Τελευταία Νέα
Πολιτική

Financial Times: Κίνδυνος για τον Τσίπρα ο... καλοπροαίρετος παππούς Μεϊμαράκης - Διόρθωσε τα λάθη του Σαμαρά

Financial Times: Κίνδυνος για τον Τσίπρα ο... καλοπροαίρετος παππούς Μεϊμαράκης - Διόρθωσε τα λάθη του Σαμαρά
Οι αναλυτές δεν περίμεναν μία εκλογική νίκη της ΝΔ τόσο σύντομα, ωστόσο το σενάριο αυτό πλέον είανι ανοιχτό
Στην αρχή δεν τον υπολόγιζαν, αφού μοιάζει περισσότερο με έναν… καλοπροαίρετο παππούλη, παρά με έναν πολιτικό, αλλά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έχει αποδειχτεί σκληρός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα.
Με αυτά τα λόγια ανοίγουν το άρθρο τους οι Financial Times, με το οποίο εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των νέων ελληνικών εκλογών είναι ακόμη αμφίβολο.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είναι προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έχει ήδη αναταράξει την Κουμουνδούρου μετά και τις τρεις δημοσκοπήσεις το Σαββατοκύριακο που έδειξαν ότι οι δύο ηγέτες μάχονται στήθος με στήθος για την πρωτιά.
Οι αναλυτές δεν περίμεναν μία εκλογική νίκη της ΝΔ τόσο σύντομα, ωστόσο το σενάριο αυτό πλέον είανι ανοιχτό.
Κάτι τέτοιο, επισημαίνουν οι FT, θα αλλάξει τις ισορροπίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου ο κ. Τσίπρας έχει τεθεί στην εμπροσθοφυλακή μιας σειράς αριστερών κομμάτων που έχουν αυξήσει την επιρροή τους στην Ισπανία και άλλες χώρες, στον απόηχο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Οικοδομώντας το προφίλ του, οι FT επισημαίνουν ότι ο 61χρονος συντηρητικός κρητικός πολιτικός ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στην ΟΝΝΕΔ τη δεκαετία του 1980, όταν το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
Ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας όταν η ΝΔ επέστρεψε στην εξουσία για μικρό διάστημα τη δεκαετία του 1990.
«Είναι ένας στρατιώτης του κόμματος που κρατά τις ισορροπίες μεταξύ των διαφορετικών ρευμάτων της ΝΔ», τονίζει ο πολιτικός σχολιαστής Θάνος Βερεμής.
«Όμως είναι επίσης και ένας έμπειρος πολιτικός ήπιων τόνων.
Μπορεί να καταλάβει τον μέσο ψηφοφόρο».
Ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι οι συνεργασίες είναι οι μόνες που μπορούν αν σώσουν τη χώρα και ότι θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μήνυμα συναίνεσης έχει απήχηση στους κουρασμένους ψηφοφόρους που έχουν κληθεί να ψηφίσουν τρεις φορές τους τελευταίους 16 μήνες σε ένα άκρως πολωμένο κλίμα.
Όμως το μήνυμα αυτό απορρίπτεται από τον κ. Τσίπρα.
Πηγές στη Νέα Δημοκρατία τόνιζαν ότι ο κ. Μεϊμαράκης, που θεωρούταν «δευτεροκλασάτο» στέλεχος του κόμματος, έγινε αναπάντεχα «το καλύτερο όπλο μας εναντίον του Τσίπρα.
Ο Βαγγέλης είναι άνετος και έχει χιούμορ αλλά είναι πραγματικά αποτελεσματικός».
Με τον αναποτελεσματικό Αντώνη Σαμαρά να λείπει από το προσκήνιο, τα στελέχη του κόμματος πιστώνουν την αναπάντεχη επιστροφή του κόμματος – που ήταν πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ κατά 15-20 μονάδες τον Ιούλιο- στις προσπάθειες του κ. Μεϊμαράκη να φέρει πίσω τους κεντρώους ψηφοφόρους που αποξενώθηκαν λόγω του προκατόχου του.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε όταν ήταν στην κυβέρνηση ότι έχει έλλειμμα ικανών ανθρώπων και ο κ. Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών αλλά ίσως οι ψηφοφόροι αποφασίσουν να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία», σχολιάζει επίσης ο κ. Βερεμής.
Ωστόσο, το αν η ΝΔ θα καταφέρει να επικρατήσει του ΣΥΡΙΖΑ μένει να το δούμε την Κυριακή, καταλήγουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης