Τελευταία Νέα
Πολιτική

Forbes: Μετά τις εκλογές, ο Τσίπρας πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να εργαστεί στις μεταρρυθμίσεις

Forbes: Μετά τις εκλογές, ο Τσίπρας πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να εργαστεί στις μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα παραμένει τραυματίας, που ακόμη θα μπορούσε να καταρρεύσει, ενώ παραμένει ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ
Την ανάγκη ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μετά τη νίκη του στις εκλογές, επισημαίνει άρθρο του περιοδικού «Forbes».
Ύστερα από πέντε εθνικές εκλογές σε έξι χρόνια, ο Τσίπρας στοχεύει πλέον να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας ολόκληρη την τετραετία, έχοντας απομακρύνει τους αντιτιθέμενους στο πρόγραμμα διάσωσης από το κόμμα του και έχοντας πείσει απ' ό,τι φάνηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα, αρκετούς έλληνες ψηφοφόρους ότι η συμφωνία διάσωσης είναι η καλύτερη επιλογή για το μέλλον της χώρας.
Ωστόσο, ο χρόνος και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στις τελευταίες εκλογές, ύστερα από το δημοψήφισμα και τη μάχη στο κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας, έχουν απομακρύνει την προσοχή από άλλα πιο σημαντικά ζητήματα: η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δυσχερής και η χώρα πρέπει να επιτύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα της βοήθειας από την Ε.Ε.
Οι τελευταίες εκλογές είτε ήταν ένα πολύ καλά υπολογισμένο στοίχημα από τον Τσίπρα να κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις είτε ήταν μια κίνηση τακτικισμού προκειμένου να εξαλείψει την πλειοψηφία του και να διασφαλίσει την δύναμη της βάσης του κόμματός του.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει να εργάζεται.
Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα κλείνοντας τις τρύπες και κάνοντας το φορολογικό σύστημα πιο λειτουργικό και ισορροπημένο.
Θα πρέπει να μεταρρυθμίσει τις υπηρεσίες προς το κοινό και να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως και να επιτεθεί στα προνόμια και να βοηθήσει τους φτωχούς –και αυτό δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα.
Η Ελλάδα, επίσης, έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τα έσοδά της μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, όμως υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον αυτό είναι εφικτό και το χρονοδιάγραμμα των σχεδίων.
Οι τράπεζες, παράλληλα, παραμένουν πηγή ανησυχίας και πολλές επιχειρήσεις ακόμη παλεύουν να αντιμετωπίσουν θέματα ρευστότητας.
Η Ελλάδα παραμένει τραυματίας, που ακόμη θα μπορούσε να καταρρεύσει, ενώ παραμένει ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ.
Με πολλούς Έλληνες κοντά στο όριο της φτώχειας, η χώρα έχει αποτελέσει το πρώτο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες περιοχές, κάτι που δημιουργεί περαιτέρω πιέσεις στην πληττόμενη ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από την Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα των προσφύγων και η Ε.Ε. από την πλευρά της, θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να αποφύγει ένα κύμα ελλήνων προσφύγων να μετακινηθεί προς τις βορειότερες χώρες της Ε.Ε.
Όμως, καθώς οι ημέρες μικραίνουν και η λιακάδα γίνεται ολοένα και λιγότερο άφθονη, οι Έλληνες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ζοφερή πραγματικότητα και να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Αν ο Τσίπρας θέλει να δει μια ακόμη οικονομική κρίση να πείθει την υπόλοιπη Ευρώπη ότι το χρέος της χώρας πρέπει να αναδιαρθρωθεί, το καλύτερο στοίχημα είναι να περάσει την απαραίτητη νομοθεσία για τις μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσει ότι οι αλλαγές έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και εν συνεχεία, σε ένα περιβάλλον ανανεωμένης εμπιστοσύνης, η Ελλάδα, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης