Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλο λάθος η απόρριψη της λύσης των distress funds για τα κόκκινα δάνεια – Στον αέρα η συμμετοχή του ΤΧΣ σε Attica bank

Μεγάλο λάθος η απόρριψη της λύσης των distress funds για τα κόκκινα δάνεια – Στον αέρα η συμμετοχή του ΤΧΣ σε Attica bank
Στον αέρα ακόμη η συμμετοχή του ΤΧΣ σε Attica bank και συνεταιριστικές τράπεζες
Στρατηγικό λάθος και όχι επιτυχία είναι η απόρριψη της λύσης τα distress funds να μπορούν να αγοράζουν προβληματικά δάνεια τραπεζών.
Η επιλογή αυτή θα έπρεπε να υπάρχει ως plan B ως εναλλακτικό σενάριο και όχι να εμφανίζεται ως μια αποτρόπαιη λύση που η κυβέρνηση της Αριστεράς απέρριψε.
Το βασικό πρόβλημα με τα distress funds δεν είναι ο τρόπος διαχείρισης των προβληματικών δανείων αλλά το κόστος αγοράς.
Προφανώς θα ήθελαν να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές έως εξευτελιστικές τιμές τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
Με βάση την διεθνή εμπειρία έχουν πουληθεί σε οικονομίες με θετικό ρυθμός ανάπτυξης, προβληματικά δάνεια από τράπεζες σε distress funds με τιμή 30% της αρχικής αξίας δηλαδή discount 70%.
Στην περίπτωση της Ελλάδος όπου η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και θα παραμείνει έως το 2017, οι τράπεζες έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια και θα συνεχίσουν να εμφανίζουν ζημίες προφανώς και τα distress funds θα πρόσφεραν τιμές τουλάχιστον εξευτελιστικές.
Π.χ. 10% ή 15% έναντι της αρχικής αξίας δηλαδή discount 90% με 85%.
Για να τεθεί απλά ένα χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων 1 δισεκ. θα το αγόραζαν 100 ή 150 εκατ.
Όμως αν πουλούσαν 50 δισεκ. προβληματικά δάνεια με 15% κόστος σημαίνει 7,5 δισεκ. στο χειρότερο σενάριο.
Αν όμως βελτιώνονταν οι συνθήκες και το 15% κατέληγε 20% αυτό θα σήμανε 10 δισεκ. στα 50 δισεκ. που θα μεταφραζόταν 10 δισεκ. καθαρό νέο κεφάλαιο ώστε να αποπληρωθεί μέρος των κεφαλαίων του ΤΧΣ και βεβαίως οι προνομιούχες μετοχές που έχουν απομείνει.

Στον αέρα ακόμη η συμμετοχή του ΤΧΣ σε Attica bank και συνεταιριστικές τράπεζες

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εντάξει την Attica bank και τις συνεταιριστικές τράπεζες στην ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ αλλά…όπως ανέφερε το προσπαθούν, γιατί ακόμη δεν έχει κλειδώσει.
Η Attica bank και οι συνεταιριστικές πρέπει να διασωθούν αλλά εγείρεται ένα νομικό και δευτερευόντως ηθικό θέμα.
Στην ανακεφαλαιοποίηση του 2013 και 2014 οι τράπεζες – πλην των συστημικών – δεν είχαν την δυνατότητα πρόσβασης στα κεφάλαια του ΤΧΣ.
Γιατί ενώ δεν είχαν δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ η ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Proton bank, η Probank, η FBBank, οι συνεταιριστικές τράπεζες που εξαγοράστηκαν και εκκαθαρίστηκαν, θα έχουν δυνατότητα κάποιες άλλες μη συστημικές τράπεζες;

Επαναξιολογούνται οι κεφαλαιακές ανάγκες

Με βάση τον σχεδιασμό προ των capital controls
1)η Attica bank χρειαζόταν ΑΜΚ 434 εκατ ευρώ
2)οι συνεταιριστικές τράπεζες χρειάζονταν από 160-180 εκατ
Για την Attica bank είχαν εξεταστεί τα σενάρια του στρατηγικού  επενδυτή ενώ για τις συνεταιριστικές τράπεζες είχε εξεταστεί να  συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση τους το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή η νέα Αναπτυξιακή τράπεζα.
Όμως όλα αυτά τα σχέδια έχουν καταρρεύσει.
Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών υποχρεωτικά οδηγεί στην επαναξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών της Attica bank.
Τα 434 εκατ δεν επαρκούν αυτό είναι 100% σίγουρο και εκτιμάται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα φθάσουν στα 560 εκατ ευρώ.
Για τις συνεταιριστικές τράπεζες είναι 100% δεδομένο ότι τα 160  με  180 εκατ δεν επαρκούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορούσαν να φθάσουν στα 220 εκατ ευρώ.
Άρα 560 εκατ από την Attica bank και 220 εκατ από τις συνεταιριστικές περίπου 780 εκατ ευρώ.
Υπό τις παρούσες συνθήκες τα 780 εκατ ευρώ είναι αδύνατο να βρεθούν από ιδιώτες και οι λύσεις θα είναι resolution ή εξαγορά από άλλες τράπεζες ή ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ υπό όρους.

Πρώτη ενημέρωση: 05:44, Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης