Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέο χαμηλό για την τουρκική λίρα – Οι συμπλοκές με τους Κούρδους και η πολιτική αβεβαιότητα επιδρούν αρνητικά στο νόμισμα

Νέο χαμηλό για την τουρκική λίρα – Οι συμπλοκές με τους Κούρδους και η πολιτική αβεβαιότητα επιδρούν αρνητικά στο νόμισμα
Ενδοσυνεδριακά, η ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού νομίσματος ξεπέρασε τα 3 δολάρια
Για έκτη συνεχή ημέρα υποχωρεί η τουρκική λίρα, καθώς οι βιαιότητες μεταξύ των Κούρδων μαχητών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κλιμακώνονται, ενώ και οι νέες εκλογές στην Τουρκία θεωρούν περισσότερο από βέβαιες.
Η τουρκική λίρα έφθασε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά σήμερα, Πέμπτη, κατά 1,9%, σπάζοντας το φράγμα των 3 λιρών ανά δολάριο για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Περί τις 12:00 μ., η λίρα σημειώνει πτώση 1,90%, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 2,9810 δολάρια.
Το τουρκικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί κατά 39% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς έρχεται αντιμέτωπο με μια σειρά δύσκολων προβλημάτων.
Η λίρα υποχωρεί περισσότερο από 1% κάθε ημέρα αυτή την εβδομάδα, κάτι που έχει να καταγραφεί για περισσότερο από εννέα χρόνια.

Embedded image permalink

Όπως και άλλα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομικών, η τουρκική λίρα έχει επηρεαστεί από την πορεία του δολαρίου, το οποίο έχει ανακτήσει δυναμική καθώς οι αγορές προσδοκούν την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED εδώ και πάνω από μία δεκαετία.
Ωστόσο, η τουρκική λίρα καταπονείται και από εσωτερικά προβλήματα.
Η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, καθώς έχει καταστεί αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης, με τις ελπίδες αυτής της εβδομάδας για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του AKP και κάποιου αντιπολιτευόμενου κόμματος να εξατμίζονται.
Η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε πορεία νέων εκλογών, που δεν εγγυώνται ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Μάλιστα, η εκλογική επιτροπή έχει προτείνει οι νέες εκλογές να διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου.
Παράλληλα, η Τουρκία πλήττεται και από την ισλαμική εξέγερση που μαίνεται στα σύνορά της με τη Συρία, αλλά και την κλιμακούμενη βία με το αυτονομιστικό Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).
Αυτή την εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 7,5%, κάτι που ασκεί περαιτέρω πιέσεις στη λίρα.
Πέραν της λίρας, όμως, πιέσεις δέχονται και οι μετοχές στο τουρκικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη Borsa 100 να υποχωρεί σήμερα 1,4%, ενώ από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες 13,5%.
Υπό πίεση, όμως, είναι και τα τουρκικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να έχει αναρριχηθεί στο 5,25% σήμερα, έναντι του 3,95% τον Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης