Τελευταία Νέα
Πολιτική

El Pais: Ο Τσίπρας αναθέτει στον Τσακαλώτο την εφαρμογή του μνημονίου – Τα επείγοντα καθήκοντα της νέας κυβέρνησης

El Pais: Ο Τσίπρας αναθέτει στον Τσακαλώτο την εφαρμογή του μνημονίου – Τα επείγοντα καθήκοντα της νέας κυβέρνησης
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, που έκλεισε τη συμφωνία με τους εταίρους τον Ιούλιο, θα αναλάβει να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης
Με τα δύο επείγοντα καθήκοντα, την άμεση εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ξεκινά δουλειά η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα «El Pais».
Η νέα κυβέρνηση θα έχει έναν σκληρό οικονομικό πυρήνα, με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και με ισχυρό άνδρα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αρχιτέκτονα του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ο οποίος σε αντίθεση με τον αμφιλεγόμενο προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη, κρίνεται θετικά από τους εταίρους.
Η κυριότερη άγνωστη παράμετρος της νέας κυβέρνησης Τσίπρα ήταν αν ο μαρξιστής Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αποδεχόταν το υπουργείο Οικονομικών.
Ο οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούσε καθόλου με τη διάσωση, κάτι άλλωστε που είχε πει και τον Ιούλιο μετά την υπογραφή της συμφωνίας: «Δεν ξέρω αν έκανα το σωστό, ειλικρινά δεν ξέρω».
Η αγωνία του αυτή έχει μια εξήγηση, σημειώνει η «El Pais»: ο Τσακαλώτος είναι μέλος της ομάδας των 53, μιας εκ των φατριών του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά την ρήξη στο κόμμα με την Αριστερή Πλατφόρμα, πρακτικά καθίσταται ο θεματοφύλακας των ιδεολογικών απόψεων του κόμματος.
Για αυτόν τον λόγο τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για θρίλερ, αναφερόμενα στο αν θα αποδεχθεί ή όχι τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Πάντως, το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ομάδα των 53 που ανήκει ο Τσακαλώτος, οι οποίοι βλέπουν με δυσαρέσκεια τα μέτρα που έρχονται, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την στήριξη του κόμματος στον Τσίπρα.
«Σίγουρα μπορεί να υπάρξουν αποστασίες», σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Σταύρος Λυγερός, «όμως, η διάσωση είναι ένα θέμα του κράτους και οι ψήφοι που μπορεί να λείψουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να βρεθούν από τα υπόλοιπα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι».
«Υπάρχει μια εθνική συμφωνία για τη διάσωση, το μέλλον της χώρας εξαρτάται από αυτή», υπογραμμίζει ο κ. Λυγερός, επισημαίνοντας ότι «προς το παρόν δεν βλέπω κίνδυνο ρήξης ή απώλειες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας: αν προέκυπτε, θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από την αρχή».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης