Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μπορεί να υπάρξει deal μεταξύ της Attica bank και της Proton bank; Το παρασκήνιο του παρελθόντος και η εκτίμηση για το μέλλον….

  Μπορεί να υπάρξει deal μεταξύ της Attica bank και της Proton bank; Το παρασκήνιο του παρελθόντος και η εκτίμηση για το μέλλον….
Η λιτή αλλά άκρως διαφωτιστική ανακοίνωση της Attica bank ότι θα διερευνήσει την συνεργασία με την Proton bank δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Το www.bankingnews.gr είχε  ξεκάθαρα αναφερθεί στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Attica bank και της Proton bank ακόμη και όταν διαψευδόταν επισήμως ή ανεπισήμως.

Ποιο είναι το παρελθόν των επαφών μεταξύ Proton bank και Attica bank;
Ποιο μπορεί να είναι το δυνητικό αποτέλεσμα των τωρινών επαφών και το κυριότερο πόσο πιθανό είναι ένα deal μεταξύ της Proton bank και της Attica bank;
Οι επαφές μεταξύ των δύο τραπεζών ήταν σχεδόν συνεχείς αλλά θα εστιαστούμε στο τελευταίο δίμηνο.
Είναι γεγονός ότι με διαμεσολαβητή τον Τρύφωνα Κολλίντζα τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και της Attica bank και της Proton bank είχαν ξεκινήσει επαφές μεταξύ των δύο τραπεζών.
Στην περιβόητη συνάντηση προ διμήνου μάλλον στην Νέα Ιωνία Attica bank και Proton bank συμφωνούν να ξεκινήσουν μια διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων ώστε να προχωρήσει μια συγχώνευση.
Κατά την πάροδο των διαπραγματεύσεων είχαν συμφωνήσει οι εμπλεκόμενες τράπεζες το εξής σχέδιο.
Το ΤΣΜΕΔΕ ως Ταμείο και βασικός μέτοχος της Attica bank   θα συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Proton bank ύψους 50 εκατ ευρώ και εν συνεχεία θα υλοποιόταν ένα πρόγραμμα απόσχισης δραστηριοτήτων από την Proton bank στην Attica bank.
Οι δύο τράπεζες δηλαδή δεν θα συγχωνεύονταν αλλά θα διατηρούσαν την αυτονομία τους ως επενδυτική τράπεζα η Proton bank και η Attica bank ως εμπορική τράπεζα.
Ο πρόεδρος της Attica bank Γ Γαμβρίλης έγκαιρα είχε διαγνώσει πιθανές συνέργειες από ένα deal με την Proton bank και διέβλεπε προοπτική.
Σε μια εκ των συναντήσεων είχε παραβρεθεί και Λ Λαυρεντιάδης βασικός μέτοχος της Proton bank με ποσοστό άμεσο 15%.
Το deal δεν ολοκληρώθηκε καθώς υπήρχαν εκατέρωθεν όχι διαφωνίες αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις σε ορισμένα ζητήματα.
Η ΤτΕ ήταν γνώστης των επαφών Attica bank και Proton bank.
Και ενώ οι συζητήσεις και η ανταλλαγή στοιχείων είχε ξεκινήσει προέκυψε το ενδιαφέρον του ελληνοαμερικανικού fund στο οποίο συμμετέχει και ο Δημήτρης Μηλιάκος πρώην διοικητής της ATE Bank.
To fund είχε προσεγγίσει την Proton bank και εν συνεχεία τον βασικό μέτοχο τον Λ. Λαυρεντιάδη.
Το παράδοξο είναι ότι υπήρχαν παράλληλες συζητήσεις μεταξύ Proton bank και Attica bank και Proton bank με το fund στο οποίο συμμετέχει ο Δ. Μηλιάκος.
Κάποια στιγμή η πλευρά Λαυρεντιάδη συμφωνεί να υπάρξει πώληση άπαξ και θέλει να αποχωρήσει από την τράπεζα με το fund να είναι διατεθειμένο να πληρώσει 1,5 ευρώ ανά μετοχή να συμμετάσχει στην αύξηση και να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας.
Οι συζητήσεις περιπλάκησαν όταν ο Λ Λαυρεντιάδης έθεσε και το θέμα της Αλάπις δηλαδή το fund να αγοράσει την Proton bank και της Αλάπις.
Οι συζητήσεις άρχισαν να προσκρούουν σε εμπόδια.
Το παράδοξο πάντως είναι ότι η Proton bank ακόμη και σήμερα συνεχίζει να συνομιλεί με την Attica bank και με το fund στο οποίο συμμετέχει ο Δ Μηλιάκος.
Είναι προφανές για να υπάρξει και μια εκτίμηση ότι στο προσεχές διάστημα όλα είναι πιθανά καθώς στόχος είναι η διασφάλιση της Proton bank με παράλληλη ισχυροποίηση της Attica bank.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται και μπορεί να βγουν και καλές ειδήσεις προσεχώς…

Τα οικονομικά μεγέθη των μικρών τραπεζών

Ποσά σε δις ευρώ

Τράπεζες

Ενεργητικό

Δάνεια

Καταθέσεις

Κεφάλαια

Attica bank

4,6

3,61

3,14

0,521

Proton bank

3,8

2

1,85

0,352

Millennium

6,858

4,99

3,122

0,372

Probank

3,804

2,7

2,94

0,328

FBBank

1,849

1,44

1,34

0,167

Σύνολο

20,911

14,73

12,392

1,740

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης