Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ - Αποδομεί τα επιχειρήματα Μεϊμαράκη για ανεργία και ανάπτυξη

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ - Αποδομεί τα επιχειρήματα Μεϊμαράκη για ανεργία και ανάπτυξη
Τι απαντά το κόμμα της Κουμουνδούρου
Στην αντεπίθεση περνά ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αποδομήσει ένα προς ένα τα επιχειρήματα που επιστράτευσε χθες (Δευτέρα), ο πρόεδρος της Ν.Δ., Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σχετικά με το μέγεθος του ΑΕΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2015, της πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε αλλά μεγεθύνθηκε συνολικά 1,1% σε ετήσια βάση».
Ως προς το ζήτημα της ανεργίας, τονίζει πως «η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, όταν ήταν στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».
Σχετικά με τον ισχυρισμό του κ. Μεϊμαράκη πως επί διακυβέρνησης ΝΔ η χώρα είχε μπει σε τροχιά ανάπτυξης την περίοδο 2013
- 14, την οποία υποτίθεται ότι ανέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας ύφεση και καταστροφή, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει ότι «τα στοιχεία διαψεύδουν κατηγορηματικά τον πρόεδρο της ΝΔ».
Όπως εξηγείται, ειδικά τον πρώτο ενάμιση χρόνο της κυβέρνησης Σαμαρά, από το τρίτο τρίμηνο του 2012 μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σημειώθηκε συνεχόμενα μεγάλη πτώση του ΑΕΠ.
Μάλιστα, στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2012, δηλαδή κατά τη διάρκεια της «διαπραγμάτευσης» Σαμαρά, είχαμε μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,6% και 4,7% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.
Εν τέλει, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου (2012-2014) το ΑΕΠ μειώθηκε συνολικά 9,7% σε σχέση με το 2011.
Αντίθετα, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2015, παρά τη χρηματοπιστωτική ασφυξία, τις απειλές που δέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άδεια ταμεία που παραλάβαμε, σημειώθηκε μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,6% και 1,6% αντίστοιχα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «έτσι, παρά τον οικονομικό "στραγγαλισμό" της χώρας από τους πιστωτές και την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2015, της πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε αλλά μεγεθύνθηκε συνολικά 1,1% σε ετήσια βάση».
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως: Η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου αντί να μειώσει την ανεργία, όπως ψευδώς υποστηρίζει ο κ. Μεϊμαράκης και το αφήγημα του success story, εκτόξευσαν το ποσοστό της στο ιστορικό-υψηλό 27.9% (Σεπτέμβριος 2013).
Στη συνέχεια, παρόλο που το ποσοστό της ανεργίας αποκλιμακώθηκε, κυρίως λόγω της μείωσης του εργατικού δυναμικού και της μετανάστευσης των νέων, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν ανεργία 25,9%, δηλαδή υψηλότερη απ' όση παρέλαβαν το 2012.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέλαβε ανεργία 25,9% τον Ιανουάριο 2015.
Μετά τον Μάρτιο ακολούθησε πτώση της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έπεσε στο 25.2% τον Ιούνιο.
Έτσι, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η ανεργία μειώθηκε για πρώτη φορά σε ποσοστά χαμηλότερα από αυτά που είχε παραλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2012.
Όπως μάλιστα δείχνουν τα στοιχεία που μόλις σήμερα δημοσιεύει η Eurostat, η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, όταν ήταν στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS