Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά το αναποτελεσματικό κράτος

Le Monde: Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά το αναποτελεσματικό κράτος
Το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι η ικανότητά της να δημιουργήσει ένα κράτος ικανό να εξαλείψει τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις
Την άποψη ότι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ικανότητά της να δημιουργήσει ένα κράτος που θα εξαλείψει τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και θα δημιουργήσει μια αποτελεσματική διοίκηση, εκφράζει με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο Pierre-Andre Buigues, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης.
Όπως αναφέρει, η συζήτηση για την Ελλάδα επικεντρώνεται στο θέμα του χρέους, όμως αυτό έχει ήδη αναδιαρθρωθεί (έχουν σβηστεί 105 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες).
Σήμερα το 75% του ελληνικού χρέους ανήκει σε δημόσιους πιστωτές, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και άλλες χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ.
Το επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα είναι περίπου στο 2,36%, σχεδόν το ίδιο με αυτό της Γερμανίας.
Είναι βέβαιο ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πολύ υψηλό, στο 177% του ΑΕΠ και κανείς μπορεί να έχει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να το αποπληρώσει.
Όμως, το να επικεντρώνεται η συζήτηση στο χρέος και τη βιωσιμότητά του είναι σοβαρό λάθος, σημειώνεται.
Το αληθινό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ικανότητά της να δημιουργήσει ένα κράτος ικανό να εξαλείψει τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, αλλά και μια αποτελεσματική διοίκηση, που θα επιβάλει φόρους και θα απελευθερώσει την οικονομία της.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι η συνέχιση της μαζικής μεταφοράς χρημάτων στην Ελλάδα στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, χωρίς την εφαρμογή βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα ήταν σοβαρό λάθος.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης