Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρεσάρουν τα AQR με haircut στα ακίνητα έως 40% – Στο βασικό σενάριο δίνεται η μάχη και όχι στο συνολικό ύψος των stress tests

Πρεσάρουν τα AQR με haircut στα ακίνητα έως 40% – Στο βασικό σενάριο δίνεται η μάχη και όχι στο συνολικό ύψος των stress tests
Η αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου του 2015
Επειδή το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης στα stress tests που θα ανακοινωθούν στις 25 Οκτωβρίου θεωρείται black box για την ΤτΕ και τις τράπεζες, το lobby των ξένων μετόχων και οι διοικήσεις εστιάζονται στο βασικό σενάριο.
Το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα προκύψει από τα stress tests υπολογίζεται μεταξύ 14 με 16 δισεκ. ευρώ.
Όμως για τις τράπεζες η μάχη δίδεται στα AQR και στο βασικό σενάριο των stress tests.
Τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, έχει αλλάξει η στάση της ΕΚΤ και του SSM ….προς το χειρότερο καθώς οι τράπεζες από τις συνεχείς αλλαγές διαπιστώνουν το εξής «η ΕΚΤ συμπεριφέρεται ότι έχει καταλήξει σε ένα ποσό για τις κεφαλαιακές ανάγκες και προσπαθεί με την μεθοδολογία και τις αλλαγές των όρων να επιβεβαιώσει το ύψος των κεφαλαίων που εκ των προτέρων έχει προαποφασίσει».
Ποια είναι τα νέα δεδομένα;
Από τις 21 Σεπτεμβρίου και ειδικά τις τελευταίες ημέρες υπάρχει υπερκινητικότητα δικαιολογημένη όσον αφορά τα asset quality review (AQR) δηλαδή τα στοιχεία για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, καθώς η αξιολόγηση τους ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου την ερχόμενη Παρασκευή.
Έχουν υπάρξει τόσες πολλές τροποποιήσεις στα στοιχεία που ζητάει η ΕΚΤ για τα AQR που οι τραπεζίτες θεωρούν ότι θα βγουν υψηλά.
Πηγή στην ΤτΕ ερωτηθείσα απέφυγε να σχολιάσει ωστόσο τόνισε ότι «ελπίζουμε να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση»
Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι π.χ. για τα επαγγελματικά ακίνητα το haircut που έχει επιβάλλει στην αξία τους η ΕΚΤ φθάνει το 40% ενώ κατά μέσο όρο το haircut σε όλα τα ακίνητα προσεγγίζει το 30%.
Με βάση τραπεζικές πηγές υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να φουσκώσει το AQR δηλαδή την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού και να κινηθεί εντός πλαισίου στα stress tests.
Για να εξηγηθεί πως σχετίζονται AQR και stress tests πρέπει να αναφέρουμε τα εξής.
Η ΕΚΤ και ο SSM πραγματοποιούν δύο ελέγχους.
Αξιολογούν τα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών και εν συνεχεία υποβάλλουν σε stress tests τις τράπεζες με βάση κάποιες βασικές και ακραίες παραδοχές.
Άρα η αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού είναι απόλυτα συνδεόμενη διαδικασία με τα stress tests.
Θυμίζουμε ότι στα stress tests του Οκτωβρίου του 2014 είχαν προκύψει ζημίες από τα AQR 7,34 δισεκ. ευρώ και κεφαλαιακές ζημίες 8,64 δισεκ. ευρώ.
Για το 2015 εκτιμάται ότι τα AQR θα ξεπεράσουν τα 12 δισεκ.
Τραπεζίτες αναφέρουν ότι με βάση την τακτική της ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να πρεσάρουν περισσότερο τα AQR και να μην ακολουθήσουν ακραίες παραδοχές στο βασικό σενάριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι διοικήσεις τραπεζών και lobby ξένων μετόχων των ελληνικών τραπεζών δεν εστιάζονται τόσο στο τελικό μέγεθος των stress tests π.χ. αν είναι 15 ή 17 δισεκ. αλλά στο βασικό σενάριο.
Τα stress tests αποτελούνται από το AQR, το βασικό σενάριο και το δυσμενές σενάριο.
Στο βασικό σενάριο με παραδοχές 30 Ιουνίου του 2015 θα συμπεριληφθούν τα AQR καθώς και τα έσοδα προ προβλέψεων των τραπεζών για το διάστημα 2015 με 2017.
Για τις τράπεζες το ειδικό βάρος πέφτει στο βασικό σενάριο γιατί με βάση την οδηγία BRRD οι ιδιώτες μέτοχοι αυτό το σκέλος των κεφαλαιακών αναγκών πρέπει να καλύψουν.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι 16 δισεκ. ευρώ επιδιώκουν τράπεζες και ξένοι ιδιώτες μέτοχοι το βασικό σενάριο να είναι χαμηλότερο και το δυσμενές υψηλότερο.
Το βασικό σενάριο π.χ. αν είναι 8 δισεκ. και το δυσμενές άλλα 8 δισεκ. (σύνολο 16 δισεκ.) θα μπορούσε το βασικό σενάριο να καλυφθεί έως εξής.
Βασικό σενάριο 8 δισεκ.
-2 με -3 δισεκ. από το bail in των ομολογιούχων
-2  δισεκ. από την πώληση της Finansbank
Απομένουν άλλα 3 με 4 δισεκ. που θα πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες με νέα κεφάλαια από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Με βάση ορισμένους υπολογισμούς αν οι ιδιώτες χρειαστεί να επενδύσουν 3-4 δισεκ. θα συμμετάσχουν στην νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Τα υπόλοιπα 8 δισεκ. του δυσμενούς σεναρίου θα καλυφθούν με cocos με μετατρέψιμα ομολογιακά με επιτόκιο 9% από το ΤΧΣ.
Τα cocos μπορούν να φθάσουν έως το 50% των υφιστάμενων κεφαλαίων.
Τραπεζίτης αναφέρει ότι «αν καταλήξουμε οι ιδιώτες να χρειαστεί να επενδύσουν 3-4 δισεκ. πιστεύω ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να τα συγκεντρώσουν, οι ιδιώτες παλαιοί μέτοχοι και κυρίως νέοι ξένοι θα επενδύσουν εκ νέου στις ελληνικές τράπεζες»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης