Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική διέξοδο αναζητά η κυβέρνηση, μετά τις βαριές απώλειες και τον εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ - Πιθανές εκλογές στις 20/9

Πολιτική διέξοδο αναζητά η κυβέρνηση, μετά τις βαριές απώλειες και τον εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ - Πιθανές εκλογές στις 20/9
Πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών είναι η 20ή Σεπτεμβρίου
Ασκήσεις επί χάρτου κάνουν στο Μέγαρο Μάξιμου, με τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του να αναζητούν την πολιτική διέξοδο, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στη ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο.
Με την κυβέρνηση να μετρά 43 βουλευτές, που αποστασιοποιούνται ή και διαφωνούν πλήρως με τη συμφωνία, στο Μέγαρο Μαξίμου ανοίγουν και πάλι το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μέσα στον Σεπτέμβριο.
Πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών είναι η 20ή Σεπτεμβρίου, με κορυφαίους υπουργούς να επιμένουν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει με βαριά τραυματισμένη την κοινοβουλευτική της δύναμη.

Η πρώτη αξιολόγηση φρενάρει τις εκλογές

Το μεγάλο εμπόδιο για την άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι η πρώτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, καθώς η συμφωνία προβλέπει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ψήφισης προαπαιτούμενων και εφαρμοστικών νόμων.
Με την πρώτη αξιολόγηση να τοποθετείται χρονικά στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, εάν προκηρυχθούν οι εκλογές και η Βουλή κλείσει τα προαπαιτούμενα και οι εφαρμοστικοί θα πρέπει να περάσουν από τη νέα Βουλή, δηλαδή μετεκλογικά.
Όπως ανέφερε κορυφαίος υπουργός του οικονομικού επιτελείου στο bankingnews.gr, «θα χάσουμε ένα μήνα και θα πρέπει μετά να προχωρήσουμε σε μπαράζ νομοθετικού έργου, ώστε η πρώτη αξιολόγηση να έχει θετικό πρόσημο» και συμπλήρωνε πως «η κίνηση αυτή εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο και χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών».
Η ίδια πηγή, πάντως, επέμενε πως η λύση είναι οι κάλπες και πως εταίροι και πιστωτές, ειδικά το Βερολίνο, δεν θα εμποδίσουν τη δημοκρατική διαδικασία για εκλογές αρκεί να πειστούν ότι η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις κάλπες, θα είναι ισχυρή και διατεθειμένη να περάσει όλο το πακέτο των προαπαιτούμενων, στη βάση του χρονοδιαγράμματος της συμφωνίας.
Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά πως μετά την πρώτη αξιολόγηση ανοίγει το ζήτημα του χρέους, το οποίο θα είναι και το προεκλογικό διακύβευμα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θα παίξει το χαρτί της σημαντικής απομείωσής του ως αντιστάθμισμα του σκληρού πακέτου μέτρων, που περιλαμβάνει το τρίτο Μνημόνιο.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του ξέρουν πως αν προκηρυχθούν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο δίνεται λύση και στο εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι διαφωνούντες μένουν εκτός ψηφοδελτίων, δηλαδή εκτός, ενώ το συνέδριο μεταφέρεται σε μετεκλογικό χρόνο και μετατρέπεται από έκτακτο σε ιδρυτικό.
Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει πως οι 43 βουλευτές, που είτε καταψήφισαν, είτε δήλωσαν παρών, δεν στήριξαν την κυβέρνηση και πως φέρουν την ευθύνη της επιλογής τους.
Αυτό σημαίνει πως ο πρωθυπουργός χρεώνει ξεκάθαρα τη διάσπαση, που είναι προ των πυλών, στους διαφωνούντες.

Ψήφο εμπιστοσύνης με διπλό στόχο

Με τη δήλωσή της, τις πρώτες πρωινές ώρες μετά τη ψηφοφορία, στην οποία επισήμανε πως θα ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, η Όλγα Γεροβασίλη, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή αποκάλυπτε στο bankingnews.gr πως ο Αλέξης Τσίπρας πράγματι μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πετυχαίνοντας δύο στόχους.
Ο πρώτος στόχος είναι η αποδόμηση της ρητορικής των διαφωνούντων, πως καταψηφίζουν τη συμφωνία, αλλά στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς θα κληθούν εκ νέου, μέσα από την τριήμερη διαδικασία που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, να εξηγήσουν τη στάση τους.
Ο δεύτερος στόχος που επιτυγχάνεται είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθώντας πιστά, όσα επιτάσσει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, νομιμοποιείται να προκηρύξει τις εκλογές, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα θέσει εκ νέου στους βουλευτές το ζήτημα απώλειας της Δεδηλώμενης και πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να κυβερνά, με τη στήριξη άλλων κομμάτων.
Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως αυτή η στήριξη σε πολλά προαπαιτούμενα και εφαρμοστικούς δεν θα παρέχεται από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και θα πρέπει να περνούν με οριακές πλειοψηφίες επί των παρόντων βουλευτών.
Και ο Νίκος Βούτσης, με σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Αγορά, εμφανίστηκε απολύτως σαφής σημειώνοντας πως αν και οι εκλογές δεν προκρίνονται από την κυβέρνηση, εντούτοις δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Οι επιτελείς του πρωθυπουργού, που βλέπουν ως λύση τις κάλπες, έχουν ένα ακόμα επιχείρημα.
Όπως σημειώνουν, η χθεσινή εικόνα της Βουλής, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους διαφωνούντες να εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, δεν θα είναι τίποτα μπροστά στα όσα θα ειπωθούν και θα γίνουν στο έκτακτο συνέδριο.
Όπως λένε, ο εσωκομματικός εμφύλιος αποδομεί την εικόνα της κυβέρνησης στο εσωτερικό και εξωτερικό, κάτι που δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Μάλιστα, συμπληρώνουν πως πλέον δεν έχει νόημα ένα συνέδριο με την συμφωνία ψηφισμένη και ως εκ τούτου, οι διαφωνούντες δεν έχουν παρά να τραβήξουν τον δρόμο τους, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της διάσπασης.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης