Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κυρίαρχος στην ελληνική πολιτική σκηνή ο Τσίπρας, παρά τις κρίσεις και τη στροφή 180 μοιρών

Reuters: Κυρίαρχος στην ελληνική πολιτική σκηνή ο Τσίπρας, παρά τις κρίσεις και τη στροφή 180 μοιρών
Εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας φαίνεται να μην έχει αντιπάλους, σημειώνεται
Στην εξαιρετική δημοτικότητα του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται δημοσίευμα του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων Reuters, στο οποίο μάλιστα σημειώνεται ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα να υπάρχει σοβαρός αντίπαλος.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε σε μια σχεδόν επιθανάτια εμπειρία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών όσον αφορά τη στάση του έναντι της λιτότητας, ωστόσο κυριαρχεί στην ελληνική πολιτική σκηνή, χωρίς σοβαρό αντίπαλο στον ορίζοντα.
Με τους υπουργούς της κυβέρνησής του να συζητούν την πιθανότητας των πρόωρων εκλογών, ο Τσίπρας φαίνεται ότι είναι σχεδόν έτοιμος να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητά του στην Ελλάδα και να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση του ύστερα από επτά ταραχώδεις μήνες στον πρωθυπουργικό θώκο.
Ένα απτό επίτευγμα του Αλέξη Τσίπρα υπήρξε η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όμως υπό τόσο επαχθείς όρους ώστε μέρος του ΣΥΡΙΖΑ να απειλεί να αποχωρήσει από το κόμμα.
Ωστόσο, σημειώνει το Reuters, στους Έλληνες αρέσει ένας μαχητής και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θαυμάζουν τον τρόπο με τον οποίο πάλεψε στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ για μια καλύτερη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε.
Πάνω απ' όλα, όμως, εκτιμούν τον όμορφο και χαρισματικό 41χρονο ως έναν αμόλυντο ηγέτη μιας χώρας με θλιβερή ιστορία στη διαφθορά και η οποία βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας για χρόνια.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, οποιοσδήποτε δισταγμός να κηρύξει εκλογές θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος για τον Τσίπρα, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο με πολλή εμπειρία στην πολιτική διαμαρτυρίας, αλλά καθόλου εμπειρία στο να κυβερνά μια χώρα.
Δύο βαρυσήμαντες αποφάσεις υπό την ηγεσία του, που και οι δύο ελήφθησαν όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της καταστροφής, είναι πιθανόν να αρχίσουν να πλήττουν τους αριστερούς υποστηρικτές του τους επόμενους λίγους μήνες, σαν να μην υπέφεραν αρκετά κατά τη διάρκεια των πέντε ετών της οικονομικής κρίσης.
Στα τέλη του Ιουνίου η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε τις τράπεζες για τρεις εβδομάδας, επέβαλε capital controls καθώς η Ελλάδα όδευε στη χρεοκοπία και παράλληλα προσπαθούσε να πετύχει υποχωρήσεις από τους πιστωτές, τις οποίες του αρνήθηκαν.
Ο Τσίπρας, σημειώνεται, αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει, προκειμένου να αποτρέψει μια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αποδεχόμενος περισσότερες περικοπές σε δαπάνες και συντάξεις, αυξήσεις φόρων και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που σύντομα θα αρχίσουν να πλήττουν τους Έλληνες και όλα αυτά για να διασφαλίσει τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης.

Κατηγορώντας τους Ευρωπαίους

Ο Τσίπρας είναι αμετανόητος: «Η συνείδησή μου είναι καθαρή», ανέφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο πριν από την έγκριση της συμφωνίας την Παρασκευή.
«Είναι το καλύτερο που μπορούσαμε να επιτύχουμε υπό την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη, σε συνθήκες οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που μας επιβλήθηκε».
Οι υποστηρικτές του, τον πιστεύουν.
«Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο Τσίπρας έδωσε μια πραγματική μάχη στην Ευρωζώνη και πέτυχε το καλύτερο που μπορούσε», σημειώνει ο Θωμάς Γεράκης, πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc.
«Κατηγορούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ζώνης του ευρώ για το νέο πακέτο λιτότητας περισσότερο απ' ό,τι τον Τσίπρα», συμπληρώνει.
Το πόσο δημοφιλής είναι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σαφές.
Πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis, στις 24 Ιουλίου, έδειξε ότι το 61% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τις επιδόσεις του.
Όμως, όπως σημειώνεται, για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του στους πιστωτές, ο Τσίπρας χρειάζεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τους απαραίτητους νόμους.
Ωστόσο, σχεδόν το ένα τρίτο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξεγερθεί, με τη συμφωνία να περνά λόγω της στήριξης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αυτή η στήριξη όμως δεν είναι πιθανόν να συνεχιστεί.
Αν ο Τσίπρας αποτύχει να δράσει γρήγορα, ο κίνδυνος είναι να υποχωρήσει η δημοτικότητά του.
«Το πραγματικό τεστ για την κυβέρνηση Τσίπρα θα είναι σε μερικούς μήνες, όταν ο κόσμος θα αρχίσει να αισθάνεται τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των μέτρων», σημειώνει ο Θ. Γεράκης.
Ο Τσίπρας φαίνεται έτοιμος να ξεφορτωθεί τους αντιτιθέμενους στη συμφωνία βουλευτές του κόμματός του, επιτρέποντας στον ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει τη θέση της κεντροαριστεράς που έχει μείνει κενή από το ΠΑΣΟΚ.
Εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας φαίνεται να μην έχει αντιπάλους.
Το ΠΑΣΟΚ, που διαπραγματεύτηκε το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, πλέον μετρά μόνον 13 βουλευτές, ενώ στη Νέα Δημοκρατία έχουν έναν προσωρινό πρόεδρο, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.
Πάντως, παρά τις κρίσεις και τις στροφές 180 μοιρών, ο Τσίπρας έχει κρατήσει ακόμη ζωντανή την ελπίδα μεταξύ πολλών Ελλήνων ύστερα από χρόνια.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης