Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ευάλωτη η νέα συγκυβέρνηση - Οι δανειστές ήθελαν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ στο σχήμα

Economist: Ευάλωτη η νέα συγκυβέρνηση - Οι δανειστές ήθελαν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ στο σχήμα
Οι λόγοι της μεγάλης αποχής ήταν η κούραση των Ελλήνων από τις συνεχείς εκλογές, το γεγονός ότι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονταν προδομένοι και η απουσία διλήμματος
Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε πιο ανθεκτικός απ’ ό,τι πολλοί Έλληνες και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων περίμεναν, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Economist, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών που του χάρισε τη νίκη με 35,5% έναντι 28% της ΝΔ.
Παράλληλα, θα 145 βουλευτές, μόλις τέσσερις λιγότερους από τον Ιανουάριο, ενώ όπως ανακοίνωσε αμέσως ο Αλέξης Τσίπρας θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ που συγκέντρωσαν το 3,6% των ψήφων και για τους οποίους επίσης οι δημοσκόποι έπεσαν έξω.
Αλλά αυτός ο συνασπισμός των 155 βουλευτών δείχνει πιο ευάλωτος από τον προηγούμενο που αριθμούσε 162.
Πολλοί προσδοκούσαν ο Τσίπρας να σχηματίσει έναν ευρύτερο συνασπισμό με κεντροαριστερά κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που εξέλεξαν 17 και 10 βουλευτές αντίστοιχα, έτσι ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη σταθερότητα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της συμφωνίας.
Προς απογοήτευση, όμως, των δανειστών αυτός ο ευρύτερος συνασπισμός δεν είναι πιθανόν να συμβεί και ο μοναδικός κυβερνητικός εταίρος θα είναι οι ΑΝΕΛ.
Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές της Κυριακής μοιάζουν να είναι μία επανάληψη εκείνων του Ιανουαρίου υπάρχει μία αξιοσημείωτη διαφορά.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων περιορίστηκε στο 55% - σε σχέση με το 63% του Ιανουαρίου - και είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί.
Ένας λόγος ήταν ότι η προεκλογική καμπάνια απέτυχε να δημιουργήσει διλήμματα.
Ο λόγος ήταν ότι όλα τα συστημικά κόμματα στήριζαν τη νέα συμφωνία.
Αλλά και ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονταν προδομένοι από τη μεταστροφή του Τσίπρα που αθέτησε την υπόσχεσή του να πάει κόντρα στη λιτότητα.
Αντί να στηρίξουν ένα άλλο κόμμα, αποφάσισαν να απέχουν.
Και ένας τρίτος λόγος είναι ότι οι Έλληνες έχουν κουραστεί με τις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι εκλογές της Κυριακής ήταν οι πέμπτες σε έξι χρόνια και οι τρίτες μέσα στο 2015, αν υπολογιστεί και το δημοψήφισμα.
Το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής αύξησε το ποσοστό του από 6,2% σε 6,9% για να μείνει έτσι στην τρίτη θέση, χάνοντας τους λιγότερους ψηφοφόρους από τα άλλα κόμματα.
Ο Τσίπρας αποθεώθηκε από υποστηρικτές του που ανέμιζαν σημαίες όταν έφτασε στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην επινίκια ομιλία του υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει την εντολή τετραετίας.
Πολλοί, όμως, δεν πείθονται.
Οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτάχθηκαν στο νέο πακέτο στήριξης ρίχνοντας την κυβέρνηση και σχηματίζοντας τη Λαϊκή Ενότητα που δεν μπήκε στη Βουλή, αλλά και αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνούν με τους αυταρχικούς τρόπους του Τσίπρα.
Αρκετοί παρατηρητές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η νέα κυβέρνηση θα αντέξει περισσότερο από την προηγούμενη.

(Πρώτη Ενημέρωση: 7:54, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης