Τελευταία Νέα
Πολιτική

El Pais: Η οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης Τσίπρα θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητά της

El Pais: Η οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης Τσίπρα θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητά της
Προσωπικός θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές
Αν και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής εκλαμβάνεται ευρέως ως προσωπικός θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η σταθερότητα της μελλοντικής κυβέρνησης παραμένει «άγνωστος Χ» για τους αναλυτές, καθώς θα εξαρτηθεί από τις συνέπειες του τρίτου προγράμματος διάσωσης, επισημαίνεται σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «El Pais».
Αναλυτές όλων των τάσεων αναγνωρίζουν ότι ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποτελεί μια δεύτερη ευκαιρία για την ελληνική Αριστερά και ότι με την προκήρυξη των εκλογών ο Τσίπρας κατάφερε να απελευθερώσει το κόμμα από το βάρος της ακραίας πτέρυγας, όμως το τι σηματοδοτεί ακριβώς το εκλογικό αποτέλεσμα και τι μπορεί να επιφέρει σε μια Ελλάδα που μόλις υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, είναι ένα θέμα μεγαλύτερης διαφωνίας.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, «η πολιτική κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί» και προσθέτει ότι «οι Έλληνες έχουν δείξει ότι πιστεύουν περισσότερο στον Τσίπρα έναντι των υπολοίπων ηγετών, όμως αυτή η προτίμηση περικλείει τρεις ανόμοιες κατηγορίες: η πρώτη ομάδα ψηφοφόρων είναι αυτή εκείνων που πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να επιτύχει τίποτα, η δεύτερη εκείνοι που θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια χειρισμών για να απαλυνθούν κάποιες από τους όρους των πιστωτών και η τρίτη και η πιο σουρρεαλιστική, απαρτίζεται από εκείνους που είναι πεπεισμένοι ότι αργά ή γρήγορα θα αρθεί το πρόγραμμα διάσωσης και η κατάσταση θα βελτιωθεί».
Οι προσδοκίες της τελευταίας ομάδας, σημειώνει ο κ. Σωτηρόπουλος, «ή τα όνειρα για να είμαστε πιο ακριβείς», έχουν τροφοδοτηθεί από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και κυρίως από μερικά κόμματα, επικεφαλής των οποίων είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο εκ νέου κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο κ. Σωτηρόπουλος εκτιμά ότι ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι προσωπική νίκη του Τσίπρα», μια άποψη που συμμερίζεται και ο πολιτικός αναλυτής Σταύρος Λυγερός, ο οποίος σημειώνει ότι η επανεκλογή ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά περισσότερο η επιλογή του λιγότερου κακού.
«Ο κόσμος προτιμά να ψηφίζει κόμματα με πιθανότητα να κυβερνήσουν, έτσι βλέπουν στον Τσίπρα κάποιον ειλικρινή, έντιμο, με καλή θέληση εν συγκρίσει με τους προηγούμενους πολιτικούς ηγέτες», σημειώνει ο κ. Λυγερός και προσθέτει ότι για τους ψηφοφόρους ο Τσίπρας έκανε ό,τι μπορούσε, όμως του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο, ενώ εκτιμούν ότι δεν έχει σχέση με το παραδοσιακό διεφθαρμένο και πελατειακό πολιτικό σύστημα.
Ωστόσο, ο Σταύρος Λυγερός προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν έχει υλοποιηθεί και ενώ στα υπόλοιπα κόμματα τούς κόστισε την εξουσία η εφαρμογή των προηγούμενων προγραμμάτων, στην περίπτωση του Τσίπρα δεν συνέβη αυτό, γι' αυτό και προκάλεσε τις εκλογές.
Αντιθέτως με τον κ. Σωτηρόπολο, ο Στ. Λυγερός εκτιμά ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ. θα είναι σταθερή, καθώς «με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι σαν να κυβερνά μόνος του» και προσθέτει ότι υπάρχει προσωπική χημεία μεταξύ των δύο.
Τα δύο κόμματα είναι πολύ πιο κοντά απ' ό,τι πιστεύει ο κόσμος, επισημαίνει.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης