Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξει ευρεία κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξει ευρεία κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών
Μονόδρομος οι συμμαχίες μετά την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου
Τα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη των εκλογών μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Με τις δημοσκοπήσεις να παραπέμπουν σε ένα εκλογικό ντέρμπι, μια και βάσει αυτών είναι αμφίρροπο το ποιος θα καταλάβει την πρώτη θέση, τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη ημέρα.
Και το εντυπωσιακό είναι ότι ακριβώς το πώς θα διαμορφωθεί αυτή η επόμενη ημέρα, μπορεί να καθορίσει και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Για αυτό το λόγο οι κύριοι διεκδικητές της εξουσίας – ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – έχουν προσαρμόσει τη στρατηγική τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει το σενάριο της αυτοδυναμίας, επιθυμεί τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ (που δεν φαίνεται όμως να μπαίνουν στη Βουλή), αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σύμπραξης υπό όρους με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι και προς το παρόν αρνείται κατηγορηματικά την κυβερνητική σύμπλευση με τη ΝΔ.
Από την πλευρά της η ΝΔ διαμηνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Μάλιστα ο κ.Μεϊμαράκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως ακόμα και αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα, θα καλέσει το ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση κυβέρνησης με ανοιχτό ακόμα και το θέμα του πρωθυπουργού!
Την ίδια στιγμή ο κ.Τσίπρας υποστήριξε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος, το κόμμα του θα στηρίξει τη συμφωνία καθώς όπως είπε «πιστεύουμε ότι η σωστή τήρηση της και η γρήγορη τήρηση της είναι ο δρόμος εξόδου από τα μνημόνια».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του απέδειξε ότι μπορεί να «κάνει ακόμα και με κόμματα, τα οποία έχουν εντελώς διαφορετική ιδεολογική αφετηρία από τη δική μας».
Οι δηλώσεις αυτές των κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη επιβεβαιώνουν εν πολλοίς αυτό που έχει αντιληφθεί και το σύνολο της κοινωνίας.
Ότι η τήρηση της συμφωνίας/μνημονίου είναι μονόδρομος.
Ότι όσο πιο γρήγορα και πιο σωστά εφαρμοστεί, τόσο πιο σύντομα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από την κρίση.
Ότι η εφαρμογή της απαιτεί μια σταθερή και συμπαγής κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν ευρεία πολιτική στήριξη.
Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα είναι οριακή.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος, θα επιδιώξει αναγκαστικά συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και με Το Ποτάμι (εφόσον δεν είναι στη Βουλή οι ΑΝΕΛ) και θα ποντάρει στη στήριξη της ΝΔ μέσα στη Βουλή.
Εάν η ΝΔ βγει πρώτη, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και με Το Ποτάμι, ενώ θα μπορεί να βασιστεί και στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή της συμφωνίας, όπως άλλωστε διαβεβαιώνει ο κ.Τσίπρας.
Στο δεύτερο σενάριο είναι πιθανό και προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, να προταθεί άλλο πρόσωπο πέραν του κ.Μεϊμαράκη για την πρωθυπουργία, προκειμένου να καμφθούν/μετριαστούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Με λίγα λόγια, ο σχηματισμός μιας ευρείας κυβέρνησης συνεργασίας φαντάζει μονόδρομος.
Είτε με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων είτε με τη στήριξη από το δεύτερο κόμμα της συμφωνίας στη Βουλή.
Γεγονός που θα προικοδοτήσει τη νέα κυβέρνηση με μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή.
Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, όπως άλλωστε δεσμεύονται όλα τα κόμματα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης