Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το κατά φαντασία σκάνδαλο στην Αγροτική που ανακάλυψε ο Νικολούδης, αντιστοιχεί στο 0,7% των κόκκινων δανείων

Το κατά φαντασία σκάνδαλο στην Αγροτική που ανακάλυψε ο Νικολούδης, αντιστοιχεί στο 0,7% των κόκκινων δανείων
Στην bad bank ΑΤΕ κατέληξαν 286 χιλιάδες λογαριασμοί δανείων που αντιστοιχούν περίπου σε 7,7 δισ προβληματικά δάνεια σε σύνολο προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών περίπου 104 δισ
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Νικολούδης εμφανίζεται προφανώς για λόγους προεκλογικών εντυπώσεων στα μέσα ενημέρωσης, αναμασώντας αστεία επιχειρήματα περί σκανδάλου στην Αγροτική Τράπεζα.
Μάλιστα πολλά μέσα ενημέρωσης και μπλοκ προφανώς αγνοώντας τα στοιχειώδη λαμβάνουν ως θέσφατο την αξιοπιστία του Νικολούδη εξάγοντας το συμπέρασμα ότι….στην Αγροτική τράπεζα έγιναν όργια.
Χάθηκαν 5 δισεκ. από τον έλληνα φορολογούμενο, το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν σχεδόν τίποτε εμπρός στον σκάνδαλο της Αγροτικής τράπεζας υποστηρίζει ο Νικολούδης.
Με τον μανδύα της εγκυρότητας ο Π Νικολούδης παρουσιάζει ένα μέγα σκάνδαλο.
Αυτό το «σκάνδαλο» εκθέτει τον ίδιο, αποδεικνύει ότι ακολουθεί και αυτός όπως πολλοί μικροπολιτική και για να εκλεγεί εκ νέου…πετάει  μια ανοησία την οποία την βαφτίζει σκάνδαλο.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα, υπήρξε σκάνδαλο ή αν πρόκειται για ένα φανταστικό σκάνδαλο το οποίο παρουσιάζεται ως σκάνδαλο μόνο και μόνο για να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το επιτυχημένο κόμμα θα φέρει την κάθαρση στην Ελλάδα;
Προκαταβολικά θα πούμε ο Δραγασάκης κυρίως που ξέρει περισσότερο από όλους πως δουλεύει το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα στον Π. Νικολούδη και να του εξηγήσει πως λειτουργεί το σύστημα γιατί μάλλον αγνοεί τα στοιχειώδη;
Επίσης η Κερασίνα Ραυτοποούλου που είναι μέλος του ΤΧΣ και προέρχεται από το risk management της ΑΤΕ bank και εργάστηκε πολλά χρόνια στην Αγροτική, συνεργαζόμενη με όλες τις διοικήσεις,  δεν μπορεί να εξηγήσει στον Νικολούδη την πραγματικότητα ώστε να μην εκτίθεται και να μην παραπλανά σκόπιμα τον ελληνικό λαό;

Ας δούμε ορισμένα δεδομένα

Στην bad bank ΑΤΕ κατέληξαν 286 χιλιάδες λογαριασμοί δανείων που αντιστοιχούν περίπου σε 7,7 δισεκ ευρώ προβληματικά δάνεια σε σύνολο προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών περίπου 104 δισεκ. ευρώ.
Από το 2000 έως το 2012 δηλαδή επί 12 χρόνια συντελέστηκε το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην νεότερη οικονομική ιστορία που κόστισε 5 δισεκ. ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός επικρατείας Π. Νικολούδης ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής αρχής ξεπλύματος.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή απλά ο Νικολούδης ανακάλυψε ένα φανταστικό σκάνδαλο;
Τα δάνεια που είχαν πολύ σοβαρά προβλήματα και συνδέονται με τον Αλλαμανή, Πανούση και Μπατατούδη καθώς και των αγροτικών συνεταιρισμών ελήφθησαν ενέργειες από τις διοικήσεις κυρίως από την διοίκηση Μηλιάκου ώστε να αποκτήσουν εγγυήσεις.
Να σημειωθεί πάντως ότι στο «σκάνδαλο» της ΑΤΕ δεν αφορά την διοίκηση Μηλιάκου αλλά την διοίκηση Λάμπρου, αλλά δεν έχει να κάνει με τις διοικήσεις αλλά το πώς αντιμετωπίζουν ορισμένοι πολιτικοί την αλήθεια στο τραπεζικό σύστημα.
Επίσης θα θυμίσουμε ότι τα δάνεια προς τα κόμματα περίπου 200 εκατ που χορήγησε η ΑΤΕ δεν πέρασαν στην bad bank όταν διασπάστηκε η Αγροτική τράπεζα σε καλή και κακή τράπεζα αλλά στην Πειραιώς που εξαγόρασε την καλή αγροτική έναντι 95 εκατ ευρώ.
Επίσης τα δάνεια που κατέληξαν στην δικαιοσύνη με πρωτοβουλία Μηλιάκου ήταν προς τις επιχειρήσεις Αλλαμανή, την ΑΤΤΙ-ΚΑΤ του επιχειρηματία Πανούση και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.

1)Δάνεια Αλαμανή ΑΛΤΕ και Alfa Alfa Energy ύψους περίπου 240 εκατ ευρώ.
Οι ενέργειες Μηλιάκου πρώην διοικητή της ΑΤΕ Bank ήταν ότι διέταξε δύο πορίσματα ελέγχου τα οποία εστάλησαν στην νομική υπηρεσία της τράπεζας για νομική αξιολόγηση και εν συνεχεία διαβιβάστηκαν στην δικαιοσύνη.
Για το ένα εκ των δύο δανείων δικάστηκε ο Πέτρος Λάμπρου πρώην διοικητής της ATE Bank και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι πρωτόδικα αλλά αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό.

2)ΑΤΤΙΚΑΤ Πανούσης 200 εκατ
Όσον αφορά για την ATTIKAT – Πανούσης που χρωστούσε περίπου 200 εκατ όταν ανέλαβε διοικητής ο Δημήτρης Μηλιάκος στην ΑΤΕ διασφάλισε το δάνειο με μετοχές ύστερα από απαίτηση της τράπεζας.
Συγκεκριμένα ενεχυριάστηκαν μετοχές του Πανούση στην Αττική Οδό ύψους 110 εκατ ευρώ.

3)Το δάνειο προς την ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Λάρισας είχε διασφάλιση το εμπορικό κέντρο στο οποίο επένδυσε.

Συμπέρασμα

Ο Π Νικολούδης όταν ανακαλύπτει σκάνδαλα είναι σκόπιμο τουλάχιστον στοιχειωδώς να έχει μελετήσει τα στοιχεία.
Επίσης θα του υπενθυμίσουμε ότι επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ έφθασε το ΤΧΣ που επένδυσε 40 δισεκ. (25 δισ σε κεφάλαιο και 15 δισεκ σε funding gap) να αποτιμάται η επένδυση αυτή στο χρηματιστήριο 2 με 2,5 δισεκ.
Η ΑΤΕ ζημίωσε το κράτος όχι πάνω από 400-500 εκατ η λογιστική ζημία του ΤΧΣ φθάνει τα 37-38 δισεκ.
Επίσης η ζημία αυτή έχει ανακτηθεί καθώς η bad bank ATE έχει πετύχει κέρδη 660-800 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης