Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανένδοτο αγώνα σε διαπλοκή - διαφθορά ξεκινά το Μαξίμου στέλνοντας σαφές μήνυμα εντός και εκτός συνόρων

Ανένδοτο αγώνα σε διαπλοκή - διαφθορά ξεκινά το Μαξίμου στέλνοντας σαφές μήνυμα εντός και εκτός συνόρων
Σημειώματα με προτάσεις για αντίρροπα μέτρα ζήτησε μέχρι την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς του
Κατηγορηματική εντολή να αφεθεί η δικαιοσύνη να πράξει το έργο της, ανεμπόδιστη από κάθε είδους πολιτική ή άλλη παρέμβαση, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητώντας παράλληλα να ανοίξουν όλες οι μεγάλες υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς που έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια το δημόσιο βίο.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι σε λιγότερο από 24 ώρες δυο μεγάλες υποθέσεις, το σκάνδαλο με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ιπτάμενων ραντάρ και η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου, αλλά και δεκάδες «βαριά» ονόματα της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου που εμπλέκονται σε αυτές, οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.
Εκτός από προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η απόδοση δικαιοσύνης σε πρόσωπα που βρίσκονταν μέχρι σήμερα στο «απυρόβλητο» θα ικανοποιήσει το «κοινώς περί δικαίου αίσθημα των πολιτών» και θα λειτουργήσει αντίρροπα στην δυσαρέσκεια που θα δημιουργήσει η φορο-καταιγίδα που προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο.
Στη φαρέτρα του πρωθυπουργού θα προστεθεί το επιχείρημα πως το πρόγραμμα μπορεί να συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές λιτότητας και οριζόντιων περικοπών και να πλήττει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα αλλά πλέον δεν θα πληρώνουν «τη νύφη» αποκλειστικά τα «συνήθη υποζύγια» και πως θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι στο παρελθόν καταχραστήκαν δημόσιο πλούτο.
«Όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους και το κράτος» σημείωνε συνεργάτης του πρωθυπουργού συμπληρώνοντας πως «από τη κυβέρνηση θα παρέχεται κάθε δυνατότητα διευκόλυνσης στη δικαιοσύνη εφόσον της ζητηθεί για να διευκολυνθεί το έργο της».
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, επιθυμεί να στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα σε εταίρους και πιστωτές ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει «εξαρτήσεις, δεσμεύσεις και… υποχρεώσεις» σε εγχώρια ή ξένα ιδιωτικά συμφέροντα και πως άμεση προτεραιότητά της είναι να εμπεδώσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στην διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν με νόημα ότι αποδέκτες του ίδιου μηνύματος βρίσκονται και εντός συνόρων, με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να καθιστούν σαφές ότι δεν θα ανεχθούν φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι «πρωταγωνιστές» τους.
Σχετική αναφορά, μάλιστα, θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Σημειώματα από τους Υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, πριν αποχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε από το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου να έχουν παραδώσει έως την Παρασκευή σημειώματα με προτάσεις για μέτρα και δράσεις που θα περιληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, εστιάζοντας τις προτάσεις τους σε μέτρα που θα λειτουργήσουν αντίρροπα στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.
Οι προτάσεις συγκεντρώνονται και αξιολογούνται αρχικά από τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκο Φλαμπουράρη και θα δοθούν στον πρωθυπουργό μόλις επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή θα προεδρεύσει αλλεπάλληλων συσκέψεων των δυο εκ των τριών κυβερνητικών κύκλων και συγκριμένα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής όπου θα κλειδώσουν οι προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα και μέτρα που θα αφορούν το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντισταθμίζει την εφαρμογή του μνημονίου.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή αποκάλυπτε το σκεπτικό και τον στόχο των «αντίρροπων μέτρων» λέγοντας πως «πρόκειται για μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους με ευρεία κοινωνική απήχηση, όπως εξαιρέσεις ή ρυθμίσεις που θα αφορούν κυρίως τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και όσους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, μέτρα επέκτασης του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, και μέτρα υψηλού πολιτικού και κοινωνικού συμβολισμού».

(πρώτη ενημέρωση 30 Σεπτεμβρίου 2015, 01:46)

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης