Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Δημιουργία κέντρων διαχωρισμού μεταναστών και προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία

Le Monde: Δημιουργία κέντρων διαχωρισμού μεταναστών και προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία
Merkel και Hollande προτείνουν επίσης μία ισότιμη κατανομή προσφύγων και τα βάζουν με τον Cameron που δεν συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια
Κοινή επιστολή στις ευρωπαϊκές αρχές με τις προτάσεις τους για τη μεταναστευτική κρίση έστειλαν ο Francois Hollande και η Angela Merkel.
Η επιστολή που δημοσιεύεται στη Le Monde απευθύνεται στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, αλλά και στους εταίρους της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού.
Συγκεκριμένα, ζητούν υπευθυνότητα από κάθε κράτος και αλληλεγγύη απ’ όλους, αλλά και τη δημιουργία κέντρων (hot spots) στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπου οι οικονομικοί μετανάστες θα διαχωρίζονται από τους αιτούντες ασύλου με στόχο αυτά να λειτουργήσουν πριν το τέλος του έτους.
Ζητούν επίσης από την Κομισιόν να πιέσει τα κράτη, έτσι ώστε να σέβονται τους κανόνες ασύλου και προτείνουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.
Ο Hollande και η Merkel προτείνουν επίσης τη δημιουργία μίας κοινής λίστας των χωρών προέλευσης στην οποία θα εισέρχονται και οι χώρες των Βαλκανίων.
Αλλά το πιο σημαντικό σημείο στο κείμενο αφορά στην κατανομή των ποσοστώσεων των κρατών, με τις οποίες το Παρίσι για καιρό ήταν αντίθετο.
Και πλέον δεν αναφέρεται ως «ποσόστωση των μεταναστών» αλλά ως «κατανομή των προσφύγων», που πρέπει να λειτουργήσει ισότιμα και μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έναν μηχανισμό μόνιμο και υποχρεωτικό για τη μετεγκατάσταση.
Το μήνυμα της Angela Merkel και του Francois Ηollande απευθύνεται κυρίως στα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που συνήθως στυλώνουν τα πόδια, αλλά και στον πρωθυπουργό της Βρετανίας που κόπτεται για μία καλύτερη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν θέλει να συμμετάσχει σε μία γενική προσπάθεια για βοήθεια στους πληθυσμούς που έφυγαν λόγω πολέμου από τη Συρία.
Μετά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις του Ιουνίου για την κατανομή 40 χιλιάδων μεταναστών, η ειρωνική βρετανική διπλωματία έλεγε ότι «παίρνουμε 0 πρόσφυγες και αν μας το ζητάτε θα πάρουμε διπλάσιους».
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για όλα αυτά τα θέματα σε ένα συμβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ θα συγκληθεί και Σύνοδος Κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου.
Η φωτογραφία του μικρού Aylan στην παραλία της Αλικαρνασσού στην Τουρκία δεν είναι η μόνη εξήγηση για αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση.
Αλλά απελευθέρωσε ενέργεια και δυνάμεις μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης