Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guindos (Ισπανία): Με το τρίτο πρόγραμμα αποφεύχθηκε το Grexit – Να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, χωρίς διαγραφή

Guindos (Ισπανία): Με το τρίτο πρόγραμμα αποφεύχθηκε το Grexit – Να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, χωρίς διαγραφή
Είναι βασικό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να συμμετέχει στη διάσωση της Ελλάδας, τονίζει σε άρθρο του στην «El Pais» ο ισπανός υπ. Οικονομικών
Στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και τη σημασία του για να επανέλθει η Ελλάδα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης αναφέρεται ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos, με άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο, χωρίς όμως διαγραφή, αλλά και την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ.
Παράλληλα, επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για τις πράξεις της, επισημαίνοντας ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος, ενώ τονίζει την ανάγκη εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ολοκλήρωσης στην ευρωζώνη και οικονομικής διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο Luis de Guindos, η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι θεμελιώδης για την Ελλάδα που έχει χάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης περίπου το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της.
Μόνον έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, μόνον έτσι θα καταστεί εφικτό να επιστρέψει τα χρήματα που της δόθηκαν, αναφέρει.
Με το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος διάσωσης απομακρύνθηκαν δύο πολύ μεγάλοι κίνδυνοι, σύμφωνα με τον ισπανό υπουργό Οικονομικών: μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και θα κατέληγε με την αναστρεψιμότητα του ευρώ, αλλά και τη μη τήρηση των κανόνων, που θα ήταν κάτι ακόμη περισσότερο βλαβερό για την αξιοπιστία της νομισματικής ένωσης.
Η Ισπανία, επισημαίνει, πάντα υποστήριζε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά παράλληλα και την αναγκαιότητα τήρησης των κανόνων.
«Η χώρα μας έχει βοηθήσει την Ελλάδα με καθαρή αλληλεγγύη, καθώς η έκθεσή μας στην ελληνική οικονομία ήταν μειωμένη», σημειώνει και προσθέτει ότι η Ισπανία βοήθησε την Ελλάδα σε στιγμές που και η ίδια αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες.
Παράλληλα, τονίζει ότι η Ισπανία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι η ίδια απέρριπτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ωστόσο, τονίζει ότι αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο πακέτο βοήθειας, διότι οι χώρες του ευρώ πρέπει να χρηματοδοτούνται με δικά τους μέσα.
«Γι' αυτό είναι αναγκαίο να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, το κράτος πρέπει να εισπράττει τους φόρους και τα δημόσια οικονομικά να εμπνέου εμπιστοσύνη στους επενδυτές», σημειώνει ο ισπανός υπουργός Οικονομικών.
Το τρίτο πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ακριβώς γι' αυτό τον σκοπό, αναφέρει και προσθέτει ότι πρόκειται για «ένα σχέδιο με αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να διορθώσει τα δημοσιονομικά», κάτι που θα γίνει μέσω του εξορθολογισμού και του περιορισμού των δαπανών, με διαφορετικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη.
Ο Luis de Guindos επικρίνει εν συνεχεία την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος και ότι οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης είχαν επώδυνες επιπτώσεις για τους Έλληνες κυρίως, οι οποίοι ήταν οι πιο ευάλωτοι.
Μάλιστα, όπως αναφέρει, το 2014 η Ελλάδα είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη και προχωρούσε σε ορισμένες εκδόσεις ομολόγων, όμως πλέον η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, θα είναι πιο σκληρές.
«Η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας μέσα σε λίγους μήνες καταδεικνύει πόσο γρήγορα μη λογικές πολιτικές μπορούν να καταστρέψουν όσα έχουν επιτευχθεί ύστερα από προσπάθειες χρόνων».
Για να εξέλθει κανείς από μια κατάσταση όπως αυτή στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι, σημειώνει και συμπληρώνει ότι «όταν θέλει κάποιος να είναι στη ζώνη του ευρώ, όπου αυτό που κάνει ένα μέλος της επηρεάζει όλους, δεν μπορούν να υιοθετούνται μοναδικές προσεγγίσεις».
«Αυτό το έχει καταλάβει τώρα η ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνει ο Luis de Guindos, για να προσθέσει ωστόσο ότι ακόμη εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι πολιτικοί, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ασταθής, αλλά και οικονομικοί, εξαιτίας του ύψους του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα, σημειώνει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο, χωρίς όμως διαγραφή, κάτι για το οποίο υπάρχει συναίνεση, ενώ τονίζει ότι είναι βασικό να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τέλος, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι η κρίση αποκάλυψε τις ελλείψεις της Νομισματικής Ένωσης.
«Η Ευρώπη απάντησε με τη δημιουργία ταμείων διάσωσης, την τραπεζική ένωση και τη βελτίωση των μηχανισμών συνεργασίας και οικονομικής επίβλεψης, όμως ακόμη απομένει πολύς δρόμος για να διανύσουμε ώστε να ολοκληρωθεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση», υπογραμμίζει.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη δημοσιονομική και νομισματική ολοκλήρωση και να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ», επισημαίνει.
Με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, οι εταίροι επέδειξαν για μια ακόμη φορά τη βούλησή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα και η Αθήνα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί.
Αν αυτό επιτευχθεί, θα έχουμε κερδίσει όλοι, καταλήγει ο Luis de Guindos.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης