Τελευταία Νέα
Οικονομία

B. Sava (Visa Ευρώπης): Tα capital controls στην Ελλάδα και τα οφέλη των ηλεκτρονικών συναλλαγών

B. Sava (Visa Ευρώπης): Tα capital controls στην Ελλάδα και τα οφέλη των ηλεκτρονικών συναλλαγών
Υπερδιπλασιάστηκαν οι χρεωστικές κάρτες Visa στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου
Στην αλλαγή των συνηθειών των Ελλήνων μετά την επιβολή των capital controls όσον αφορά την πληρωμή με χρεωστικές κάρτες, αλλά και στα οφέλη των ηλεκτρονικών συναλλαγών αναφέρεται σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» ο περιφερειακός διευθυντής για τη Νότια Ευρώπη της Visa Ευρώπης, Bertrand Sava.
Τα μετρητά ήταν πάντα ο βασιλιάς των πληρωμών στην Ελλάδα, σημειώνει ο B. Sava, προσθέτοντας ότι το 2014 οι πληρωμές με κάρτα Visa αντιπροσώπευαν 1 σε κάθε 31, όταν στην Ευρώπη κατά μέσο όρο αντιστοιχούσαν σε 1 ανά 6 πληρωμές.
Ωστόσο, η κατάσταση αυτή άλλαξε κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης στην Ελλάδα.
Όταν οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν πριν από μερικές εβδομάδες, η κυβέρνηση επέβαλε έλεγχο στη ροή κεφαλαίων προκειμένου να περιορίσει τις αποσύρσεις μετρητών.
Το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών συνέχισε να λειτουργεί κανονικά και οι κάρτες εξακολουθούσαν να γίνονται αποδεκτές σε κάθε τύπο εμπορικής συναλλαγής, π.χ. καταστήματα, εστιατόρια κ.λπ.
Τις εβδομάδες που ακολούθησαν την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, η Visa Ευρώπης κατέγραψε μια σημαντική αύξηση του αριθμού πληρωμών με κάρτα.
Υπό κανονικές συνθήκες, η αλλαγή από μια οικονομία που βασίζεται στα μετρητά σε ένα σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών γίνεται συνήθως με αργούς ρυθμούς.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, χρειάστηκαν 10 χρόνια για να εγκατασταθεί η ανέπαφη τεχνολογία με τρόπο γενικευμένο.
Η περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνει ο B. Sava, μας κατέδειξε ότι αυτός ο τύπος μετατροπής μπορεί να συμβεί σε μερικές εβδομάδες.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές επιτρέπουν στους καταναλωτές να αγοράζουν ό,τι χρειάζονται, όταν το χρειάζονται, βοηθούν τις επιχειρήσεις και τις οικονομικές οντότητες να αυξάνουν τα έσοδά τους και να μειώνουν τα κόστη τους.
Επίσης, για τις κυβερνήσεις, υποδηλώνουν λιγότερη φοροδιαφυγή, περισσότερα έσοδα μέσω φόρων και τη μείωση της παραοικονομίας.
Η Visa Ευρώπης πραγματοποιεί περί το 60% των πληρωμών που γίνονται μέσω των τερματικών POS στην Ελλάδα και τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν την εφαρμογή των capital controls, καταγράφηκε μια αύξησή τους κατά 135% όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών με κάρτες έναντι του προηγούμενου δεκαπενθημέρου, κάτι που ισοδυναμεί με επιπλέον δαπάνες με κάρτα 50 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων οι πληρωμές με κάρτες Visa στη διατροφή αυξήθηκαν κατά 234%, στην υγεία κατά 206% και στα καύσιμα κατά 193%.
Παράλληλα, καταγράφηκε υπερδιπλάσια αύξηση των ενεργών χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, έναντι του μέσου όρου των τριών προηγούμενων μηνών.
Αυτό, όμως, που έχει μεγάλη σημασία να τονιστεί, είναι ότι ο μεγάλος επωφελούμενος υπήρξε η ελληνική οικονομία, καθώς η ευρεία χρήση των συναλλαγών με κάρτα θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.
Η παραοικονομία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε πάνω από 43 δισ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με το 24% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, από τις συναλλαγές με κάρτες θα μπορούσαν να προκύψουν 5 δισ. έσοδα για το κράτος.
Στην Ελλάδα, σημειώνει ο B. Sava, δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος.
Καθώς οι καταναλωτές προστρέχουν στις κάρτες, το ίδιο κάνουν και οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες.
Από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η διαδικασία, αυτή επιταχύνεται, κάτι που διαλύει τον μύθο ότι οι καταναλωτές, οι εταιρείες και η κοινωνία εν γένει εξαρτώνται από τα μετρητά για να λειτουργήσουν.
Το μάθημα που εξάγεται, είναι ότι η αλλαγή από μια οικονομία που βασιζόταν στα μετρητά σε μια άλλη που βασίζεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δεν είναι κάτι δύσκολο και επώδυνο.
Η περίπτωση της Ελλάδας κατέδειξε τα πλεονεκτήματα της ταχείας μετάβασης σε ένα τέτοιο σύστημα.
Καταναλωτές, επιχειρήσεις και τράπεζες επωφελούνται από αυτή την αλλαγή, όπως επίσης και το κράτος.
Το 10% της παραοικονομίας της Ευρώπης θα μπορούσε να εξαφανιστεί χάρη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Το σαφές μήνυμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι ότι πρέπει να δράσουν με τρόπο αποφασιστικό προκειμένου να αδράξουν αυτή την ευκαιρία και να επωφεληθούν από αυτή.
H Visa Ευρώπης εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή η αλλαγή να γίνεται κάθε φορά πιο εύκολη για όλους, επενδύοντας σε καινοτομία ώστε οι πληρωμές να είναι πιο απλές, πιο έξυπνες και ασφαλείς, συνεργαζόμενη με τις ρυθμιστικές αρχές, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις επ' ωφελεία των καταναλωτών.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης