Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στον Λαφαζάνη η διερευνητική εντολή, θα αποβεί άκαρπη - Ζητά εκλογές στις 27/9 και απλή αναλογική - Στις 27/8 προκηρύσσονται εκλογές 20 ή 27/9

Στον Λαφαζάνη η διερευνητική εντολή, θα αποβεί άκαρπη - Ζητά εκλογές στις 27/9 και απλή αναλογική - Στις 27/8 προκηρύσσονται εκλογές 20 ή 27/9
Παράλληλα με την διαδικασία των διερευνητικών εντολών σε εξέλιξη βρίσκεται και η αντεπίθεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου της προέδρου της Βουλής
(upd10)Την πεποίθηση πως το νωρίτερο που πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές είναι στις 27 Σεπτεμβρίου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης στο περιθώριο της συνάντησής του με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
Όπως εξήγησε ο κ. Λαφαζάνης, πρέπει να εξαντληθούν τα συνταγματικά περιθώρια για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τις επιπτώσεις του μνημονίου.
«Με το Ποτάμι οι πολιτικές μας διαφορές είναι αγεφύρωτες, δεν υπάρχει περίπτωση σύγκλισης», εκτίμησε ενώ, όπως τόνισε, η Βουλή είναι ανοιχτή και δίνεται η ευκαιρία να ψηφιστεί η αφαίρεση του μπόνους των 50 εδρών, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο δώρο» που δίνεται στο πρώτο κόμμα
«Να πάμε στις εκλογές που έρχονται με απλή αναλογική.
Για να εκφραστεί ελεύθερα και έντιμα η βούληση του λαού», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ σημείωσε ότι η πρότασή του είναι εφικτή και ρεαλιστική.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Λαϊκή Ενότητα θα μετέχει σε μία Βουλή που συνεχίζει να λειτουργεί.
Αναφερόμενος στο αίτημά του για συνάντηση με Αλ. Τσίπρα, τόνισε ότι δεν έγινε δεκτό, ενώ έκρινε ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, μετά από αυτήν την άρνηση, κατέθεσε δημόσια την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση με Λαφαζάνη: Θετικός για διεξαγωγή εκλογών στις 27/9 - Συμφωνία με Λαϊκή Ενότητα για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Θετικός ως προς το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε το απόγευμα της Δευτέρας 24/8 με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο τελευταίος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν έχει πολλά κοινά σημεία επαφής με το κόμμα του κ. Λαφαζάνη, ωστόσο συμφώνησε με την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας για αλλαγή του εκλογικού νόμου, με άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
«Οι αντιθέσεις δεν πρέπει να κρύβονται αλλά οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συζητούν ακόμα και αν διαφωνούν μεταξύ τους.
Του εξήγησα ότι πρέπει να τηρηθεί το Σύνταγμα, να εξαντληθούν, δηλαδή, οι διερευνητικές εντολές και μετα να δημιουργηθεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.
«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση αλλά να τηρήσουμε και το γράμμα του Συντάγματος» συμπλήρωσε.

Τσίπρας: Όχι σε συνάντηση με Λαφαζάνη τώρα, ναι μετά το τέλος των διερευνητικών εντολών

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είχε ο πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας» Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο πλαίσιο της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Π. Λαφαζάνης ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να συναντηθούν.
Ο Α. Τσίπρας ρώτησε τον Π. Λαφαζάνη αν κρίνει ότι μια τέτοια συνάντηση είναι δυνατόν να συμβάλλει στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Π. Λαφαζάνης απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι επιθυμεί να καταθέσει στον Αλ. Τσίπρα σειρά προτάσεων, που σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο και την λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Π. Λαφαζάνη ότι τέτοιου είδους προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες, ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συναντήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Λαφαζάνης στον Παυλόπουλο: «Για πρώτη φορά βλέπω σε αυτή τη χώρα να γίνονται εκλογές Αύγουστο και μάλιστα εξπρές»
Τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Π. Λαφαζάνης, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας «Λαϊκή Ενότητα».
«Για πρώτη φορά βλέπω σε αυτή τη χώρα να γίνονται εκλογές Αύγουστο και μάλιστα εξπρές», ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο σύντομο διάλογο που είχε με τον κ.Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες.
«Αν ήταν δυνατόν να γίνουν και τέλος Αυγούστου θα γίνονταν, γιατί κάποιοι νομιζουν ότι μπορούν να κρύψουν τις συνέπειες των μνημονίων από τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Λαφαζάνης, ο οποίος έκανε λόγο για αντιδημοκρατικό ολίσθημα, για αντιδημοκρατική εκτροπή.


Λαφαζάνης: Σημαία μας το Όχι του δημοψηφίσματος

Τις θέσεις αυτές ο κ.Λαφαζάνης τις επανέλαβε και σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί για άλλη μια φορά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση για την απόφαση τους να οδηγήσουν την χώρα εσπευσμένα σε εκλογές.
«Έλαβα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Δεν έχουμε αυταπάτες.
Δεν μπορεί να σχηματιστεί αντιμνημονιακή κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή.
Θα αξιοποιήσουμε την εντολή αυτή για να καταδείξουμε ότι το μόνο που συμφέρει το λαό είναι μια αντιμνημονιακή Βουλή και κυβέρνηση που να μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση και να την οδηγήσει στην αναγέννηση» τόνισε ο κ.Λαφαζάνης.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση.
«Καταγγέλλουμε τις εκλογές εξπρές.
Καταγγέλλουμε ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε για να πάμε σε μια διαδικασία άρον άρον για μην ενημερωθεί ο λαός για το μνημόνιο, τις επιπτώσεις και τα νέα μέτρα που έρχονται το Οκτώβριο.
Αυτό είναι απαράδεκτο.
Δείχνουν μια αντιδημοκρατική εκτροπή» είπε ο κ.Λαφαζάνης.
«Ακραία αντιδημοκρατική νοοτροπία η παραίτηση της κυβέρνησης.
Πρέπει οι εκλογές να γίνουν με άνεση χρόνου.
Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από αυτήν την Βουλή, θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια για τις εκλογές.
Πρέπει το νωρίτερο να έχουμε εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου.
Να υπάρχει χρόνος να ενημερωθεί ο λαός» τόνισε ο κ.Λαφαζάνης, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να εξαντλήσει τα περιθώρια, σημειώνοντας πως ο ΠτΔ δεν είναι εντολοδόχος της κυβέρνησης.
«Ο ΠτΔ πρέπει να προασπίσει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Έχει ευθύνη» είπε ο κ.Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει το μνημόνιο που θέλουν να κρύψουν.
«Θα επιδιώξω να έχω επαφή με όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής» υποστήριξε ο κ.Λαφαζάνης, αναφέροντας πως έχουμε να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τον χρόνο των εκλογών.
«Όσοι ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, οφείλουν να ενισχύσουν τη Λαϊκή Ενότητα στις εκλογές.
Το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος δεν ηττήθηκε.
Ο λαός δεν έστριψε το τιμόνι του από την αντιμνημονιακή κατεύθυνση.
Ο λαός θα μείνει πιστός στο ΟΧΙ.
Σημαία της Λαϊκής Ενότητας το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος» τόνισε ο κ.Λαφαζάνης.
«Εμείς με κόμματα που ψήφισαν μνημόνια και εφαρμόζουν τις πολιτικές δεν πρόκειται να συνεργαστούμε.
Θα ακυρώσουμε τα μνημόνια.
Πέντε χρόνια ήταν αρκετά» είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.
Σημειώνεται ότι εφόσον ο κ.Λαφαζάνης δεν καταφέρει – όπως και αναμένεται – να σχηματίσει κυβέρνηση, την Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση (ή τηλεφωνική επικοινωνία) του ΠτΔ με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύσταση προσπάθεια να υπάρξει κυβέρνηση, και αν και η προσπάθεια αυτή δεν τελεσφορήσει, τότε την Παρασκευή θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρέδωσε τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς αποδείχθηκε, όπως αναμενόταν, άκαρπη η εντολή σχηματισμού που του ανέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Στη σύντομη συνάντηση του με τον κ.Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε αιχμές για τη στάση που τήρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αρνήθηκε να τον συναντήσει στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, αν και έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση.
«Είναι καθοριστικός ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις.
Η χώρα έχει ανάγκη εθνικής συνεννόησης γιατί οδηγείται σε μια καταστροφική πορεία, εξαιτίας της στάσης του Αλέξη Τσίπρα, που ωστόσο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» τόνισε ο κ.Μεϊμαράκης, αναφέροντας ότι «ακόμα και τώρα στην συνάντησή μας την Πέμπτη μπορούμε να βρούμε λύση την ύστατη στιγμή».
«Με ποιόν θα κάνει συγκυβέρνηση ο Τσίπρας αν εκλεγεί πρώτο κόμμα, εφόσον τώρα δεν θέλει να δει κανέναν πολιτικό αρχηγό;» αναρωτήθηκε ο κ.Μεϊμαράκης.
«Πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση και να προσέξουμε όλοι γιατί δίνουμε εξετάσεις και στο εξωτερικό της χώρας» ανέφερε από την πλευρά του ο κ.Παυλόπουλος.
Πλέον την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την έχει στα χέρια του ο κ. Λαφαζάνης, αν και σε αυτήν την περίπτωση δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μεϊμαράκης (ΝΔ): Γιατί γίνονται εκλογές; - Αν θέλει ο Τσίπρας να φύγει, ας βάλει άλλον στη θέση του
Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε την επίθεση του κατά του Αλέξη Τσίπρα σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ανεβάζοντας έτσι την προεκλογική του σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τοποθέτηση του ο κ.Μεϊμαράκης διερωτήθηκε γιατί γίνονται εκλογές, τονίζοντας ότι αυτές θα φέρουν σε ακόμα δυσχερέστερη θέση την χώρα.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Όλοι οι διεθνείς οίκοι λένε ότι οι εκλογές θα φέρουν νέα μέτρα.
Αν θέλει ο Τσίπρας να φύγει, ας βάλει άλλον.
Γιατί να γίνουν εκλογές;
Μπορεί η παρούσα Βουλή να έχει κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ.Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη για τη μη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μετά τις εκλογές.
«Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του Τσίπρα θα οδηγήσει σε νέα μέτρα.
Αν ο Τσίπρας μετά τη στήριξη της αντιπολίτευσης, μας λέει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας, ας μας πει τι σκέφτεται.
Ο ελληνικός λαός αναρωτιέται τι θα κερδίσουμε από αυτές τις εκλογές» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Καλώ τον πολίτη να σκεφτεί πότε υπήρχε τέτοια συνεννόηση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνης.
Θέλω να το παλέψουμε για να βγούμε από αυτήν την κρίση» είπε ο κ.Μεϊμαράκης.

Εκλογές 20 ή 27 Σεπτεμβρίου

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει διττό στόχο από την ΝΔ και το νεοϊδρυθέν κόμμα Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αφενός να περάσουν ένα μήνυμα στον Τσίπρα ότι με τα ελάχιστα θεσμικά όπλα που διαθέτουν θα τον καθυστερήσουν
Αφετέρου και το κυριότερο αυτά τα 3ήμερα αποτελούν άριστη προβολή και ευκαιρία να διαμορφώσουν ηγετικό προφίλ τόσο ο Μειμαράκης όσο και ο Λαφαζάνης.
Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών που διαρκεί 3 ημέρες είναι γνωστό ότι θα καταλήξει άκαρπη, η παρούσα βουλή δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Δυστυχώς μια μεγάλη ευκαιρία χάθηκε για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού με όλα τα μνημονιακά κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς την διαδικασία ο Μειμαράκης της ΝΔ παραδίδει σήμερα 24 Αυγούστου την διερευνητική εντολή, την οποία και θα παραλάβει ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνης.
Ο Λαφαζάνης θα παραδώσει την εντολή την Πέμπτη 27 Αυγούστου οπότε και επίσημα θα προκηρυχθούν εκλογές στις 20 ή 27 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα με την διαδικασία των διερευνητικών εντολών σε εξέλιξη βρίσκεται και η αντεπίθεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου της προέδρου της Βουλής
Με αφορμή την διερευνητική εντολή Λαφαζάνη η Ζ. Κωνσταντοπούλου εκμεταλλευόμενη ότι η Βουλή παραμένει ανοικτή  ανακοίνωσε δύο έκτακτες συνεδριάσεις της Ολομέλειας: Την Τρίτη για το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων και την Τετάρτη για το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής για το Χρέος ενώ θα έχει καλέσει στην Βουλή και τον Γιάννη Στουρνάρα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εν τω μεταξύ χθες Κυριακή 23 Αυγούστου υπήρξε μπαράζ ανακοινώσεων από το Μαξίμου και την ΝΔ…λησμονώντας ότι και τα δύο κόμματα συνεργάστηκαν για να ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο.

Οι ανακοινώσεις εντυπώσεων

Μετά την επικριτική απάντηση της ΝΔ στον Αλέξη Τσίπρα για την άρνησή του να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μειμαράκη, το Μαξίμου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ψεύδεται και σκοπίμως επιχειρεί να πυροδοτήσει την πολιτική ένταση ενώ επικαλείται την "εκτόνωσή" της», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:
«Μπροστά στο φόβο των εκλογών, φτάνει πρακτικά να αποκαλεί καθεστωτική αντίληψη την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Πρακτική του χθες είναι η αναζήτηση τεχνασμάτων για τη μονιμοποίηση ενός προσωρινού Προέδρου» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σκληρή απάντηση της ΝΔ στον Αλέξη Τσίπρα

Νωρίτερα, το γραφείο τύπου της ΝΔ, μετά την άρνηση του Αλ. Τσίπρα να συναντηθεί με τον Ευ. Μειμαράκη, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «έχει μείνει στο χθες καθώς αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών».
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Εδώ και ένα μήνα ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη, καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία, μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης.
Η προσπάθεια όλων για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Με τη διάθεση αυτή ο κ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε ότι «δεν θέλει να τον δει»

Η Ζωή συνεχίζει…τον αγώνα της

Επικαλούμενη διάταξη του Κανονισμού της βουλής σύμφωνα με την οποία αρκεί το 1/4 του συνολικού αριθμού των βουλευτών για να θεωρηθεί έγκυρη μια συνεδρίαση Ολομέλειας, υποστήριξε ότι το ίδιο ισχύει και για τις Επιτροπές, άρα και για τη Διάσκεψη των Προέδρων:
 Η παρουσία των έξι βουλευτών του κ. Λαφαζάνη και η δική της, σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, εξασφάλιζε την απαρτία.
Ταυτόχρονα προωθεί και την εκ νέου κλήση του κ. Γ. Στρουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα του εξωδικαστικού Συμβιβασμού με την Ziemens.
Για την απουσία των κομμάτων, είπε ότι πρόκειται για συμπαιγνία με στόχο να τορπιλιστούν οι δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ για μια ακόμη φορά επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης αναφέροντας  ότι εκείνοι που υπέγραψαν το μνημόνιο, υπέγραψαν και συμβόλαιο πολιτικού θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ.

(πρώτη ενημέρωση 24 Αυγούστου 2015, 07:20)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης