Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μεϊμαράκης: Να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία κοινή προγραμματική πορεία - Δεν υπόσχομαι τίποτα για το α' 6μηνο

Μεϊμαράκης: Να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία κοινή προγραμματική πορεία - Δεν υπόσχομαι τίποτα για το α' 6μηνο
«Μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν ούτε ένα νομοσχέδιο για τη διαπλοκή» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ
Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία μίνιμουμ, κοινή προγραμματική συμφωνία, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μονομαχίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Στον α’ γύρο του debate, ο οποίος αφορά την Οικονομία, την Ανάπτυξη, την Κοινωνική Πολιτική και τη Δημόσια Διοίκηση, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε την ανάγκη μίας μίνιμουμ συνεργασίας, σε επίπεδο προγραμματικής βάσης, προκειμένου η χώρα να εξέλθει της κρίσης.
«Ζήτησα με τον κ. Τσίπρα να έχουμε κοινό προγραμματισμό σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως στην εφαρμογή των όρων που ο ίδιος υπέγραψε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία δεν είναι θέμα προσώπων.
«Δεν ζητάει κανείς να αφομοιώσει ο ένας τον άλλον» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι μπορούμε να συγκροτήσουμε μία εθνική ομάδα, απαιτείται περισσότερη συνεργασία.
Οφείλουμε να έχουμε ανθρώπους που θα στηρίξουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις, επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ εν συνεχεία, κατέστησε σαφές ότι μπορούμε να προτείνουμε σε ανθρώπους από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και από την κυβέρνηση Τσίπρα, να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.
«Μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν ούτε ένα νομοσχέδιο για τη διαπλοκή» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στο ζήτημα της διαφθοράς. 
«Μπορεί να μας πει ο κ. Τσίπρας ένα μέτρο που έφερε; Το μόνο που έκανε είναι ότι κατάργησε τη διαύγεια. Έφερε στη Βουλή έναν νόμο για τα ΜΜΕ χωρίς να τον περάσει.
Τι περιμένει; Θέλει απλά να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών» συμπλήρωσε, σε έντονο ύφος.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα, τον κατηγόρησε ότι έχει ρίξει χαμηλά το επίπεδο, επειδή ενδεχομένως έχει γίνει μνημονιακός.
«Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι είστε διαπλεκόμενος μέχρι το μεδούλι. Εμείς εισπράξαμε 35 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ, εσείς μηδέν» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε ότι ο κ. Τσίπρας έδιωξε κάθε επένδυση.
«Δεν προχώρησε η Cosco, τα αεροδρόμια, οι Σκουριές» εξήγησε, διαβεβαιώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα».
Ακόμα και τα έργα σε οδικούς άξονες σταμάτησαν, γιατί δεν υπήρχε ρευστό, συνέχισε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση.
«Ο κ. Τσίπρας μπερδεύει τα στοιχεία για την ανάπτυξη» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας ότι παραμένει ο πρωθυπουργός με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων.
Εμείς δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο, διαβεβαίωσε εν συνεχεία, ξεκαθαρίζοντας ότι στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
«Το μνημόνιο φέρει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, υπερθεμάτισε ότι μόνο επί Τσίρπα έπεσαν στο τραπέζι και τις υπέγραψε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την πεποίθηση ότι «πρέπει να συνεννοηθούμε με τον κ. Τσίπρα, ενώ πρόσθεσε ότι για την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει δύο βουλευτές, αλλά 32.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια ήταν στο 3%, εφόσον η χώρα μπει στην κανονικότητα δεν θα υπάρξουν αυτά τα ποσοστά» συνέχισε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Τσίπρα ότι τον Ιανουάριο βρήκαν άδεια ταμεία, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «λέει ψέματα».
Γιατί, διερωτήθηκε, ζήτησε παράταση, χωρίς να πάρουμε ρευστό;
Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε, συνέχισε, ότι είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα το Grexit.
«Ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έκανε πίσω» πρόσθεσε.
«Εμείς διδαχθήκαμε από τα λάθη μας» συνέχισε, προσθέτοντας ότι με νέους ανθρώπους, ικανούς, άξιους, θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και θα εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπερθεμάτισε ότι ο κ. Τσίπρας με την υπογραφή του δέσμευσε το θέμα της σύνταξης, ενώ στο αγροτικό πρέπει να έρθει το νομοσχέδιο.
Για να έχουμε ισχυρή περιφέρεια, απαιτείται να έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «δεν είπα ότι με ένα άρθρο τα σκίζουμε, πρέπει να τα συζητήσουμε».
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει παραδεχθεί πως πράγματι περιέχει αδικίες και πως πρέπει να φορολογηθούν κάποιες μεγάλες εκτάσεις.
Ήμασταν έτοιμοι αλλά ήρθαν οι εκλογές, έσπευσε να σημειώσει, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα τον καταργήσει και τελικά, τον εφάρμοσε.
Εγώ δεν πρόκειται να πω ψέματα, διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι θέλω να σας κοιτάω στα μάτια μετά τις εκλογές.
Με το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, οι πόροι που θα αποδεσμευτούν από το πιθανό πλεόνασμα, θα αξιοποιηθούν για τη μείωση των φόρων, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
«Δεν υποσχέθηκα τίποτα, αν δεν υλοποιήσουμε πρώτα μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο» διαβεβαίωσε ο κ. Μεϊμαράκης.
Αναφερόμενος στις πιθανές αλλαγές του προγράμματος, εκτίμησε ότι πηγαίνοντας στην Ευρώπη, αφού έχουμε εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε μαζί τους.
«Η Ε.Ε. θέλει να υπάρχει η Ελλάδα, έχει πάει σε ποσοτική χαλάρωση. Ο κ. Τσίπρας δεν τα έχει καταλάβει αυτά» σημείωσε.


Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική

Το μήνυμα από την Ευρώπη ήρθε, γι' αυτό θέλει να δραπετεύσει ο κ. Τσίπρας, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο κ. Μεϊμαράκης διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν υπόσχομαι τίποτα για όσα έχουν ψηφιστεί».
Όλα τα δημοσιονομικά έχουν ψηφιστεί, εκτός από το αγροτικό και κάποια ακόμα, σημείωσε.
Απευθυνόμενος προς τον αντίπαλό του, τον κατηγόρησε για μνημονιακή μετάλλαξη.
«Δεν είστε ωρομίσθιος κ. Τσίπρα να μας λέτε για τις 17 ώρες. Σκεφτήκατε τι υπογράψατε; Ας πηγαίναμε για εκλογές αντί για δημοψήφισμα» τόνισε, σε υψηλούς τόνους.
«Η αστάθεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας» υπερθεμάτισε.
Ερωτηθείς για τις προκλητικές θέσεις του Βέμπερ, μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μεϊμαράκης δικαιολογήθηκε, τονίζοντας ότι ο κ. Βέμπερ στο κοινοβούλιο της Γερμανίας ψήφισε τη συμφωνία, σε αντίθεση με τα κόμματα της Αριστεράς.
Σχετικά με το χρέος, επανέλαβε ότι με τα πλεονάσματα που προβλέπαμε, και με την αύξηση του ΑΕΠ, θα γινόταν βιώσιμο.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ δεν λέει αν είναι βιώσιμο ή όχι, καθώς εάν τοποθετηθεί επί τους ζητήματος θα σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας.
«Η συμφωνία αποδέχεται ότι είχε γίνει κούρεμα και ότι το χρέος μπορεί να αναδιαρθρωθεί» υπενθύμισε, κατηγορώντας εκ νέου τον κ. Τσίπρα για μετάλλαξη.
«Συνεχίζετε τα ψέματα κ. Τσίπρα, θα συνηθίσετε ότι γίνατε νεομνημονιακός» έσπευσε να σημειώσει, αναφερόμενος στον ΑΔΜΗΕ.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, κατήγγειλε ότι ο κ. Τσίπρας δεν με έχει παρακολουθήσει, καθώς εδώ και τόσο καιρό έλεγα για πρόσφυγες και μετανάστες.
Αναφερθείς στα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, επισήμανε ότι κανείς δεν με είχε ρωτήσει για υπουργούς, ενώ έκανε λόγο για προνομιακή αντιμετώπιση του κ. Τσίπρα.
«Θα εξετάσουμε το θέμα του υπουργείου για τη μετανάστευση. Τόσο καιρό η κ. υπουργός δεν έκανε τίποτα» συμπλήρωσε, ερωτηθείς για την Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό, κατά τη διάρκεια της οποίας την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Μεϊμαράκης υπερθεμάτισε ότι εμπιστεύεται τον κ. Παυλόπουλο και γι’ αυτό το θέμα και για πολλά άλλα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε την εγκατάσταση γραφειοκρατίας στα νησιά, ώστε οι πρόσφυγες να καταγράφονται άμεσα.
«Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και σε μετανάστες και έτσι ήρθαν πολλοί χωρίς χαρτιά στη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας δεν εξήγησε ακόμα γιατί μας πάει σε εκλογές, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ούτε εκείνος δεν έχει καταλάβει.
«Δεν του είπαμε "φέρε ό,τι να 'ναι", του είπαμε να μην καθυστερεί» συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης, διαμηνύοντας ότι πήγαμε στις Βρυξέλλες για να βοηθήσουμε, ενώ ο κ. Καμμένος μας εξαπέλυε επίθεση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα γίνει σεβαστό, ενώ επανέλαβε ότι ο κ. Τσίπρας είχε πιο ευνοϊκή μεταχείριση τους πρώτους μήνες, από ό,τι εμείς.
Όταν είδαν οι Ευρωπαίοι ότι τους κορόιδευε, πήγε σαν καλό παιδί και υπέγραψε, συνέχισε.
Ερωτηθείς για την μακρά συμβολή της Ν.Δ. στην πρόοδο της Ελλάδας, ο κ. Μεϊμαράκης εξήρε την μεγάλη ιστορία της παράταξης, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεχωρίζει η συμβολή στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Η χώρα ήταν αδύναμη και είχε μεγάλο χρέος, που δεν οφείλεται κατά βάση στη ΝΔ, υπογράμμισε, σχετικά με τις ευθύνες της παράταξης στην τρέχουσα κρίση.
Άλλαξε η Ελλάδα, αλλάξαμε κι εμείς, διαβεβαίωσε, διαμηνύοντας ότι δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη.


Ερώτηση του Αλ. Τσίπρα προς τον Ευ. Μεϊμαράκη:

Σας καλούμε να συνεργαστούμε σε ό,τι ψηφίσατε αλλά κρατάμε την άποψη μας ότι είστε ο πρωθυπουργός της ανεργίας, ότι είστε κόμμα της διαπλοκής, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Άμα συνεργαστούμε, συνέχισε, θα συμφωνήσουμε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά παραμένετε ψευτράκος.
«Μας διαβεβαιώνεται ότι δεν θα πηγαίναμε σε εκλογές, αλλά μας πήγατε. Μετά τη συμφωνία, πάθατε μετάλλαξη, είστε ένας άλλος Τσίπρας. Μέχρι τότε σας είχα εμπιστοσύνη» πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.
Δεν σας θέλω, διαμήνυσε, ούτε για πρωθυπουργό, ούτε για αντιπρόεδρο.
Είστε ο πρωθυπουργός, συνέχισε, που έφερε την μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα.
Θα μπορούσαμε να πάμε μαζί για να υλοποιήσουμε όσα εσείς υπογράψατε, κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.


Κοινή ερώτηση του Π. Χαρίτου (ΕΡΤ)

Από τον Ιανουάριο έως σήμερα, οι ψηφοφόροι έχουν να συγκρίνουν όσα τους υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας και όσα έπραξε, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.
Από τον Ιανουάριο έως σήμερα, συνέχισε, η χώρα έχει αλλάξει, το εισόδημα έχει μειωθεί.
Όσοι έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας, πρέπει να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν πριν πάνε στην κάλπη. Η νέα γενιά πρέπει να πάει στην κάλπη, πρέπει να συμμετάσχει για να αλλάξουν τα πράγματα, διαμήνυσε παράλληλα, διευκρινίζοντας ότι η κοινωνία αλλάζει με συμμετοχή και όχι αποχή.
Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι είναι γνωστό ότι η προηγούμενη Βουλή διαλύθηκε πρόωρα, γιατί ο κ. Τσίπρας και η Χρυσή Αυγή δεν συμφώνησαν να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Η διαφορά είναι ότι ο κ. Τσίπρας μας έριξε, ενώ εκείνος έφυγε μόνος του. Δεν υποσχεθήκαμε τίποτα» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποκάλυψε ότι σε έναν 20άρη θα πει να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει μαζί μας.
Οι Έλληνες, εξήγησε, δεν μπορούν να μεγαλουργήσουν γιατί υπάρχει μία μίζερη κατάσταση, ένας διχασμός.
Πρέπει να έρθουν οι ιδιωτικές επενδύσεις, συνέχισε, καθώς δεν επαρκεί το δημόσιο κεφάλαιο.
Εφόσον μπορέσουμε να ανοίξουμε τις επενδύσεις, τα νέα παιδιά μπορούν να βρουν δουλειά, πρόσθεσε.
Η αποχή δεν δίνει λύσεις, τις οποίες δίνει η ψήφος της δημιουργικότητας, κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.


Επίλογος

Σας ζητώ να ψηφίσετε τη ΝΔ, υπερθεμάτισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό.
Πριν πάτε στην κάλπη να συγκρίνετε, να κρίνετε, συνέχισε, προσθέτοντας ότι στις 20 Σεπτεμβρίου κρίνεται το μέλλον της χώρας.
Εάν η Ελλάδα θα πάει μπροστά, εάν το ψέμα θα νικήσει την αλήθεια, συμπλήρωσε.
Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι οι Έλληνες μεγαλουργούν παντού, μπορούν να μεγαλουργήσουν και στη χώρα μας, αρκεί να μην υπάρχει διχασμός.
Όλοι μαζί μπορούμε, διαμήνυσε, προμηνύοντας ότι η ΝΔ δεσμεύετε να συγκροτήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας για να βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην ανάπτυξη.
Θα καλέσουμε, συμπλήρωσε, όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να φτιάξουμε ένα σχέδιο για την χώρα.
Πρέπει να φτιάξουμε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ώστε να συμμετάσχουν όσοι μπορούν, κατέληξε, εκτιμώντας ότι η χώρα μετά το β’ εξάμηνο του 2016 μπορεί να ανακάμψει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης