Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Αλέξης Τσίπρας, ένας καμικάζι Δημοκράτης ή ένας έξυπνος επιζών;

Forbes: Αλέξης Τσίπρας, ένας καμικάζι Δημοκράτης ή ένας έξυπνος επιζών;
Οδεύει προς τις κάλπες τον Σεπτέμβριο έχοντας μαζί του μια σειρά από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και μια ετοιμόρροπη ισορροπία στο κοινοβούλιο
Αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι καμικάζι Δημοκράτης ή έξυπνος επιζών διερωτάται ο αρθρογράφος του Forbes, Marcel Michelson, μετά την παραίτησή του και την προκήρυξη εκλογών.
Δεν υπάρχει ούτε μία βαρετή στιγμή στην ελληνική κρίση χρέους, σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι με το που η Ελλάδα εξασφάλισε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ και προχώρησε στην κρίσιμη πληρωμή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο έλληνας πρωθυπουργός παραιτήθηκε προκαλώντας πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Για κάποιους, ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει με «καμικάζι δημοκράτη», όταν προσέτρεξε να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα για τους όρους του προγράμματος διάσωσης, με τον ελληνικό λαό να τους απορρίπτει κατά 61%, για να επιστρέψει εν συνεχεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λάβει μια χειρότερη συμφωνία από αυτή που του είχε προσφερθεί.
Τώρα, οδεύει προς τις κάλπες τον Σεπτέμβριο έχοντας μαζί του μια σειρά από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και μια ετοιμόρροπη ισορροπία στο κοινοβούλιο.
Άλλωστε, ο Τσίπρας και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές το 2014 με την υπόσχεση ότι θα βάλουν τέλος στη λιτότητα.
Ωστόσο, τα λίγα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για να απαλύνουν τον πόνο του ελληνικού λαού έπρεπε να εγκαταλειφθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Τουλάχιστον, ο Τσίπρας ήταν ειλικρινής σχετικά με αυτό, καθώς θα μπορούσε να μείνει στην εξουσία μέχρι η κυβέρνησή του να έχανε την ψήφο εμπιστοσύνης.
Πάντως, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο μετά τις εκλογές, λόγω της επίδρασης του «διαίρει και βασίλευε», καθώς μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να επιτρέψει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού.
Βεβαίως, μπορεί να δει τον παλαιότερο πολιτικό συνασπισμό πίσω στην εξουσία.
Εν τω μεταξύ, θα υπάρξει μεγάλη πόλωση στα άκρα του πολιτικού φάσματος και ακόμη και αν ο Τσίπρας καταφέρει να μείνει στην εξουσία με ένα νέο συνασπισμό, ο… αγώνας ίσως μεταφερθεί στους δρόμους της Ελλάδας.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης