Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Πέντε ερωτήματα για τις αεροπορικές επιδρομές της Γαλλίας – Ποιοι είναι οι στόχοι; - Γιατί φέτος;

Le Monde: Πέντε ερωτήματα για τις αεροπορικές επιδρομές της Γαλλίας – Ποιοι είναι οι στόχοι; - Γιατί φέτος;
Τι θα γίνει αν σκοτωθεί ένας Γάλλος υπήκοος;  - Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο; - Ποια μέσα χρησιμοποιούνται;
Κριτική ασκεί η Le Monde στον Francois Hollande για την απόφασή του να αρχίσει βομβαρδισμούς στη Συρία.
Η γαλλική εφημερίδα παίρνει αποστάσεις από τις αεροπορικές επιδρομές και θέτει πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα.
- Ποιοι είναι οι στόχοι;
Ο Ηollande διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία, το οποίο καταστράφηκε ολοκληρωτικά.
Αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η Le Monde οι πρώτες γαλλικές επιθέσεις έγιναν στις 24 του μήνα, στην περιοχή της Rakka, που αποκαλεί «πρωτεύουσά του» το Ισλαμικό Κράτος.
Επίσης από τις 18 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Jean Yves Le Drian με παρέμβασή του στη Le Monde είχε αναφέρει ότι βασική προτεραιότητα είναι τα κέντρα εκπαίδευσης των μαχητών που θα εισβάλλουν στην Ευρώπη, αλλά και τη Γαλλία.
- Ποια μέσα χρησιμοποιούνται;
Κατά την επιχείρηση Chammal, που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2014 και αρχικά περιορίζεται στο Ιράκ, η Γαλλία είχε χρησιμοποιήσει έξι Mirage 2000, που ήταν στην Ιορδανία έξι αεροπλάνα Rafale και αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας Atlantique 2, τα οποία ήταν σταθμευμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
- Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο;
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Le Monde ο υπουργός  Άμυνας Jean Yves Le Drian για το νομικό πλαίσιο, το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει τη νόμιμη άμυνα.
Δηλαδή, ότι ένα κράτος έχει το φυσικό δικαίωμα να αμυνθεί σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια.
Πριν ένα χρόνο, ωστόσο, το Παρίσι είχε αρνηθεί να επέμβει στη Συρία, εκτιμώντας τότε ότι κανένα νομικό και πολιτικό πλαίσιο δεν μπορούσε να νομιμοποιήσει μία τέτοια επέμβαση.
Οι επιθέσεις στη Γαλλία τον τελευταίο χρόνο «ενεργοποίησαν» τη νόμιμη άμυνα που επικαλείται και η Βρετανία για τις επιθέσεις της κόντρα στο Ισλαμικό Κράτος και κυρίως ενάντια στους Βρετανούς τζιχαντιστές.
- Τι θα γίνει αν ο γαλλικός στρατός σκοτώσει έναν Γάλλο στη Συρία;
Ο υπουργός Άμυνας απάντησε ποτέ ο στρατός δεν στοχεύει ένα μεμονωμένο άτομο.
«Δεν μαχόμαστε απέναντι σε μεμονωμένα άτομα, αλλά κόντρα σε μία τρομοκρατική οργάνωση που απαρτίζεται από μέλη διαφόρων εθνικοτήτων, σεβόμενοι πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα» υποστήριξε ο Jean Yves Le Drian.
- Γιατί η Γαλλία κάνει τώρα τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, ενώ είχε αρνηθεί έναν χρόνο πριν;
Από τη στιγμή που πήρε μέρος στον διεθνή συνασπισμό κόντρα στο Ισλαμικό Κράτος, το Παρίσι εξήγησε ότι  βάζει στο ίδιο τσουβάλι το Ισλαμικό Κράτος και τον Bashar al – Assad που κατηγορούνται για χιλιάδες θανάτους από το 2011, οπότε και άρχισε η εμφύλια σύρραξη.
Αλλά με τον βομβαρδισμό του Ισλαμικού Κράτους, η Γαλλία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της συριακής κυβέρνησης.
«Τα τελευταία δύο χρόνια το Ισλαμικό Κράτος έχει επεκταθεί σημαντικά» δήλωσε ο Hollande στις 7 Σεπτεμβρίου για να δικαιολογήσει την αλλαγή της πολιτικής του.
Σημειώνοντας την απειλή των όλο και περισσότερων τζιχαντιστών που εκπαιδεύονται για να χτυπήσουν στη Γαλλία, εξηγεί την αλλαγή της στάσης του.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Bashar al – Assad είναι ένας σύμμαχος» εξηγεί ο Jean Yves Le Drian, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανταλλαγή πληροφοριών με τη Συρία και τη Ρωσία.
Αλλά ο αυξανόμενος αριθμός κρατών που χτυπούν την περιοχή που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, καθιστά πιο πιθανή μία μελλοντική συνεργασίας τους, ανεξάρτητα αν θα είναι επίσημη ή, όχι.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης