Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Και τώρα… εκλογές στην Πορτογαλία - Γιατί η μάχη παραπέμπει στο «μνημονιακό» 2011

Financial Times: Και τώρα… εκλογές στην Πορτογαλία - Γιατί η μάχη παραπέμπει στο «μνημονιακό» 2011
Η Πορτογαλία επανέρχεται στο προσκήνιο των διεθνών αναλυτών
Η Πορτογαλία επανέρχεται στο προσκήνιο των διεθνών αναλυτών, ενόψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, οι οποίες θα κρίνουν την πορεία της οικονομίας της μετά από μια σκληρή, αλλά επιτυχημένη, δημοσιονομική προσαρμογή.
Σύμφωνα με τους Financial Times, τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους η Πορτογαλία μπορεί να ελπίζει ότι το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο από ότι το παρελθόν:
Πρώτον, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Passos Coelho έχει ξεπεράσει τους σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.
Αν επιβεβαιωθεί η άνοδος θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που θα επανεκλεγεί μεταξύ των πέντε κρατών της ευρωζώνης που έλαβαν επείγουσα οικονομική βοήθεια μεταξύ 2010 και 2013.
Δεύτερον, η Πορτογαλία διαφέρει από τις άλλες χώρες που διασώθηκαν, ειδικά απότην Ελλάδα και την Ισπανία, που δεν έχει αναδειχθεί κάποιο λαϊκιστικό κίνημα.
Σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, η Πορτογαλία φαίνεται να είναι ένας βράχος πολιτικής σταθερότητας.
Η παρούσα κυβέρνηση έχει κερδίσει, επίσης, το σεβασμό από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τρίτον, πιθανή επανεκλογή του Coelho και η αδυναμία του λαϊκισμού, δεν σημαίνει ότι η οικονομία της Πορτογαλίας είναι σε καλό δρόμο.
Στην πραγματικότητα, παραμένει ευάλωτη σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς και έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, αν και η παρούσα κυβέρνηση αξίζει τα εύσημα για τα επιτεύγματά της.
Η παρούσα κυβέρνηση καθοδήγησε την Πορτογαλία κατά το τριετές πακέτο διάσωσης το 2014 με μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα - αυξήσεις φόρων, περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Τώρα απολαμβάνει την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.
Ο πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό απόθεμα αξιοπιστίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Αντιθέτως, το κόμμα των Σοσιαλιστών περιέχει τις υποσχέσεις της φορολογικής ελάφρυνσης και επιπλέον κοινωνικών δαπανών που υποπτεύονται πολλοί ψηφοφόροι, δικαίως, ότι είναι πέρα από τις δυνατότητές της Πορτογαλίας.
Όσο για το λαϊκισμό, ένας λόγος που νέες δυνάμεις δεν έχουν αναδειχθεί είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ψήφων διαμαρτυρίας πηγαίνει στο κομμουνιστικό κόμμα.
Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι τα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν μικρότερη κλίμακα από ό, τι στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Δεν έχουν καταστρέψει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στο πολιτικό κατεστημένο.
Ένας τρίτος λόγος είναι ότι το εκλογικό σύστημα της Πορτογαλίας ευνοεί τα δύο βασικά πολιτικά κόμματα.
Τα μικρά κόμμα θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσουν δυναμική και πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδότηση.
Οι εκλογείς, οι οποίοι μπορεί να θέλουν μια εναλλακτική λύση τείνουν να απέχουν.
Τέλος, στην οικονομία ο Passos Coelho έχει κάνει πολλά καλά πράγματα.
Αλλά η Πορτογαλία εξακολουθεί να υποφέρει από βαθιές διαρθρωτικές αδυναμίες που μπορεί να περιορίσουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας.
Αυτό είναι ανησυχητικό, διότι το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας είναι περίπου στο 130%, ενώ και το ιδιωτικό χρέος είναι πολύ υψηλό.
Η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 12% του εργατικού δυναμικού, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης είναι εξαιτίας της μετανάστευσης.
Επίσης, τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων και του πετρελαίου έχουν προσφέρει κάποια συγκάλυψη των προβλημάτων της Πορτογαλίας.
Μετά από την 4η Οκτωβρίου η επόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα διαπιστώσει ότι οι οικονομικές προκλήσεις της θα είναι ελάχιστα λιγότερο σοβαρές από εκείνες που αντιμετώπισε ο Passos Coelho μετά την εκλογική του νίκη το 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης