Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος στη Les Echos: Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αξιολόγηση και μείωση χρέους θα κρίνουν την επιτυχία του μνημονίου

Τσακαλώτος στη Les Echos: Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αξιολόγηση και μείωση χρέους θα κρίνουν την επιτυχία του μνημονίου
Γενναίος ο Τσίπρας, έκανε δύσκολες επιλογές – Υπάρχουν ακόμη θέματα για τα οποία μπορούμε να δώσουμε μάχη, τονίζει ο πρώην υπ. Οικονομικών
Τρία είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν αν το μνημόνιο είναι οικονομικά εφικτό, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτο, και επισημαίνει την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μείωση του χρέους.
Μάλιστα, αναφερόμενος στο μνημόνιο σημείωσε ότι ακόμη υπάρχουν θέματα για τα οποία μπορεί να παλέψει η κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στην υπαναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, τον χαρακτήρισε γενναίο άνδρα, ο οποίος έκανε δύσκολες επιλογές.

tsak.jpg

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν είναι εφικτό το μνημόνιο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να το εφαρμόσει, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνει ότι «το ερώτημα αν το πρόγραμμα είναι οικονομικά εφικτό εξαρτάται από την ταυτόχρονη επιτυχία τριών στοιχείων μέσα στους επόμενους τέσσερις με πέντε μήνες: την θετική πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων από τους πιστωτές, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μείωση του χρέους».
Αν αυτά τα τρία στοιχεία είναι παρόντα, «θα δοθεί ώθηση στην οικονομία και οι επενδυτές θα επιστρέψουν», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι μακροπρόθεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει μια αναπτυξιακή στρατηγική, την οποία θα παρουσιάσει τον Μάρτιο του 2016.
Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις ότι η συμφωνία δεν είναι ισορροπημένη, ότι περιλαμβάνει πολλές αυξήσεις φόρων και όχι πολλές περικοπές στον δημόσιο τομέα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «μεταξύ 2000 και 2010, η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και άλλων οικονομιών προερχόταν από τη φορολογία».
«Οι δημόσιες δαπάνες ήταν στον μέσο όρο, όμως τα έσοδα ήταν χαμηλότερα κατά 6-7%», σημειώνει και προσθέτει ότι εν συνεχεία, «από το 2010 ο δημόσιος τομέας μειώθηκε σημαντικά, υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις υπαλλήλων και το κράτος αριθμεί περί τις 300.000 εργαζομένους».
Αυτό για μένα, αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι λιγότερο θέμα μεγέθους απ' ό,τι ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών.
«Δεν νομίζω ότι το κράτος είναι πολύ μεγάλο, υγεία, εκπαίδευση και υποδομές είναι απαραίτητα για να σταθεί και πάλι στα πόδια της η χώρα», υπογραμμίζει.
Ερωτηθείς πώς έζησε ο Τσίπρας την απόφαση να υπογράψει μια συμφωνία που δεν ήθελε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνει ότι «ο Τσίπρας είναι ένας γενναίος άνθρωπος, υπέστη μεγάλες πιέσεις και έκανε δύσκολες επιλογές».
«Πρόκειται για ένα πολιτικό ον, νομίζω ότι είναι ρεαλιστής, αλλά δεν πιστεύω ότι ήθελε να μείνει στην ιστορία ως κάτι διαφορετικό από έναν άνθρωπο της Αριστεράς που έκανε ό,τι μπορούσε για να αλλάξουν τα πράγματα στην χώρα του και την Ευρώπη».
Όσον αφορά τις εκλογές και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται την αρχή ενός μεγάλου συνασπισμού με τη Δεξιά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «η πολιτική διαμάχη των τελευταίων ετών δεν είναι τεχνητή και αντικατοπτρίζει τις βαθιές κοινωνικές διαφορές: αύξηση των ανισοτήτων, της ανεργίας».
«Δεν μπορεί αυτό να κρυφτεί κάτω από το χαλί», επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει ακραία στοιχεία και θα ήταν κακό για την οικονομία».
Οι νέοι πρέπει να μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των περισσότερων φόρων και των συλλογικών δαπανών και λιγότερη κυβέρνηση και περισσότερο ιδιωτικό τομέα, αναφέρει.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, δεν εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του φορολογικού, συμπληρώνοντας ότι παρά το μνημόνιο, υπάρχουν διαφορές.
«Θα αναζητήσουμε συμμαχίες, όμως προσωπικά είμαι σκεπτικός όσον αφορά μια συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι για να προχωρήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει.
Ερωτηθείς για τις σκέψεις των ανθρώπων που συναντά κατά την προεκλογική εκστρατεία, σημειώνει ότι οι νέοι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι.
«Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζεις τι ακριβώς σκέφτονται, όμως υπάρχει ο φόβος ότι πολλοί εξ αυτών είναι απογοητευμένοι και ότι δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν», επισημαίνει και προσθέτει ότι «θα ήταν πολύ ανησυχητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι σε αυτό το μέρος του πληθυσμού που έχει το μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων», όταν μεταξύ των συνταξιούχων δεν είναι ούτε μέσα στα τρία πρώτα κόμματα.
Όσον αφορά τέλος τα επιχειρήματα για να πειστούν οι αναποφάσιστοι, σημειώνει ότι «ακόμη και αν δεχθούμε μια μερική ήττα με το μνημόνιο, καθώς σίγουρα αυτό δεν είναι ο συμβιβασμός που είχαμε σκεφτεί, υπάρχουν ακόμη πράγματα για τα οποία μπορούμε να αγωνιστούμε: την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μελλοντική μορφή του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, τις επενδύσεις και τη μείωση του χρέους».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης