Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: «Φτωχέ κύριε Τσίπρα» - Η νέα συμφωνία πρώτα θα πληγώσει και μετά θα θεραπεύσει

Economist: «Φτωχέ κύριε Τσίπρα» - Η νέα συμφωνία πρώτα θα πληγώσει και μετά θα θεραπεύσει
Μπροστά σε μία κατεστραμμένη οικονομία, ο Τσίπρας θα εξαρτάται από τα πακέτα διάσωσης, έχοντας μία συμφωνία που πρώτα θα πληγώσει και μετά θα θεραπεύσει
Χρησιμοποιώντας ένα σκίτσο που απεικονίζει ένα ερειπωμένο άγαλμα του Αλέξη Τσίπρα, ο Economist εξηγεί γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αν επανεκλεγεί θα βρεθεί στην ίδια δυσχερή θέση με τον Ιανουάριο.
Το βρετανικό περιοδικό τον αποκαλεί, μάλιστα, «φτωχέ κύριε Τσίπρα» επειδή εκλέχτηκε με ένα πρόγραμμα κόντρα στη λιτότητα και παρουσιάστηκε ως ο πρωθυπουργός που θα έπειθε την Ευρωζώνη να χαλαρώσει τους όρους των μνημονίων, αλλά τελικά βρέθηκε με κλειστές τράπεζες.
Η χώρα κινδύνεψε ακόμα και με έξοδο από το ευρώ και παρά τη συμφωνία ισχύουν ακόμα τα capital controls.
H οικονομία είναι ακόμα πιο αδύναμη, το κόμμα του διασπάστηκε και ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου ο Τσίπρας κάνει μία περίεργη πρόταση στους ψηφοφόρους.
Να τον επιλέξουν για να εφαρμόσει τη συμφωνία που καταγγέλει.
Ο Τσίπρας είναι άξιος της μοίρας του.
Η επιλογή του Βαρουφάκη ήταν μόνο ένα από τα λάθη του.
Το δημοψήφισμα που κάλεσε για μία πρόταση των δανειστών, η οποία δεν ίσχυε όταν οι πολίτες κλήθηκαν να πάνε στις κάλπες προκάλεσε τα capital controls.
Και τελικά αναγκάστηκε να υπογράψει μία ακόμα πιο σκληρή συμφωνία.
Κάποια στιγμή φάνηκε ότι ο Τσίπρας θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα οπουδήποτε, ακόμα και έξω από το ευρώ ή, και την ΕΕ.
Αλλά από αυτή την τρελή πορεία ένα πράγμα φάνηκε: Ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι ασύμβατη με το πρόγραμμα κόντρα στη λιτότητα που κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελιζόταν.
Το θέμα είναι ότι αυτό το πείραμά του κόστισε, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2%, η ανεργία έφτασε στο 28%, τα capital controls κάνουν τους επιχειρηματίες και κυρίως τους εισαγωγείς να υποφέρουν και οι φόροι σύντομα θα αυξηθούν.
Πολλοί Έλληνες θεωρούν ότι ζουν μία νέα εθνική τραγωδία όπως στην Τουρκοκρατία ή, την κατοχή από τους Ναζί.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συμβαδίζουν.
Αλλά έτσι κι αλλιώς κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών.
Γιατί η συμφωνία, δηλαδή, οι δανειστές θέτουν τους όρους για την πολιτική που θα ακολουθηθεί.
Με ελάχιστα να διακυβεύονται, λοιπόν, σε αυτές τις εκλογές οι υποψήφιοι καταφεύγουν σε κατηγορίες επί προσωπικού.
Ο Μεϊμαράκης, ένας πολιτικός παλαιάς κοπής, κατηγορεί τον Τσίπρα για ανικανότητα και απερισκεψία.
Την ίδια στιγμή που ο Τσίπρας παρουσιάζει τον εαυτό του σαν τον μοιραίο ήρωα που πάλεψε σκληρά για τη χώρα του, αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τη Merkel και τους συμμάχους της.
Κατηγορεί επίσης το κόμμα του Μεϊμαράκη ότι δεν έχει ξεφύγει από τις συνήθειες της διαφθοράς, αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεφεύγει από τις ελληνικές παραδόσεις των πελατειακών σχέσων.
Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα για την επόμενη κυβέρνηση, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η συμμετοχή και της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και κυρίως η αναδιάρθρωση του χρέους, βασικά με επιμήκυνση των ωριμάνσεων.
Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει θα έχει την ευκαιρία να προχωρήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να περάσει με επιτυχία την αξιολόγηση αργότερα μέσα στο έτος.
Οι μεγάλες μάχες θα έρθουν την επόμενη χρονιά, όταν η λιτότητα από τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή του προγράμματος στήριξης θα αρχίσει να κουράζει την κοινωνία.
Ήδη οι διαμάχες με τους αγρότες είναι προ των πυλών.
Παράλληλα, με την ελληνική γραφειοκρατία είναι αμφίβολο αν οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν.
Η διολίσθηση είναι αναπόφευκτη και τουλάχιστον η απουσία μεγάλων αποπληρωμών χρέους ως τον προσεχή Ιούλιο, εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος Grexit.
Αλλά σε κάθε περίπτωση αν ο Αλέξης Τσίπρας επανεκλεγεί θα βρεθεί ακριβώς στην ίδια θέση που ήταν και τον περασμένο Ιανουάριο.
Μπροστά σε μία κατεστραμμένη οικονομία και να εξαρτάται από τα πακέτα διάσωσης.
Θα χρειαστεί να δείξει τεράστια πολιτική ικανότητα για να διαχειριστεί μία συμφωνία που πρώτα θα πληγώσει και μετά θα θεραπεύσει, χωρίς να μπει και πάλι στον πειρασμό του λαϊκισμού.
Αυτό δεν θα είναι ούτε όνειρο, ούτε εφιάλτης, αλλά η πραγματικότητα του να κυβερνάς ένα προβληματικό κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης