Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ήσυχος (ΛΑΕ) στην Expansion: «Θα βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ και δεν θα αποπληρώσουμε μέρος του χρέους»

Ήσυχος (ΛΑΕ) στην Expansion: «Θα βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ και δεν θα αποπληρώσουμε μέρος του χρέους»
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Ενότητας αποκαλύπτει τα σχέδια του κόμματος για την επιστροφή στη δραχμή
Τις γενικές γραμμές του προγράμματος της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) αποκαλύπτει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Ήσυχος, με συνέντευξή του στην ισπανική οικονομική εφημερίδα «Expansion» και τον δημοσιογράφο Juanma Lamet, τονίζοντας ότι το κόμμα επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ, εγκαθίδρυση ενός νέου πλαισίου διμερών σχέσεων, κυρίως με τις χώρες BRIC και ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο Κ. Ήσυχος σημειώνει ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι ένα κόμμα της νέας Αριστεράς, στο οποίο μετέχουν όλοι εκείνοι που τα τελευταία έξι χρόνια στήριξαν την εκστρατεία που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, μια ισχυρή κοινωνική δύναμη για να φθάσει στη διακυβέρνηση της χώρας.
Ερωτηθείς αν το κόμμα επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Κ. Ήσυχος σημειώνει ότι «η Λαϊκή Ενότητα παρουσιάζει την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ ως μια πιθανότητα για να επιστρέψει στην κοινωνική ανάπτυξη, είναι μέρος του προγράμματός μας».
Όπως αναφέρει, «η Ευρωζώνη είναι πλέον ένα σύστημα υπερφιλελεύθερα νεοαποικιοκρατικό, καθοδηγούμενο από τη Γερμανία» και προσθέτει ότι «είναι ένα σύστημα στο οποίο υπάρχει κοινωνική γενοκτονία».
«Εμείς ήδη έχουμε επιλέξει, όχι μόνο την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, αλλά να το κάνουμε σε ένα πλαίσιο κοινωνικής ανάπτυξης, ανανέωσης της Δημοκρατίας και με μια νέα εξωτερική πολιτική», επισημαίνει.

isixos_expansion.jpg

Μάλιστα, σημειώνει ότι από τη στιγμή που η χώρα θα αποχωρήσει από το ευρώ, θα αρχίσει να δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο διμερών και πολυμερών σχέσεων εις αναζήτηση μιας ανανέωσης των εμπορικών και ενεργειακών συμμαχιών, κυρίως με τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).
Η προσέγγιση με τη Ρωσία και την Κίνα, που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, θα αυξηθεί, με τον Κ. Ήσυχο να σημειώνει ότι «θα δημιουργήσουμε διμερής και ενεργειακές προϋποθέσεις ώστε να εξάγουμε και σε αυτές τις χώρες», κάτι που «με ένα εθνικό νόμισμα θα είναι πολύ πιο εύκολο».
Κληθείς να απαντήσει πώς ελπίζουν στο κόμμα να υπάρξει κοινωνική ανάπτυξη, καθώς μια έξοδος από το ευρώ θα υποδήλωνε τη χρεοκοπία της Ελλάδας, ο Κ. Ήσυχος σημειώνει ότι «αυτό θα συνέβαινε αν βγαίναμε από το ευρώ υπό τις προϋποθέσεις των πιστωτών».
«Για την κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να διαγράψουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους», επισημαίνει και προσθέτει ότι «ούτε σε επτά γενιές η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να πληρώσει το χρέος της, με την ανάπτυξη που έχουμε τώρα».
«Μια μείωση άνω του 60% με 70% του χρέους είναι πιθανή, υπάρχουν ανάλογες εμπειρίες», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Ενότητας και συμπληρώνει ότι στην Ελλάδα η ανεργία των νέων φθάνει το 60% και το ποσοστό ανεργίας το 30% μέσα στο ευρώ, επομένως «έξω από το ευρώ δεν μπορεί να είναι χειρότερα».
Ερωτηθείς ο Κ. Ήσυχος πώς μπορεί να υπάρξει μια διαγραφή χρέους 60% αν οι πιστωτές δεν το επιθυμούν, σημείωσε ότι «μπορεί να γίνει ομόφωνα, μέσω δημοψηφίσματος, αρνούμενοι να πληρώσουμε αντισυνταγματικά χρέη ».
«Το χρέος δημιουργήθηκε προηγούμενα χρόνια από την ελληνική ολιγαρχία, η οποία πρέπει να εξηγήσει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε έναν προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι κόστισαν τελικά 25 δισ. ευρώ. Αυτό και η αγορά εξοπλισμών ήδη εξηγούν το ήμισυ του δημοσίου χρέους της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο σχόλιο του ισπανού δημοσιογράφου ότι μια άρνηση αποπληρωμής του χρέους θα σήμαινε αναστολή πληρωμών και μια άτακτη χρεοκοπία, ο Κώστας Ήσυχος σημειώνει ότι «μερικές φορές η χρεοκοπία βοηθά τις χώρες να βγουν από την πίεση. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες εξόδου από το ευρώ, το οποίο μας έχει εγκλωβίσει.
Πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη, ένα νέο σύστημα συμβίωσης».
Κληθείς να εξηγήσει πώς σκέφτεται η Λαϊκή Ενότητα να επιτύχει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, τη στιγμή που δεν υπάρχει σχετικός μηχανισμός, παρά μόνον αν βγει η Ελλάδα από την Ε.Ε., κάτι που θα κατέστρεφε τη νέα Ευρώπη, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημειώνει ότι «αν εξέλθουμε από το ευρώ, αυτό δεν θα καταστρέψει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Χρειάζεται μια νέα συνθήκη μεταξύ των Ευρωπαίων».
«Είναι βέβαιο ότι είναι ένας δρόμος που κανείς δεν έχει περπατήσει, όμως στην Ιταλία για παράδειγμα, 500.000 άτομα έχουν υπογράψει ένα αίτημα ώστε η χώρα τους να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη», σημειώνει και προσθέτει ότι πρόκειται για μια κατάσταση που δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά την περιφέρεια του ευρώ στον Νότο.
«Μέσα στο ευρώ, μόνον τα πλεονάσματα της Γερμανίας αυξάνονται, λόγω της πολιτικής που υπαγορεύει το Βερολίνο, η Merkel, που είναι εκείνοι που επιβάλλουν στην ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα», επισημαίνει.
Ερωτηθείς αν τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας αισθάνονται προδομένα από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κώστας Ήσυχος σημειώνει πως «όχι, αυτή είναι μια πολύ δυνατή λέξη».
Ο Αλέξης Τσίπρας «διάλεξε έναν δρόμο με τον οποίο δεν συμφωνούσαμε. Μας πονά πολύ το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε τις προεκλογικές της υποσχέσεις», αναφέρει ο κ. Ήσυχος και συμπληρώνει ότι «υπήρξε ένα δημοψήφισμα κατά το οποίο το 61,3% των Ελλήνων ψήφισε "όχι περισσότερα μέτρα λιτότητας"».
Κληθείς να απαντήσει αν θα συνεργάζονταν με τον Τσίπρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σημειώνει πως «ναι, είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες, όταν αυτές βασίζονται σε πολιτικά προγράμματα».
Όσον αφορά τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματος, σημειώνει την εθνικοποίηση των τραπεζών και την απόρριψη των προγραμμάτων διάσωσης, αλλά και ένα οικονομικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Στο σχόλιο του ισπανού δημοσιογράφου ότι με αυτές τις «κόκκινες γραμμές» δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία – συνεργασία και ερωτηθείς αν πρόκειται για το έκτακτο σχέδιο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο Κώστας Ήσυχος σημειώνει ότι «πρόκειται για κάτι περισσότερο βαθύ. Πρέπει να βγούμε από αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Θα κρατικοποιήσουμε την επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, τα εργοστάσια εθνικής άμυνας…
»Από την άλλη πλευρά, το 85% της γης δεν καλλιεργείται στη χώρα και εισάγουμε προϊόντα. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τονίζει.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν πιθανότητες να προσχωρήσουν στις τάξεις του κόμματος βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης ή πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κ. Ήσυχος επισημαίνει ότι «μιλάμε με τους πάντες. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε περισσότερες προσχωρήσεις, αυτό είναι βέβαιο».
Στην επίμονη ερώτηση του ισπανού δημοσιογράφου, ποιος από τους δύο είναι πιο κοντά στο να πάει στο κόμμα, ο Κ. Ήσυχος αρνήθηκε να απαντήσει, αρκούμενος να πει ότι δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματός τους.
Ερωτηθείς σχετικά με τις προσεχείς εκλογές και αν το κόμμα έχει εσωτερικές δημοσκοπήσεις, αλλά και τι ποσοστό προσδοκά να πάρει, ο εκπρόσωπος του ΛΑΕ σημειώνει πως οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αξιόπιστες στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι καμία δεν πέτυχε στο δημοψήφισμα.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης