Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα debate θα κρίνουν τις εκλογές - Όλα για όλα από Τσίπρα και Μεϊμαράκη για τους αναποφάσιστους

Τα debate θα κρίνουν τις εκλογές - Όλα για όλα από Τσίπρα και Μεϊμαράκη για τους αναποφάσιστους
Αύριο η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών
Την απόλυτη ισοπαλία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «σκιαγραφεί» σχεδόν το σύνολο των δημοσκοπήσεων που έχει δει έως σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Η διαφορά για την πρώτη θέση φαίνεται – βάσει των μετρήσεων – να είναι χαμηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο ρευστό και το πόσο ανοιχτό σε όλα τα σενάρια είναι το εκλογικό αποτέλεσμα.
Με την κάλπη να απέχει πλέον λιγότερο από δύο εβδομάδες, τα κομματικά επιτελεία στρέφουν την προσοχή τους αφενός στο να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και αφετέρου να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους.
Μια και από αυτούς θα κριθεί και το αποτέλεσμα.
Η πρώτη μετωπική «μάχη» με το βλέμμα σε αυτούς τους ψηφοφόρους αναμένεται να δοθεί αύριο, στο προγραμματισμένο debate των πολιτικών αρχηγών.
Όπως έχει γίνει γνωστό, για πρώτη φορά θα δοθεί το δικαίωμα στους πολιτικούς αρχηγούς να απευθύνουν ερωτήσεις και να απαντούν ο ένας στον άλλο, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δώσει στη συζήτηση πολύ περισσότερη ζωντάνια, ρυθμό και ενδιαφέρον.
Η τηλεοπτική αυτή αναμέτρηση – αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει στις 14/9 μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη – εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστική.
Διότι Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα κληθούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα, και να δώσουν το πολιτικό τους στίγμα για την επόμενη ημέρα.
Κυρίως όμως οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα κριθούν από το πολιτικό αφήγημα που θα παρουσιάσουν, καθώς η κριτική και οι βολές στον αντίπαλο δεν πείθουν από μόνες τους, αλλά χρειάζονται προτάσεις και ιδέες για την επόμενη ημέρα.
Ο μεν Τσίπρας καλείται να δώσει μια πειστική απάντηση για τη μη τήρηση των εξαγγελιών του, για τη διάψευση των υποσχέσεων του από τη στροφή του προς τον πολιτικό ρεαλισμό και εν τέλει για την υπογραφή ενός ακόμα μνημονίου.
Ο δε Μεϊμαράκης καλείται να κάνει το αδύνατο, δηλαδή να πείσει ότι μια τυχόν νέα πολιτική αρχή με τη ΝΔ δεν συνεπάγεται αυτόματα την επιστροφή στη διακυβέρνηση Σαμαρά και ότι αυτή πρεσβεύει για το πολιτικό σύστημα των τελευταίων ετών.
Το έργο των Τσίπρα – Μεϊμαράκη είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι περισσότεροι ψηφοφόροι τους αντιμετωπίζουν με αυξημένες δόσεις καχυποψίας, αν όχι δυσπιστίας.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι Έλληνες πολίτες προσέρχονται στην κάλπη μην έχοντας καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό προσωπικό της χώρας για τις ικανότητες του να βγάλει την χώρα από την κρίση.
Για αυτό το λόγο και αναδεικνύουν – ίσως πιο έντονα από ποτέ – την ανάγκη σχηματισμού μιας ευρύτερης κυβέρνησης με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων.
Είναι πολύ πιθανό η ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών σε αυτό το «αίτημα», να αποτελέσει μια από τις κρίσιμες παραμέτρους που θα κρίνουν εν πολλοίς και το αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης