Τελευταία Νέα
Πολιτική

Timmermans: Η λειτουργία του κόμβου διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στον Πειραιά θα αποφορτίσει την κατάσταση

Timmermans: Η λειτουργία του κόμβου διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στον Πειραιά θα αποφορτίσει την κατάσταση
Παυλόπουλος: Χάρη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιταχυνθεί η εφαρμογή του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο – Θα πράξουμε αυτό που πρέπει ως Ελλάδα
Τα πρώτα βήματα έτσι ώστε να υπάρχει μία αποκλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης έγιναν και ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμβολή της.
Μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Frans Timmermans, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τη συνεργασία Ελλάδας και Κομισιόν στο μεταναστευτικό.
«Ένα ζήτημα το οποίο έχει αναδείξει σε παγκόσμιο γεγονός αυτή η εικόνα του παιδιού, το οποίο βρισκόταν νεκρό στις ακτές της Αλικαρνασσού και που λειτούργησε σαν ένα είδος αφύπνισης συνειδήσεων, γενικότερα» ανέφερε αρχικά ο Παυλόπουλος και συνέχισε.
«Γνωρίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ευαισθησία αυτήν την είχε και την έχει εδώ και καιρό, γιατί ξέρω τις προσπάθειες που κάνει για να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.
Εμείς, ως Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και έχουμε μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση, θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας όπως εκείνες προσδιορίζονται από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τις αποφάσεις που παίρνουν τα αρμόδια Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα είμαστε έτοιμοι. Και θέλω να σας τονίσω εδώ ότι είναι πολύτιμη η βοήθειά σας και η βοήθεια των λοιπών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα.
Και δεν θα ήταν δίκαιο να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, γιατί το ζήτημα αυτό δεν είναι ελληνικό. Δεν είναι καν θέμα του ευρωπαϊκού νότου.
Είναι θέμα της Ευρώπης. Και οι λοιποί λαοί της Ευρώπης πρέπει να το δουν με τη νοοτροπία εκείνη που ταιριάζει στον πολιτισμό της Ευρώπης και την αλληλεγγύη που αποτελεί βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και θέλω να πιστεύω ότι χάρη σε σας, τη δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα και τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιταχυνθεί η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Κυρίως σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων με την ενίσχυση του Frontex και κυρίως, σε ό,τι αφορά το μεγάλο ζήτημα του Ασύλου.
Σας είπα εμείς θα πράξουμε αυτό που πρέπει ως Ελλάδα, για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του Ασύλου, αλλά είναι ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία κρίνεται εκ των πραγμάτων δηλαδή, ανεπαρκής.
Και επομένως, χρειάζεται μια αναθεώρησή της».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αποδώσει και τα εύσημα στα ηγετικά στελέχη της Κομισιόν.
«Είναι ευτυχής συγκυρία, κύριε Πρόεδρε, το γεγονός ότι σε θέσεις ευθύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται ο J.C.Juncker, εσείς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, για τα θέματα της Μετανάστευσης.
Άνθρωποι οι οποίοι εκφράζουν την ευαισθησία που ταιριάζει στην Ευρώπη, τον πολιτισμό που ταιριάζει στην Ευρώπη και την αλληλεγγύη που ταιριάζει στην Ευρώπη.
Να είσθε βέβαιοι ότι το εκτιμούμε αυτό πάρα πολύ».
Έτσι, ο Παυλόπουλος έδωσε την πάσα στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μιλήσει για την κοινή δράση που αναλήφθηκε.
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δράσουμε από κοινού για να πετύχουμε και θα ήταν άδικο να ζητήσουμε, και δεν θα ζητήσουμε, από τους Έλληνες ή τους κατοίκους των νησιών, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους» σχολίασε ο Timmermans πριν μιλήσει εκτενώς για τα νέα μέτρα για το μεταναστευτικό.
«Ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό για μένα και για τον κ.Αβραμόπουλο το επίπεδο της συνεργασίας με την υπηρεσιακή Κυβέρνηση.
Αυτά τα οποία συζητήσαμε χθες και σήμερα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, και μόνο, προς την περαιτέρω πρόοδο.
Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να αναγγείλουμε την έναρξη της λειτουργίας του κόμβου, του γνωστού κέντρου συντονισμού και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον Πειραιά, ο οποίος θα συντονίζει τη διακίνηση των μεταναστών από τα νησιά.
Με το που θα δημιουργηθούν και θα λειτουργούν αυτές οι νέες διοικητικές δομές θα μπορέσουμε και εμείς να ξεπαγώσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται ακριβώς για να υποστηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Συμφωνήσαμε λοιπόν, με την υπηρεσιακή Κυβέρνηση ότι όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και θα λειτουργούν έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε έχουμε και το επόμενο Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες.
Το δεύτερο πράγμα, στο οποίο θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια, κύριε Πρόεδρε, είναι η επίσκεψή μας και οι εντυπώσεις μας από την Κω.
Προς τους πρόσφυγες, πρέπει να σας πω, ότι εκδηλώθηκε ένα ισχυρότατο κύμα εκδηλώσεων αλληλεγγύης από τον λαό της Κω.
Είναι κάτι το οποίο πρέπει να κάνει τον ελληνικό λαό υπερήφανο, κύριε Πρόεδρε.
Παρόλα αυτά, η κατάσταση στην Κω, στη Λέσβο, παραμένει πολύ δύσκολη.
Με τα μέτρα αυτά λοιπόν, που συνομολογήσαμε με την ελληνική κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι θα βελτιώσουμε σύντομα την κατάσταση στην Κω, αλλά και σε άλλα ελληνικά νησιά.
Αυτό ακριβώς θέλουμε να δούμε, αυτό είναι η δέσμευση του κ.Αβραμόπουλου και εμού προσωπικώς, αυτή είναι η δέσμευσή μας, να είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης