Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο για τις επιτυχημένες ΑΜΚ 16 δισ. των τραπεζών – Στα 10 δισ οι πραγματικές ανάγκες στα 6 δισ το απόθεμα κεφαλαίου

Το  σχέδιο για τις επιτυχημένες ΑΜΚ 16 δισ. των τραπεζών – Στα 10 δισ οι πραγματικές ανάγκες στα 6 δισ το απόθεμα κεφαλαίου
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα διαμορφωθούν μεταξύ 14 και 17 δισεκ. με πιθανότερο σενάριο 15 με 16 δισεκ. ευρώ....
Το σχέδιο το οποίο θα οδηγήσει σε επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου παρουσιάζει σήμερα το bankingnews.gr.
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι ο SSM έχει ζητήσει οι αυξήσεις κεφαλαίου να είναι όσο το δυνατό υψηλότερες με στόχο οι ελληνικές τράπεζες να θωρακιστούν κεφαλαιακά.
Ο SSM ζητάει πάνω από 17 δισεκ. ευρώ αυξήσεις κεφαλαίου από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών ωστόσο ασκούν σημαντικές πιέσεις στον SSM, ESM και στην ΕΚΤ ώστε το τελικό νούμερο των κεφαλαιακών αναγκών να είναι ρεαλιστικό και κυρίως οι όροι.
Το εν εξελίξει lobbying από τους ιδιώτες μετόχους των ελληνικών τραπεζών αρχίζει να αποδίδει.

Ποιο είναι το σχέδιο;

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα διαμορφωθούν μεταξύ 14 και 17 δισεκ. με πιθανότερο σενάριο 15 με 16 δισεκ. ευρώ.
Τα 16 δισεκ. θα κατανέμονται 7-8 δισεκ. στο βασικό και 7-8 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν μια περίοδο όπου η κυβέρνηση θα έχει περάσει την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και ταυτόχρονα θα έχει ανοίξει το μείζον ζήτημα της εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης για το χρέος.
Αν και η λύση θα είναι λογιστικού τύπου 50 χρόνια επιμήκυνση με ίσως οριζόντια μείωση επιτοκίων στο 1%, ωστόσο αξιολόγηση και χρέος τον Νοέμβριο θα επιτρέψουν στις τράπεζες να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.

Με ποιους όρους όμως θα υλοποιηθούν οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου;

Εφόσον οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες είναι 16 δισεκ. και τα 7 με 8 δισεκ. αφορούν το βασικό σενάριο, στόχος είναι να καλυφθούν τα 4-6 δισεκ. από τους ιδιώτες – σενάριο πιθανό – και περίπου 1 δισεκ. μέσω της υποχρεωτικής μετατροπής των ομολογιακών μειωμένης εξασφάλισης σε μετοχές (διαδικασία bail in).
O πρώτος στόχος είναι να μην συμμετάσχουν τα κοινά ομολογιακά τα senior debt των τραπεζών και ο δεύτερος στόχος είναι το βασικό σενάριο του stress tests τα 7-8 δισεκ. να καλυφθούν από ιδιώτες ώστε να μην ενεργοποιηθεί καθόλου το bail in.
Υπάρχει ένα ενδεχόμενο – όχι βεβαιότητα αλλά ενδεχόμενο – να μην υπάρξει καθόλου bail in των ομολογιούχων.

Προωθούν τα cocos για το δυσμενές σενάριο

Εν συνεχεία για τα υπόλοιπα 7-8 δισεκ. του δυσμενούς σεναρίου θα καλυφθούν με cocos με μετατρέψιμα ομολογιακά.
Η λύση των calls options δηλαδή της δυνατότητας οι τράπεζες να μπορούν να επαναγοράζουν μετοχές από το ΤΧΣ δεν φαίνεται να προχωράει – αν και είναι λύση αξιόλογη.
Η λύση των cocos δηλαδή των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές μπορεί να αποτρέπει το dilution των ιδιωτών μετόχων αλλά είναι κοστοβόρος λύση.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Αν το δυσμενές σενάριο των stress tests ύψους 8 δισεκ. ευρώ το κάλυπτε το ΤΧΣ με κοινές μετοχές τότε οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν dilution – απίσχναση.
Αν όμως το ΤΧΣ αντί για μετοχές εισφέρει 8 δισεκ. με την μορφή ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές με επιτόκιο 7% ετησίως, οι ιδιώτες μέτοχοι δεν θα υποστούν dilution από αυτό το σκέλος.
Βέβαια 7% επιτόκιο Χ 8 δισεκ. σημαίνει ετήσιο κόστος 560 εκατ ευρώ ετησίως.

Οι τράπεζες χρειάζονται 16 δισεκ. κεφάλαια;

Οι κεφαλαιακές ανάγκες θα ανέλθουν στα 16 δισεκ. αλλά οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών εκτιμώνται στα 10 δισεκ. ενώ τα υπόλοιπα 6 δισεκ. θα αποτελέσουν το capital buffer δηλαδή το κεφαλαιακό απόθεμα που ζητάει ο SSM και η ΕΚΤ ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν πάλι κεφάλαια το 2016.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι επιτυχημένες;

Εφόσον οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες είναι καλές – όπως τις περιγράφουμε – ναι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι επιτυχημένες καθώς θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου παλαιοί και νέοι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές.
Ήδη οι τράπεζες έχουν κάνει αρκετές διερευνητικές κρούσεις και πολλοί ξένοι είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στις νέες ΑΜΚ των τραπεζών που έχουν ένα πλεονέκτημα.
Θα υλοποιηθούν σε εξευτελιστικές τιμές…το δέλεαρ θα είναι οι εξευτελιστικές τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου με καθολικά reverse split.
Όποιος συμμετάσχει σε μια ΑΜΚ είναι σαν να αγοράζει 1 ευρώ παλαιού κεφαλαίου με 0,10 ευρώ.
Οι τράπεζες θα διαθέτουν συνολικά πάνω από 32 με 34 δισεκ. κεφάλαια δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όχι με όρους stress tests αλλά με όρους φυσιολογικούς πάνω από 20%.
Ταυτόχρονα μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα μειώσουν αισθητά την εξάρτηση τους από το ELA και κάποια στιγμή θα εκδώσουν και προγράμματα ομολογιακών δανείων ανακατανέμοντας την εξάρτηση τους από το ευρωσυστημα από το ELA στην απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Οι αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ευνοήσουν οριακά τις ελληνικές τράπεζες λόγω περιορισμένων χαρτοφυλακίων κρατικών ομολόγων περίπου 3 με 4 δισεκ. ευρώ.
Επίσης και μέσω του capital buffer που θα διαθέτουν οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν ορθολογικότερα τα NPLs και θα αρχίσουν να γίνονται πιο εξωστρεφείς ως προς την χρηματοδότηση της οικονομίας.
Ειδικά για το τελευταίο – χρηματοδότηση της οικονομίας – έχουμε πολλές επιφυλάξεις αν μπορεί να γίνει εντός του 2016.
Η αύξηση των καταθέσεων θα είναι πολύ αργή διαδικασία οι τράπεζες θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε να αποκτήσουν ικανή ρευστότητα…μέσω καταθέσεων.

Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες θα αποκτήσουν μεγάλη χρηματιστηριακή αξία

Εφόσον η Ελλάδα δεν εκτροχιαστεί εκ νέου – σενάριο που δεν είναι απίθανο – οι ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγάλη χρηματιστηριακή αξία και σε πρώτη φάση να σημειώσουν αύξηση τουλάχιστον 100% μετά τις αναπροσαρμογές στις κεφαλαιοποιήσεις μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών και την αύξηση της αποτίμησης λόγω της εισροής νέων κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης