Τελευταία Νέα
Οικονομία

Deutsche Welle: Το Βερολίνο δεν έχει ιδιαίτερες ενστάσεις επί της συμφωνίας – Για εσωτερική κατανάλωση η ρητορική της αντίθεσης

Deutsche Welle: Το Βερολίνο δεν έχει ιδιαίτερες ενστάσεις επί της συμφωνίας – Για εσωτερική κατανάλωση η ρητορική της αντίθεσης
Πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπαν στην εφημερίδα ότι τώρα ξεκινά η εξέταση των συμφωνηθέντων
Η σιγή και έλλειψη ενημέρωσης από το Βερολίνο αναφορικά με το χτεσινό (11/8) τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα με την Angela Merkel απασχολεί τη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle, αφού το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένας σχολιασμός από επίσημα γερμανικά χείλη σχολιάστηκε ως «βαρύ κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι το Βερολίνο προτιμά μια ουσιαστική και βιώσιμη συμφωνία ακόμη κι αν αυτή καθυστερήσει, παρά ένα βεβιασμένο και ημιτελές πρόγραμμα.
Αυτό διαφαίνεται στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Steffen Seibert αλλά και του εκπρόσωπου του υπουργείου Οικονομικών Juerg Weissgerber πως εάν όντως χρειαστεί περισσότερος χρόνος, υπάρχει πάντα η δυνατότητα μιας χρηματοδοτικής γέφυρας, ενώ παράλληλα όμως διευκρίνιζαν ότι και η γερμανική κυβέρνηση θέλει να επιτευχθεί συμφωνία το ταχύτερο δυνατό.
«Τώρα ξεκινά η εξέταση των συμφωνημένων, μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, μέτρων και στη συνέχεια θα αποφανθούν οι υπ. Οικονομικών, πριν περάσει η τελική συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης», δήλωσαν την Τετάρτη κύκλοι του γερμανικού υπ. Οικονομικών προς την Deutsche Welle.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας οι ίδιοι κύκλοι απάντησαν:
«Ουδέν σχόλιο μέχρι να διαβάσουμε και να αξιολογήσουμε τα συμφωνηθέντα», απάντησαν λακωνικά οι ίδιοι.
Όπως εκτιμούν πάντως γερμανοί αναλυτές, στην παρούσα φάση το Βερολίνο δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικές ενστάσεις επί της νέας συμφωνίας, πόσο μάλλον που κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής όπου αποφασίστηκε το τρίτο πακέτο, η γερμανική κυβέρνηση είχε καταφέρει να περάσει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών της, εξηγεί η DW.
Πέρα από ένα ουσιαστικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων για το συνταξιοδοτικό, η γερμανική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο το Spiegel είχε χαρακτηρίσει το «ηρεμιστικό χάπι» για την Κ.Ο. της Α. Merkel.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα, υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές, οι επιφυλάξεις που συνεχίζει να εκφράζει καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η γερμανική πλευρά, γίνονται μάλλον περισσότερο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και για να ικανοποιηθεί το εσωτερικό ακροατήριο.
Και πρωτίστως η Κ.Ο. της Merkel όπου υπάρχουν νέες, σοβαρές τριβές λόγω του ελληνικού ζητήματος.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης