Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Η παραίτηση Τσίπρα επιβεβαιώνει την αποτυχία του λαϊκισμού στην Ελλάδα

El Mundo: Η παραίτηση Τσίπρα επιβεβαιώνει την αποτυχία του λαϊκισμού στην Ελλάδα
Με τη διάλυση της κυβέρνησής του ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει την προσωπική του αποτυχία, επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, μόλις σε επτά μήνες μετά την άφιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αποτελεί την επιβεβαίωση ότι στην πολιτικοί οι μη πραγματοποιήσιμες προτάσεις του λαϊκισμού καταλήγουν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη σταθερότητα μιας χώρας, επισημαίνεται στο κύριο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo».
Με την παραίτησή του, ο Αλέξη Τσίπρας παραδέχεται ότι είναι αδύνατο να εφαρμόσει, στο πλαίσιο της Ε.Ε., το οικονομικό και πολιτικό πρόγραμμα με το οποίο παραπλάνησε τους ψηφοφόρους τον Ιανουάριο και οδήγησε τη χώρα στα όρια της πτώχευσης.
Επιπλέον, σημειώνει η «El Mundo», με τη διάλυση της κυβέρνησής του ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει την προσωπική του αποτυχία, διότι η παρούσα κατάσταση της Ελλάδας αποτελεί συνέπεια των λαθών από την αρχή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Αν και στο μήνυμά του εμφανίστηκε ως εκείνος που «έσωσε τη χώρα» και είπε ότι πρέπει να τελειώσει η λιτότητα, το σίγουρο είναι ότι η διαχείρισή του ενώπιον της κρίσης επιδείνωσε την κατάσταση στην Ελλάδα.
Η υπεροψία και η προκλητική συμπεριφορά που είχαν τόσο ο ίδιος όσο και υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά και η βιαστική διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ως στοιχείο εκβιασμού κατέληξαν να απελπίσουν τους ευρωπαίους εταίρους και τους δύο κύριους πιστωτές της χώρας, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Η συντριπτική εκλογική νίκη, που τον οδήγησε στα όρια της απόλυτης πλειοψηφίας, έκανε τον Τσίπρα να πιστέψει ότι θα μπορούσε να επιβάλει τους όρους του και να μην εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας, ανοίγοντας μια νέα διπλή κρίση που δεν ήταν αναγκαία: η πρώτη, της ευρωπαϊκής αξιοπιστίας ενώπιον των διεθνών επενδυτών και η δεύτερη, πολιτική στης τάξης της Ε.Ε., η οποία χωρίστηκε μεταξύ εκείνων που ήθελαν να ενδώσουν στις απαιτήσεις του και σε εκείνους που ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Τελικά, ο Τσίπρας έπρεπε να συνθηκολογήσει, να καταστρέψει τον Βαρουφάκη και να υπογράψει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, που αναγκάζει την Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη με δραστικές περικοπές και βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, αν αυτό το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης παρέλυσε τις συζητήσεις για Grexit και αποτελεί οξυγόνο για τη χώρα εν όψει των επόμενων αποπληρωμών χρέους, πολιτικά έχει σηματοδοτήσει τη ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας είδε το ένα τρίτο των βουλευτών του κόμματός του να ψηφίζουν εναντίον της συμφωνίας με την Ε.Ε.
Η επανεκλογή του στις 20 Σεπτεμβρίου, πιθανή ημερομηνία των εκλογών, θα είναι πολύ πιο δύσκολη, καθώς ένα σημαντικό μέρος των Ελλήνων που τον είχαν ψηφίσει, εκτιμά ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις των Βρυξελλών.
Ο Τσίπρας πρέπει να έχει συνείδηση ότι η αστάθεια στην Ελλάδα δεν είναι μόνο αρνητική για τους πολίτες της χώρας, αλλά και για το σύνολο της Ε.Ε., η πολιτική και οικονομική ενότητα της οποίας είναι πλέον περισσότερο από ποτέ πιο αναγκαία.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης