Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Η απόφαση του Τσίπρα για νέες εκλογές στην Ελλάδα και το παρασκήνιο - Τι έπεται

Washington Post: Η απόφαση του Τσίπρα για νέες εκλογές στην Ελλάδα και το παρασκήνιο - Τι έπεται
Γιατί ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής, αφού υποτάχθηκε στην Ευρώπη, παρά το δημοψήφισμα;
Στην προκήρυξη νέων εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και στο παρασκήνιο γύρω από αυτές αναφέρεται άρθρο των Άκη Γεωργάκελλου, διευθύνοντα συμβούλου της Stratego και Χάρη Μυλωνά, βοηθού καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post.
Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα οδεύει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, λιγότερο από οκτώ μήνες μετά τις τελευταίες γενικές εκλογές.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο εσωτερικός πολιτικός ανταγωνισμός στην Ελλάδα έχει επικεντρωθεί στη χρηματοπιστωτική κρίση και ειδικότερα, στο αν η χώρα θα έπρεπε να αποδεχθεί τους όρους του αυστηρού προγράμματος διάσωσης που έθετε η τρόικα.
Αυτό έχει γίνει γνωστό ως η πολιτική διάσπαση «μνημονίου» έναντι «αντιμνημονίου».
Αυτός ο «ανταγωνισμός» φάνηκε να απαντάται μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όταν το 61,3% των ελλήνων πολιτών απέρριψε τους όρους της τρόικας.
Παρ' όλα αυτά, το ελληνικό κοινοβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του συνθηκολόγησε και υπέγραψε το μνημόνιο κατανόησης.
Αυτό που λειτουργούσε ως οξεία διάσπαση μεταξύ των στρατοπέδων που ήταν υπέρ και κατά του μνημονίου εξαφανίστηκε, όταν η πλειονότητα του κυβερνώντος κόμματος και το σύνολο των ΑΝ.ΕΛΛ. ψήφισαν υπέρ του τρίτου μνημονίου, με το ένα τρίτο του ΣΥΡΙΖΑ να αρνείται να το ψηφίσει.
Από τα εννέα κόμματα που εισήλθαν στο ελληνικό κοινοβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια, μόνον δύο παραμένουν αντίθετα στους όρους των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρώπης: το ΚΚΕ και το ακροδεξιό Χρυσή Αυγή.

Γιατί ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής, αφού υποτάχθηκε στην Ευρώπη, παρά το δημοψήφισμα;

Μπορεί να φαίνεται αρκετά παράδοξο ο Αλέξης Τσίπρας να παραμένει η κυρίαρχη πολιτική φιγούρα στην ελληνική πολιτική σκηνή, παρά τη μεγάλη στροφή που έχει κάνει, όμως εξακολουθεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να είναι ο πιο δημοφιλής έλληνας πολιτικός.
Αυτό συμβαίνει, όπως αναφέρεται στο άρθρο, στο γεγονός ότι ο Τσίπρας έχει πείσει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας τους περασμένους έξι μήνες.
Ανεξαρτήτως αν αυτό είναι αλήθεια, οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι είχε τη βούληση να διαπραγματευτεί.
Επίσης, οι υποστηρικτές του εξισορροπούν την υποστήριξή του για ένα τρίτο μνημόνιο με τις προσδοκίες ότι θα αγωνιστεί ενάντια στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή ή θα σταθεί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για να υποστηρίξει τη μεταμόρφωσή του, ο Τσίπρας υποδήλωσε ότι δεν υπήρχε τρόπος να αποφύγει το νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Ωστόσο, βοηθητικά λειτουργεί το γεγονός ότι στα δύο κύρια αντίπαλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είναι σε εξέλιξη διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας.
Αντιθέτως, ο Τσίπρας ακόμη θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει κάτι το νέο, το ελπιδοφόρο.
Άλλωστε, εξελέγη για πρώτη φορά πριν από σχεδόν επτά μήνες και ενώ η εικόνα του μπορεί να έχει λερωθεί, ωστόσο δεν έχει εντελώς ανατραπεί.
Η πραγματιστική στροφή του Τσίπρα μπορεί να του κοστίζει σε αριστερούς ψηφοφόρους, όμως φαίνεται ότι όσο περισσότερο μάχεται εναντίον της εσωτερικής αντιπολίτευσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η απήχησή του στο ευρύτερο κοινό.
Αυτό κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι είναι ένας σοσιαλδημοκράτης στα σκαριά και όχι ένας ηγέτης της ακραίας Αριστεράς.
Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη πολλοί ψηφοφόροι που τον θεωρούν ακόμη ανεύθυνο πολιτικό, του οποίου το κομουνιστικό ιδεολογικό πλαίσιο θα αποτρέψει αυτή τη μετατροπή.
Εν τω μεταξύ, η υποστήριξη που τώρα έχει μπορεί να είναι ισχυρή, όμως, χωρίς αμφιβολία, όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα του μνημονίου και οι Έλληνες αρχίσουν να πληρώνουν τους φόρους, τότε ο Τσίπρας θα πρέπει να πληρώσει το πολιτικό κόστος αυτής της συμφωνίας.

Το ευρύτερο πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής σκηνής

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εσωτερικά διασπασμένος, όμως αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι οι κύριοι παίκτες που εναντιώνονται, ήτοι οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιάνης Βαρουφάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου, ίσως να μην καταφέρουν να συνεργαστούν για να σχηματίσουν ένα κόμμα και να έρθουν αντιμέτωποι με τον Τσίπρα.
Από την άλλη, η μοίρα του κυβερνητικού εταίρου του Τσίπρα, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, θα είναι αυτή που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι άλλαξαν πλευρά στο μνημονιακό – αντιμνημονιακά μπλοκ: εκλογική κατάρρευση.
Το κόμμα είτε θα πρέπει να παράγει ένα καινούργιο μήνυμα ή να απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνεται ότι μετά την παραίτηση Σαμαρά, το κόμμα έχει ως προσωρινό πρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έχει πολύ καλές σχέσεις τόσο με τον τέως πρόεδρο του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, όσο και με τον πρώην πρόεδρο Κώστα Καραμανλή.
Στο ΠΑΣΟΚ, επίσης παραιτήθηκε ο πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος και αντικαταστάθηκε από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία προσπαθεί να ανακτήσει την υποστήριξη των παλαιών ψηφοφόρων του κόμματος, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα επιτυχία.
Το Ποτάμι, ένας νέος πολιτικός σχηματισμός, ακόμη προσπαθεί να βρει τη θέση του, ισορροπώντας μεταξύ ασφαλών πολιτικών επιλογών και νέων πολιτικών προσωπικοτήτων.
Από την άλλη, το ΚΚΕ προσπαθεί να κερδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην άκρα δεξιά, η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια

Ο Τσίπρας αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μια απόφαση που μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι απολαμβάνει της υποστήριξης των δύο πέμπτων του ελληνικού κοινοβουλίου και της πεποίθησής του ότι το κόμμα του θα κερδίσει.
Προτιμά τις νέες εκλογές πριν από την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης, ώστε να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο με μια πιο συνεκτική κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο τελευταίος στόχος είναι πιο εύκολα επιτεύξιμος, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό, καθώς θα διεξαχθούν μέσα σε 18 μήνες μετά την προηγούμενη εκλογική διαδικασία.
Επιπλέον, ο Τσίπρας πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές θα λειτουργήσουν υπέρ του, από τη στιγμή που οι αντίπαλοί του, μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν.
Οι εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή μπορεί να φαίνονται παράδοξες ή ακόμη και εντελώς παράλογες, όμως αυτό που την ορίζει είναι η διαφορά μεταξύ στα λόγια και τις πράξεις.
Το αν αυτή η διαφορά επιμείνει και στην επόμενη κυβέρνηση, αυτό είναι που θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης