Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Προειδοποιήσεις αναλυτών – Μετά την Ελλάδα, στο επίκεντρο τίθεται πλέον η Ισπανία

El Mundo: Προειδοποιήσεις αναλυτών – Μετά την Ελλάδα, στο επίκεντρο τίθεται πλέον η Ισπανία
Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της χώρας, σημειώνουν
«Από την Ελλάδα περνάμε στην Ισπανία (…) Η Ισπανία τίθεται τώρα στο επίκεντρο», «υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της χώρας», «είναι πιθανή μια κυβέρνηση PSOE και Podemos», «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ισπανικές τράπεζες…
Αυτές είναι μόνον ορισμένες φράσεις από τις εκθέσεις προς τους πελάτες τους διεθνών επενδυτικών τραπεζών, οι οποίοι επισημαίνουν την αύξηση στα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου της Ισπανίας έναντι της Γερμανίας αλλά και της Ιταλίας, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo».
Η γαλλική τράπεζα Societe Generale σε αναφορά της την Τετάρτη σχετικά με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, σημειώνει ότι ο βασικός κίνδυνος είναι πολιτικός και επικεντρώνεται σε μια χώρα του ευρωπαϊκού νότου, επισημαίνοντας: «Περνάμε από την Ελλάδα στην Ισπανία».
Οι αναλυτές της αναφέρουν ότι «το ελληνικό θέμα ήταν μια πολιτική καταιγίδα, που μόνον εν μέρει έχει ξεθωριάσει».
Προσθέτει ότι υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν να βρίσκονται σε μια λεπτή οικονομική κατάσταση και η δύσκολη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν, είναι η προσαρμογή του χρέους και του ελλείμματός τους.
Από όλες αυτές, «στο επίκεντρο τίθεται πλέον η Ισπανία», συμπληρώνει.

Εκλογικό ημερολόγιο

Κατά την άποψη της Societe Generale, «ο πιο πιεστικός και σημαντικός παράγοντας είναι αυτός που αφορά το εκλογικό ημερολόγιο» και ενημερώνει τους πελάτες της ότι «οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία δεν είναι αξιόπιστες, διότι δεν έχει σημασία η εμπειρία από τις προηγούμενες εκλογές».
Τονίζει την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης από το Podemos και το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE, αν και συμπληρώνει ότι εξίσου αυξημένες είναι οι πιθανότητες μιας κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) και των Ciudadanos (Πολίτες).
Εκτιμά ότι το Podemos έχει χάσει μέρος της στήριξης που απολάμβανε από την ελληνική κρίση και τα εσωτερικά σκάνδαλα, όμως προειδοποιεί ότι αυτή η τάση μπορεί να αλλάξει αν υπάρξουν άλλου τύπου ειδήσεις.
Για τη Societe Generale το πρώτο ορόσημο που πρέπει να ληφθεί υπόψη στο Χρηματιστήριο είναι οι εκλογές στην Καταλονία.
Η αβεβαιότητα αυτής της διαδικασίας μπορεί να επηρεάσει κυρίως την Caixabank και την Banco Sabadell, που εκλαμβάνονται ως καταλανικές τράπεζες, αν και μπορεί να δημιουργηθούν αμφιβολίες στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Λαϊκίστικα κόμματα

Οι αναλύσεις της γαλλικής τράπεζες είναι συνήθως αρνητικές τα τελευταία χρόνια, όμως την οπτική της φαίνεται να συμμερίζεται και η ελβετική Mirabaud, η οποία προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρχουν λαϊκίστικα κόμματα από τον χώρο της Αριστεράς σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία.
Από την άλλη, η Credit Suisse δηλώνει ότι πλέον είναι περισσότερο προσεκτική με τις ισπανικές τράπεζες και κάνει λόγο για πιθανή πολιτική αστάθεια στο δεύτερο ήμισυ του 2015, βασιζόμενη στο ότι τα κόμματα διαμαρτυρίας κερδίζουν έδαφος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης