Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί είναι σημαντικές οι εκλογές στην Ελλάδα – Το στοίχημα του Τσίπρα

CNBC: Γιατί είναι σημαντικές οι εκλογές στην Ελλάδα – Το στοίχημα του Τσίπρα
Η Ελλάδα αρχίζει να ομοιάζει στην Ιταλία όσον αφορά τη συχνότητα με την οποία διεξάγονται οι εκλογικές αναμετρήσεις, σχολιάζει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο
Να εξηγήσει τη σημασία των εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και το στοίχημα του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την προκήρυξή τους επιχειρεί με άρθρο του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
Μόλις όλοι πίστεψαν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να εξομαλύνεται, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκήρυξε πρόωρες εκλογές, σημειώνει το CNBC και σχολιάζει ότι η Ελλάδα αρχίζει να ομοιάζει στην Ιταλία όσον αφορά τη συχνότητα με την οποία διεξάγονται οι εκλογικές αναμετρήσεις.
Έτσι, με μια σειρά από ερωταπαντήσεις, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο επιχειρεί να εξηγήσει γιατί η χώρα πάει σε εκλογές, αλλά και γιατί είναι τόσο σημαντικές.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα

Από την ανακοίνωση των εκλογών, το μεγαλύτερο ελληνικό κόμμα της αντιπολίτευσης έχει τρεις ημέρες για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.
Μέχρι τις εκλογές, που αναμένεται να λάβουν χώρα στις 20 Σεπτεμβρίου, μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα σχηματιστεί, υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.

Γιατί ο Τσίπρας παίρνει αυτό το στοίχημα

Όπως ο ίδιος ανέφερε, έχει «ηθική υποχρέωση» να το κάνει, όμως πιο πρακτικά, έχει παραβιάσει πέρα από κάθε όριο όσα είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας, στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Παράλληλα, αντιμετωπίζει μια εξέγερση μέσα στο ίδιο του το κόμμα και χρειάζεται νέα λαϊκή εντολή για να διατηρήσει την αξιοπιστία του και να συνεχίσει να κυβερνά.

Θα κερδίσει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Παρά το γεγονός ότι η αριστερή πτέρυγα του κόμματος του Τσίπρα ανακοίνωσε την αποχώρησή της και τον σχηματισμό ενός νέου κόμματος, της Λαϊκής Ενότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται προς το παρόν ότι είναι το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές.

Πώς θα αντιδράσουν οι πιστωτές της Ελλάδας

Μέχρι τώρα, όλα καλά, σημειώνει το CNBC.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, με ανακοίνωσή του την Πέμπτη εξέφρασε την ελπίδα οι εκλογές να έχουν ως αποτέλεσμα ένα κοινοβούλιο που θα δώσει περισσότερη υποστήριξη προς το πρόγραμμα διάσωσης.
Ωστόσο, αν διαφανεί ότι οι εκλογές θα θέσουν σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος, θα υπάρξει αλλαγή στον τόνο των δηλώσεών τους.

Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές

Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν καταδείξει δύο σημαντικούς παράγοντες για τις εκλογές: την προσωπική δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα και το γεγονός ότι η ευρεία πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Η υπόθεση ότι ο Τσίπρας θα αναλάβει πάλι την εξουσία, με περισσότερη ισχύ για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, μόλις και μετά βίας που επηρέασε το ευρώ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε τον αρνητικό βηματισμό των ευρωπαϊκών την Παρασκευή, όμως η πτώση ως ποσοστό δεν ήταν μεγαλύτερη έναντι άλλων, πιο μεγάλων χρηματιστηρίων.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποτελεί μια άλλη θέση στάσης προς μια εθελοντική αποχώρηση από το ευρώ, όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Panmure Gordon, Simon French.

Τι θα συμβεί με το πρόγραμμα διάσωσης

Ακόμη και αν επανεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως να χρειαστεί να παλέψει για να εφαρμόσεις τους όρους του νέου προγράμματος διάσωσης, αν συνεχιστεί η ύφεση και ο αντίκτυπός της στους έλληνες πολίτες.
Το διάστημα μέχρι τις εκλογές θα αναβληθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές, κάτι που μπορεί να σημάνει ότι η Ελλάδα θα αποτύχει στην πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο.
Αν συμβεί αυτό, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα αρχίσουν πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους τα περί Grexit.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης