Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Η Ελλάδα πωλεί αεροδρόμια στους Γερμανούς, ενώ η Bundestag ετοιμάζεται για την ημέρα της κρίσης

Telegraph: Η Ελλάδα πωλεί αεροδρόμια στους Γερμανούς, ενώ η Bundestag ετοιμάζεται για την ημέρα της κρίσης
Στην πρώτη σειρά αμφιλεγόμενων ιδιωτικοποιήσεων προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τον έλεγχο περιφερειακών αεροδρομίων σε γερμανική εταιρεία
Για πισωγύρισμα έναντι των υποσχέσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα αναστείλει τις πωλήσεις στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας, κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Telegraph, αναφερόμενη στην πώληση δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων σε γερμανική εταιρεία.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η συμφωνία ύψους 1,23 δισ. ευρώ που μεταφέρει τον έλεγχο αυτών των αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε καταγγείλει τις προσπάθειες της τρόικας να αναγκάσει σειρά ελληνικών κυβερνήσεων να αποκρατικοποιήσουν λιμάνια, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και αεροδρόμια.
Ωστόσο, ο κατατροπωμένος πρωθυπουργός αναγκάστηκε σε μια σειρά από υποχωρήσεις ως αντάλλαγμα για το πακέτο βοήθειας, ύψους 86 δισ. ευρώ, ώστε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η συμφωνία αυτή, επισημαίνει η βρετανική Telegraph, έρχεται σε μια στιγμή που σήμερα η Bundestag προετοιμάζεται να ψηφίσει για την έγκριση ή μη του προγράμματος διάσωσης, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, να παλεύει να… καταπνίξει μια στάση μέσα στο ίδιο της το κόμμα, τους Χριστιανοδημοκράτες.
Παράλληλα, ως το κράτος - μεγαλύτερος πιστωτής της ζώνης του ευρώ, η Γερμανία έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Αν και το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα λάβει τις απαραίτητες ψήφους, περισσότεροι από 60 βουλευτές του κόμματος της Angela Merkel είχαν ψηφίσει ώστε να απορριφθούν οι νέες συνομιλίες για ένα πρόγραμμα διάσωσης τον Ιούλιο.
Τώρα, σε αυτή την ψηφοφορία, ο αριθμός αυτών των βουλευτών εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει τους περίπου 100 από τους 311 βουλευτές της.
Η γερμανίδα καγκελάριος έχει επιδιώξει να πείσει τους σκεπτικούς βουλευτές ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να φέρει εις πέρας μια σειρά από σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για μια πρώτη δόση 26 δισ. ευρώ την Πέμπτη.
Ωστόσο, στο Βερολίνο υπάρχει ανησυχία και για τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο πιθανόν να αποδεσμεύσει κεφάλαιά του προς την Ελλάδα τον Οκτώβριο.
Σήμερα, εν τω μεταξύ, ανάλογη ψηφοφορία θα λάβει χώρα και στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας, χώρα που έχει τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, με τους ευρωσκεπτικιστές, όπως ο Geert Wilders να απειλούν ότι θα θέσουν θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό Mark Rutte, ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε πει ότι δεν θα δοθούν χρήματα για ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης.
Τέλος, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Fitch στο «CCC» από «CC», κάτι που, όπως σημειώνει, καθιστά φθηνότερο για τη χώρα να δανείζεται χρήματα από τις αγορές ομολόγων, παρά το γεγονός ότι με τη βαθμολογία αυτή παραμένει στην κατηγορία «Junk» («σκουπίδια»), ενώ προειδοποιεί για πιθανή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και προκήρυξη πρόωρων εκλογών πριν από το τέλος του έτους, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές της.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης