενωμένη Ευρώπη κέρδισε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, όμως «αν τώρα χτίζουμε τείχη στην Ευρώπη, αυτή δεν είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος».
Όσον αφορά τις ταραχώδεις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της αυτό το έτος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είχε επίγνωση ότι οι διαπραγματεύσεις θα ήταν δύσκολες, όμως σημείωσε ότι έμεινε έκπληκτος από τις ακραία συντηρητικές δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη να ωθήσουν την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη.
«Δεν μπορούσε να πιστέψω ότι ο Schaeuble ήθελε τη διάσπαση στην Ευρώπη, όμως στο τέλος αυτό ήταν που ήθελε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι έχει μια καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης με τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
Παράλληλα, σημειώνει η Wall Street Journal, ο έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να επιταχύνει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης στη Συρία και προέτρεψε τη Δύση να μην αφήσει τη Ρωσία έξω από αυτές τις συνομιλίες.
«Αν θέλουμε να συζητήσουμε την προοπτική της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, νομίζω ότι είναι λάθος να εξαιρέσουμε από τις συνομιλίες τη Ρωσία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τη στρατηγική ή όλες τις πολιτικές που ακολουθεί η Ρωσία».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης