Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όχι άλλη εθελοτυφλία και στρουθοκαμηλισμός – Τώρα είναι ώρα του ιστορικού moratorium

Όχι άλλη εθελοτυφλία και στρουθοκαμηλισμός – Τώρα είναι ώρα του ιστορικού moratorium
Η υπεύθυνη, η πατριωτική, η εθνική στάση που επιτάσσουν οι καιροί, είναι της σύμπλευσης και της συνεννόησης
Όπως τόνιζαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο οι ξένοι διαχειριστές προς τους Έλληνες επιχειρηματίες, θα πρέπει κάποια στιγμή τα κόμματα στην Ελλάδα να βρουν κοινές συνισταμένες και να συνεργαστούν για τις μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα, όπως γνωστοποιούν κορυφαία στελέχη ελληνικών εταιρειών, ξένοι διαχειριστές τους εξέφρασαν την πίστη και την πεποίθησή τους, ότι «πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνει (και στην Ελλάδα) μια συμφωνία… αρχών, μια μεγάλη κυβερνητική συνεργασία για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα, ασχέτως προγραμμάτων και ασχέτως μνημονίων».
Άλλωστε, η Ελλάδα μπήκε πρώτη στα μνημόνια και ακριβώς λόγω της εθελοτυφλίας, του λαϊκισμού, και της καλλιέργειας ψευδών δοξασιών ότι οι επιλογές είναι πάρα πολλές και σαφώς πιο… εύκολες από τα μνημόνια, ακόμα παραμένει στα μνημόνια!
Η χώρα, εδώ και μια 5ετία αρνείται να αλλάξει και «κρύβεται» πίσω από το… αντιμνημονιακό μπλοκ που κατέστρεψε κάθε – καλή ή κακή – αλλαγή πήγε να γίνει αυτά τα πέντε χρόνια.
Έτσι, η Ελλάδα όχι μόνο παραμένει στα μνημόνια, ακριβώς λόγω της εθελοτυφλίας και του στρουθοκαμηλισμού, αλλά επίσης υπέγραψε πρόσφατα ένα ακόμη, που θα την «πάει» τουλάχιστον για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια!
Και όλα αυτά, γιατί δεν αποφασίζεται από το πολιτικό σύστημα να υπάρξει – επιτέλους – ένα ιστορικό moratorium και μια ιστορική υπέρβαση, γκρεμίζοντας τα νεκρά ιδεολογικά κάστρα του παρελθόντος, που μόνο ανάχωμα σε κάθε εξέλιξη και κάθε πρόοδο προκαλούν.
Αυτό λοιπόν που θέλει η αγορά πλέον είναι να υπάρξει ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. με την προσθήκη όσο το δυνατόν περισσότερων από τα μικρότερα!
Και όλα αυτά, ασχέτως με το πιο από τα δύο κόμματα θα κόψει το νήμα πρώτο στις εκλογές.
Το νέο μνημόνιο έχει «βαριές» και σημαντικές αλλαγές, φέρνει δομικές μεταρρυθμίσεις που κανένα κόμμα – μόνο του – δεν μπορεί να «σηκώσει» ή να δικαιολογήσει στο δικό του, ή στων υπολοίπων κομματικό κοινό. Μόνο μέσω κυβέρνησης συνεργασίας, μιας κυβέρνησης υπευθυνότητας και ανάληψης ευθύνης μπορεί να υπάρξει ουσιαστική εφαρμογή των αλλαγών, που είναι και η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας.
Ασχέτως με τις δοξασίες εγχώριας κατανάλωσης και ασχέτως με τη νιρβάνα των δημοσκοπήσεων, των ντιμπέιτ και των τηλεοπτικών εκπομπών, «τρέχει» ήδη ένα πρόγραμμα που έχει σημαντικές υποχρεώσεις. Σε μια συγκυρία που τα τελεσίγραφα των ξένων είναι σε ισχύ και κάθε ημέρα και ώρα που περνάει χωρίς τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υπογραφεί, είναι μαχαιριά στην οικονομία και στη χώρα, οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση, λόγω μη συμφωνίας, τουλάχιστον στα βασικά.
Κανένας δεν πρέπει να «κρύβεται» πίσω από δήθεν ιδεολογική υπεροχή ή άρνηση εφαρμογής του αυτονόητου, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ένα πρόγραμμα σχεδόν… φασόν, υπογεγραμμένο, συγκεκριμένο, με ελάχιστες δυνατότητες σοβαρής απόκλισης, τουλάχιστον στα σημαντικά και τα κεφαλαιώδη!
Η υπεύθυνη, η πατριωτική, η εθνική στάση λοιπόν που επιτάσσουν οι καιροί, είναι αυτή της σύμπλευσης, της συνεννόησης, της συμφωνίας και της συνεργασίας, τουλάχιστον στα βασικά.
Για να ξεκολλήσει από το βούρκο η οικονομία και να αρχίσει να βλέπει φως στο τούνελ ξανά η κοινωνία. Μπορεί να γίνει. Η κοινωνία μπορεί να πιστέψει ξανά. Η χώρα έχει δυνατότητες. Συμφωνία υπεύθυνης διακυβέρνησης χρειάζεται. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.
Νομοτελειακά…

Πρώτη ενημέρωση, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, 13:43 μ.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης