Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εconomist: Η προσφυγική κρίση εμβαθύνει το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης

Εconomist: Η προσφυγική κρίση εμβαθύνει το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης
Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία αρνούνται να συναινέσουν στο επίμαχο Juncker
Το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα διευρύνει το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης, διαπιστώνει ο Economist, κάνοντας λόγο για διχασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής να εξακολουθεί να αποτελεί «ερωτηματικό», η Κομισιόν εδώ και έξι μήνες, αποτυγχάνεται να δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα της μετανάστευσης.
Η πρόταση του Juncker για την αναδιανομή 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία προσκρούει στις αντιδράσεις μίας σειράς χωρών.
Γερμανία και Γαλλία τάσσονται υπέρ της πρότασης Juncker.
Ωστόσο, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία αρνούνται να συναινέσουν στο επίμαχο σχέδιο, εάν δεν διασφαλιστεί ο εθελοντικός χαρακτήρας του.
Ακόμη και η Ουγγαρία, η οποία θα ωφεληθεί από το σχέδιο, διατυπώνει πλήθος επιφυλάξεων.
Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί νέα συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, προκειμένου να μεταπειστεί η ομάδα των τεσσάρων «όχι».
Εάν δεν καταστεί εφικτός αυτός ο στόχος, τότε οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται πρόθυμες να επιστρατεύσουν μία «πυρηνική» επιλογή: την ψηφοφορία με «ειδική» πλειοψηφία, εξέλιξη που συνεπάγεται την παράκαμψη των αντιδρώντων χωρών.
Βέβαια, σημειώνει το βρετανικό περιοδικό, μία τέτοια απόφαση ενέχει πολιτικούς κινδύνους.
Πάντως, πηγές των Βρυξελλών σπεύδουν να καθησυχάσουν τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, διαβεβαιώνοντας ότι κανείς δεν θα αναγκαστεί να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, εάν δεν το επιθυμεί.
Το σχέδιο αναδιανομής των προσφύγων αποτελεί την «καρδιά» του σχεδίου της Κομισιόν.
Όμως, σπεύδει να διευκρινίσει ο Economist, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακόμη πιο πιεστικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα την αιφνιδιαστική απόφαση της Γερμανίας να επιβάλει ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία, αίροντας εν μέρει τη συνθήκη του Σένγκεν.
Ανάλογες αποφάσεις έλαβε η Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία, όπως και η Σλοβακία.
Η Ουγγαρία μάλιστα, ανέπτυξε στρατό στα σύνορα με την Σερβία, ποινικοποιώντας την παράνομη διέλευση των συνόρων.
Σύμφωνα με τον Economist, όλες αυτές οι αποφάσεις δεν πρόκειται να επιλύσουν το πρόβλημα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται εν μέσω του ταξιδιού από τη Συρία στην Ελλάδα και από εκεί στη Γερμανία.
Κάθε πρόσθετο, μεμονωμένο μέτρο στα σύνορα μίας χώρας, απλά κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, σχολιάζει το περιοδικό.
Η κατάσταση μάλιστα, τείνει προς εκτροχιασμό, με τις σχέσεις Ουγγαρίας – Σερβίας, Σερβίας – ΠΔΓΜ και ΠΓΔΜ – Ελλάδας να βρίσκονται στο κόκκινο.
Οι διακινητές άλλωστε, εάν κλείσουν τα σύνορα στις προαναφερθείσες χώρες, θα βρουν διέξοδο προς τη Γερμανία μέσω εναλλακτικών διαδρομών, όπως η Κροατία, η Σλοβενία ή η Αλβανία.
«Τη στιγμή όπου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να συνεργαστούν, η προοπτική να το κάνουν απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο» καταλήγει σε απογοητευτικό τόνο, ο Economist.

Πρώτη ενημέρωση: 08:11, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης