Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Αντιμέτωπος με εκλογική ήττα - σοκ ο Τσίπρας – Θα τον τιμωρήσουν οι Έλληνες στην κάλπη

Telegraph: Αντιμέτωπος με εκλογική ήττα - σοκ ο Τσίπρας – Θα τον τιμωρήσουν οι Έλληνες στην κάλπη
Από τη στιγμή που προκήρυξε τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δει να... εξατμίζεται η διαφορά 15 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., σημειώνεται
Για εκλογική ήττα σοκ του Αλέξη Τσίπρα στις προσεχείς γενικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου κάνει λόγο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», στο οποίο σημειώνεται ότι οι έλληνες ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν τον πρώην πρωθυπουργό.
«Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει την άνετη διαφορά 15 μονάδων υπεροχής του να εξατμίζεται σε μόλις έξι εβδομάδες» από τη στιγμή που προκήρυξε πρόωρες εκλογές, «θέτοντας το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε πλεονεκτική θέση να ηγηθεί της πέμπτης ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια».
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και οι οποίες δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2014.
«Με τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος, ο κ. Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με σφοδρή λαϊκή αντίδραση, έχοντας συνθηκολογήσει στους επαχθείς όρους του προγράμματος διάσωσης ώστε να διατηρήσει τη χώρα στη ζώνη του ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι από τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται κανένα κόμμα να κερδίζει αρκετή στήριξη ώστε να σχηματίσει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει έναν περισσότερο σταθερό κυβερνητικό συνασπισμό, μειώνοντας δραματικά τους κινδύνους μιας μελλοντικής εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι μικρότερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, όπως το Ποτάμι, είναι περισσότερο πιθανό να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ., Ευάγγελο Μεϊμαράκη, παρά με τον Αλέξη Τσίπρα.
Αναλυτές της Deutsche Bank σημειώνουν ότι «η επιθυμία της Ελλάδας να προχωρήσει σε εποικοδομητικές, αντί συγκρουσιακές συνομιλίες με τους πιστωτές, θα καθορίσει εν τέλει αν η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ μπορεί να διατηρηθεί».
«Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, τα στοιχεία είναι πιθανόν ότι θα είναι σε θέση για τη σταδιακή εφαρμογή του προγράμματος», επισημαίνεται.
Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα έχει αλλάξει από τότε που πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Ιανουαρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μια… σκιά της δύναμης που ανέλαβε την εξουσία στις 25 Ιανουαρίου, όταν υποσχόταν ότι θα θέσει τέλος στη λιτότητα, αλλά θα διατηρήσει τη χώρα στη νομισματική ένωση.
«Ο ελληνικός λαός είναι εν γένει δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ., απογοητευμένος από το αποτέλεσμα των εκλογών και γνώστης της λιτότητας του προγράμματος διάσωσης», σημειώνουν αναλυτές της Credit Suisse.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης